Përmbajtje

Një organizatë autonome e decentralizuar ose DAO është një lloj organizate biznesi që shkruhet në një kod kompjuterik dhe jo në një kontratë ligjore. Kjo do të thotë që një DAO është një organizatë që nuk ka asnjë lloj ndërhyrjeje njerëzore për ta menaxhuar atë dhe për të marrë vendime.

Çfarë duhet të dini për DAO tradicionale dhe DAO LLC

Një organizatë autonome e decentralizuar ose DAO është një lloj organizate biznesi që shkruhet në një kod kompjuterik dhe jo në një kontratë ligjore. Kjo do të thotë që një DAO është një organizatë që nuk ka asnjë lloj ndërhyrjeje njerëzore për ta menaxhuar atë dhe për të marrë vendime.

Duke përdorur kontrata inteligjente, mund të menaxhohen aktivitetet e përditshme të një DAO. Për shembull, brenda një DAO, kompania krijon një kriptomonedhë që mund t'u shitet investitorëve. Këtyre investitorëve më pas mund t'u paguhen dividentë bazuar në fitimet e bëra nga DAO.

DAO është një formë revolucionare e kompanisë dhe eksplorimi i dallimeve midis një DAO tradicionale dhe një DAO LLC është jetike. Lexoni këtë artikull për të mësuar më shumë.

DAO tradicionale kundër DAO LLC

Dallimi kryesor midis një DAO tradicionale dhe një DAO LLC është se kjo e fundit rregullohet nga ligji i letrave me vlerë në Shtetet e Bashkuara. Komisioni i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim (SEC) mbikëqyr se si janë strukturuar DAO-të dhe si njerëzit mund të investojnë në tokenin DAO.

Sipas SEC, DAO duhej të regjistrohej me ta dhe të ndiqte ligjet përkatëse pasi argumentet konsiderohen letra me vlerë. Kjo rregullore përfshin agjentët e shitjeve ose çdo person ose subjekt tjetër që dëshiron të blejë dhe shesë tokenat DAO. 

Çfarë është një DAO tradicionale?

DAO tradicionale është një kompani e menaxhuar përmes kodit kompjuterik të shkruar zakonisht nga zhvilluesit. Në fakt, është një program kompjuterik që çdokush mund ta kopjojë. DAO mund të krijohet në krye të rrjetit Ethereum dhe më pas t'u tregtohet investitorëve.

Në këmbim të investimit me ETH, investitorëve do t'u jepen argumentet DAO që mund të përdoren për të votuar se si duhet të menaxhohet DAO. Këto shenja përfaqësojnë gjithashtu aksione në kompani.

Çfarë është një DAO LLC?

Një DAO LLC është një kompani që mund të krijohet në krye të rrjetit Ethereum. Kodi kriptografik është zemra e DAO LLC. Prandaj, është një kompani që mund të ekzistojë vetëm me një kod dixhital themelor. 

DAO LLC është softuer me burim të hapur i krijuar nga një person ose grup dhe më pas kopjohet nga kushdo. Softueri përdoret gjithashtu për të krijuar një shpërblim financiar për investitorët. DAO LLC miraton dhe zbaton një sërë rregullash për organizatën bazuar në kodin e softuerit. Investitorët ose aksionarët më pas mund t'i ndryshojnë këto rregulla nëse dëshirojnë.

Cilat janë ndryshimet midis DAO dhe DAO LLC?

Për sa i përket investitorit, DAO ishte strukturuar shumë ndryshe nga një DAO LLC. Një token tradicional DAO i shitur në rrjetin Ethereum ishte një blerje e pakthyeshme. Kjo do të thotë që një investitor mund të shesë argumentet e tij, të mbajë fitimet dhe kurrë nuk duhet të rimbursojë DAO. 

Sidoqoftë, kjo është e ndryshme me një DAO LLC. Ai u jep investitorëve të drejtën të paraqesin një kërkesë ose një veprim ligjor nëse DAO nuk vepron siç është dashur. Kjo do të thotë që nëse DAO dështon, atëherë investitorët mund të padisin kompaninë.

Përfundim

Si DAO ashtu edhe DAO LLC janë instrumente thelbësore për investitorët. Secili prej DAO-ve ka avantazhet e veta mbi tjetrin. Në disa raste, një DAO LLC mund të jetë alternativa më e sigurt për investitorët. Në secilin rast, është e rëndësishme të peshoni të gjitha të mirat dhe të këqijat përpara se të vendosni për një mjet investimi të veçantë.

A po kërkoni? Ekspertët e DAO? Mbështetuni te Doola. Ne jemi një partner i besuar që ndihmojmë sipërmarrësit globalë të krijojnë me besim kompanitë e tyre në SHBA. Filloni sot!

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.