Zbërthimi i parave NIL dhe çfarë do të thotë për atletët

Çfarë janë paratë NIL?

NIL janë paratë që fitojnë studentë-atletët kur ndajnë një produkt, nënshkruajnë miratimet e markave dhe marrëveshjet e sponsorizimit, ose shfaqen në lojëra video që përdorin emrin, imazhin ose ngjashmërinë e tyre, me një vlerë të drejtë tregu. 

Në 2021, NCAA gjeneroi 1.16 miliardë dollarë të ardhura. Megjithatë, kur një student-atlet shënonte një gol ose gjuante një trepikësh të përsosur, ata nuk mund të bënin asnjë para nga fama e tyre deri në 2021.

Tani, studentët-atletët mund të fitojnë të ardhura nga promovimi i mediave sociale, miratimet e markave, marketingu dhe mundësi të tjera. Kjo do të thotë që atletët profesionistë mund të zgjedhin gjithashtu të luajnë sporte të kolegjit.

Lexoni për të mësuar më shumë rreth NIL para dhe si ndikon tek atletët e kolegjit. 

Çfarë është emri, imazhi, ngjashmëria (NIL) Paraja?

Emri, imazhi, ngjashmëria ose paratë NIL janë paratë që studentët-atletët, që konkurrojnë në sportet e Shoqatës Kombëtare të Atletikës së Kolegjit (NCAA), mund të fitojnë përmes reklamave ose fushatave të tjera.

Deri në vitin 2021, sportistëve studentë u ndalohej të ishin atletë profesionistë ose të përfitonin nga emri, imazhi ose ngjashmëria e tyre gjatë konkurrimit në NCAA. 

Shumë atletë olimpikë u është dashur të zgjedhin midis të shkuarit profesionist dhe duke fituar miliona nga fama e tyre e re ose duke ruajtur mundësinë e tyre për të konkurruar në NCAA. Ka pasur nga ata që zgjodhën të dyja opsionet, duke hequr dorë nga një karrierë kolegji për marrëveshje markash ose duke hequr dorë nga të ardhurat që ndryshojnë jetën për mundësinë për të konkurruar në kolegj.

Tani, atletët nuk duhet të zgjedhin. 

Më 30 qershor 2021, Bordi i Drejtorëve të Divizionit 1 miratoi një politikë të përkohshme të emrit, imazhit dhe ngjashmërisë (NIL). Politika lejon që të gjithë studentët-atletët e NCAA D1, D2 dhe D3 të kompensohen për përdorimin NIL që nga 1 korriku 2021.

Megjithatë, rregullat e NCAA nuk i tejkalojnë rregullat NIL të shtetit, kolegjit, universitetit ose konferencave specifike.

Cilat shtete kanë ligje NIL?

NIL ligjet e shtetit të SHBA

Debati NIL shkon pas dekadash. Në fund të viteve 2000, ish-basketbollisti i UCLA, Ed O'Bannon, argumentoi se atletët e kolegjit duhet të kompensohen kur emrat dhe imazhet e tyre përdoren në lojëra video. 

Kalifornia ishte shteti i parë që miratoi një ligj NIL me "Aktin e tyre të pagesës së drejtë për të luajtur". Pas kësaj, pasuan shumë shtete të tjera. Aktualisht, 30 shtete kanë ligje aktive NIL.

Këtu është lista, me datën e hyrjes në fuqi të ligjit: 

1. Arizona, në fuqi 90 ditë pas shtyrjes së Legjislativit të Shtetit

2. Arkansas, që nga data 01

3. Kaliforni, që nga data 01

4. Kolorado, që nga data 07

5. Connecticut, Faturë origjinale – 1 korrik 2021; Amendamenti që lejon përdorimin e markave institucionale 1 korrik 2022

6. Delaware, që nga data 01

7. Florida, që nga data 07

8. Gjeorgji, që nga data 07

9. Illinois, që nga data 07

10. Kentucky, që nga data 07

11. Luiziana, që nga data 06

12. Maine, që nga data 03

13. Maryland, nga 07

14. Michigan, që nga data 12

15. Misisipi, që nga data 07

16. Misuri, që nga data 08

17. Mali, që nga data 06

18. Nebraska, Lejohet menjëherë; kërkohet jo më vonë se 1 korrik 2023

19. Nevada, që nga data 01

20. New Jersey, në fuqi në vitin e 5-të akademik pas përfundimit

21. New Mexico, që nga data 01

22. Nju Jork, që nga data 01

23. North Carolina, që nga data 07

24. Ohio, që nga data 07

25. Oklahoma, Lejohet menjëherë; kërkohet jo më vonë se 1 korrik 2023

26. Oregon, që nga data 07

27. Pennsylvania, Lejohet menjëherë

28. Tennessee, që nga data 01

29. Texas, që nga data 07

30. Virginia, që nga data 07

Për kë aplikohet NIL?

NIL zbatohet për të gjithë atletët e kolegjit NCAA në shtetet ku legjislacioni i lejon ata të përfitojnë nga emri, imazhi dhe ngjashmëria e tyre.

Kjo mund të përfshijë përpjekjet e marketingut dhe promovimit, duke përfshirë por pa u kufizuar në autografe, miratime të produkteve, postime në media sociale dhe paraqitje komerciale. 

Si i fitojnë atletët e kolegjit para NIL?

NIL para

Atletët e kolegjit fitojnë para NIL duke punuar me markat për sponsorizim ose duke krijuar materiale marketingu që lidhen me emrin, imazhin dhe ngjashmërinë e tyre.

Për shembull, shumë marka zgjedhin të punojnë me mikro-ndikues, me nën 100,000 ndjekës, ose nano-ndikues, me nën 10,000 ndjekës, për të promovuar produktet e tyre. Këto mikro- dhe nano-ndikues duken si më autentike - dhe janë më pak të kushtueshme - sesa miratimet e famshme. 

ligjet NIL hapi mundësi për bizneset vendase, si restorant burrito pranë kolegjit, për të reklamuar me sportistët vendas. Atletët mund të zgjedhin të punojnë me kompanitë lokale ose me markat kombëtare për të fituar qindra ose mijëra dollarë. 

Disa nga sportistët më të njohur fitoni marrëveshje miratimi me vlerë qindra mijëra dollarë. Për studentë-atletët e tjerë, fitimi i disa qindra dollarëve në muaj mund t'u japë atyre pak para shtesë për kursime ose për të përballuar shpenzimet arsimore. 

Sa para mund të fitojnë atletët e kolegjit me një marrëveshje NIL?

Sa shumë mund të fitojnë atletët e kolegjit me një marrëveshje NIL varet nga ndjekja e tyre, sporti, performanca, fama dhe markat me të cilat punojnë.

Studenti mesatar sportist mund të fitonte $ 1,000 në $ 10,000 si diapazon fillestar. Megjithatë, ka shumë raste kur studentët-atlet fitojnë dukshëm më shumë se kaq. 

Çfarë taksash duhet të paguajnë studentët-atletët për paratë NIL?

Po, studentët-atletët duhet të raportojnë të gjitha paratë NIL dhe të paguajnë ligjet përkatëse tatimore.

Studentët duhet të raportojnë para NIL në deklaratat e tyre tatimore federale dhe shtetërore, ose deklaratat tatimore federale dhe shtetërore të prindërve të tyre, nëse ata ende nuk po depozitojnë taksat.

Studentët-atletët gjithashtu mund të konsiderojnë krijimin e një LLC për mbrojtjen ligjore të biznesit të tyre, por ata ende do të duhet të mësojnë si tatohen SH.PK dhe paguajnë taksat e duhura. 

Fillimi i një biznesi në Kolegj

biznesi në kolegj

NIL ofron mundësi të reja për studentët-atletët që të fillojnë të ndërtojnë një biznes ndërsa ndjekin kolegj. Nëse nuk jeni të sigurt se si të filloni një biznes, mundeni merrni një konsultë falas me ne në çdo kohë.

Departamentet e atletikës së kolegjit shpesh i ndihmojnë studentët të marrin marrëveshje sponsorizimi, duke u mundësuar atyre të fitojnë më shumë pa një ndjekje të madhe të mediave sociale. 

Nëse jeni një student-atlet që është gati të përfitojë nga ndryshimet e fundit në rregullat NIL, merrni parasysh hapjen e një llogarie bankare biznesi për bizneset e vogla.

Më mirë akoma, doola ofron shërbime të kontabilitetit pa stres, duke ju dhënë strukturën financiare dhe ligjore për të ndërtuar një biznes NIL.

Mësoni se si doola kontabilitet mund t'ju ndihmojë të ndërtoni dhe menaxhoni me lehtësi biznesin tuaj me qetësi.   

FAQs

Çfarë do të thotë ngjashmëria në NIL?

Ngjashmëria i referohet karakteristikave unike të një studenti-sportist, duke përfshirë karakteristikat e tyre fizike ose mënyrën e lëvizjes ose të lojës. 

Nga vijnë paratë NIL?

Paratë NIL vijnë nga sponsorë dhe marka që zgjedhin të promovojnë produkte ose shërbime nëpërmjet studenteve-atletëve. 

Cilët janë atletët më të paguar të kolegjit NIL?

Atletët më të paguar të kolegjit NIL përfshijnë Bryce Young, Olivia Dunne, Sunisa Lee, Quinn Ewer, Zia Cooke, Paige Bueckers dhe Shedeur Sanders.

Filloni me doola

Check out tonë faqe FAQ dhe lista e plotë e jonë Zgjidhjet e biznesit për të parë se cila është e duhura për ju!

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.