Çfarë është një formular 1099-NEC?

Numri prej 1099 formularësh atje është i mjaftueshëm për t'i bërë kokën dikujt t'i rrotullohet! Nëse keni punuar me 1099 më parë, me siguri keni vënë re nga dora e parë se ka një mori 1099 llojesh formash: 1099-K, 1099-A, B dhe C, 1099-INT dhe 1099-DIV, dhe më tej dhe me radhë. Pra, çfarë është një formular 1099-NEC? Le t'u përgjigjemi të gjitha pyetjeve tuaja në lidhje me të, në mënyrë që të jeni të qartë se kur ta përdorni.

Formulari 1099-NEC qëndron për kompensimin e jo-punonjësve (NEC), dhe gjatë viteve të fundit, është përdorur si një alternativë e re ndaj formularit 1099-MISC (që nënkupton të ndryshme). Përdoret veçanërisht për individët ose bizneset që kanë paguar më shumë se 600 dollarë për një kontraktor jo punonjës.

Kuptimi i formularit 1099-NEC

Ka disa forma të ndryshme të tipit 1099, secila i atribuohet situatave të ndryshme tatimore midis bizneseve dhe kontraktorëve të pavarur, dhe deri rreth vitit 1982, Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme (IRS) kishte një formular 1099-NEC përpara se t'i eliminonte ato për 30 e më shumë vjet në një përpjekje për të kondensuar format. Ajo që u zëvendësua ishte më shumë gjithëpërfshirës 1099-MISC për të konsoliduar 1099 të gjithë punojnë së bashku. Por shpejt përpara në Aktin për Mbrojtjen e Amerikanëve nga Aktin e Rritjes së Taksave të vitit 2015, ose Aktin PATH, dhe disa çështje administrative me kondensimin e formularëve shpërthyen, duke shkaktuar mundësinë për më shumë mashtrime tatimore.

Pra, në vitin 2020, IRS modifikoi disa nga nevojat për formularin e ri, duke rikthyer 1099-NEC në mënyrë që kontraktorët dhe bizneset të mund të kishin pak më shumë qartësi se për çfarë mund ta përdorin formularin.

Kështu, 1099-NEC u rifut… me disa përdorime më të përditësuara, duke përfshirë:

 • Dikush që nuk është punonjës biznesi
 • Shërbimet e kryera brenda tregtisë ose biznesit tuaj
 • Pagesa e bërë ose një individi ose pronari i vetëm, partneriteti, pasuria ose (ndonjëherë) një korporatë
 • Një biznes ose individ që ka bërë një pagesë për një kontraktues të pavarur me vlerë 600 dollarë ose më shumë

Çfarë është kompensimi i jopunonjësit?

Një profesionist i pavarur, kontraktues i pavarur, punëtorë koncertesh ose një lloj tjetër jopunonjësi që kryen punë me pagesë, ka të ngjarë të ketë ndërvepruar me kompensimin e jopunonjësve shumë herë dhe konsiderohet gjithashtu si jopunonjës. Megjithatë, kjo nuk është e kufizuar vetëm në shërbimet e kryera. Mund të përfshijë gjithashtu gjëra të tilla si tarifat, komisionet, çmimet dhe çmimet e paguara për ata punëtorë jo punonjës, gjithashtu, të gjitha duke u raportuar drejtpërdrejt në IRS duke përdorur Formularin 1099-NEC.

Nëse jeni një pronar biznesi që ka dhënë një pjesë të punës suaj, atëherë ndoshta po punoni vetë me një jopunonjës!

Kush duhet të paraqesë 1099-NEC?

Bizneset dhe individët që paguajnë një jopunonjës më shumë se 600 dollarë në vitin tatimor, ka të ngjarë të duhet të plotësojnë një 1099-NEC për të llogaritur paratë e paguara për ata jo punonjës.

Shembull: Biznesi i Clara-s i punësoi punë një kontraktori të pavarur për ta ndihmuar atë të hartojë dhe menaxhojë faqen e saj të internetit. Paratë totale që ajo shpenzoi për kontraktorin e saj të pavarur ishin 12,000 dollarë gjatë vitit. Janarin e ardhshëm, ajo do të plotësojë një 1099-NEC për të raportuar punën jo-punonjës që i ka paguar kontraktorit të saj vitin e kaluar, si dhe do t'ia dërgojë atë kontraktorit të saj në mënyrë që ata të mund ta raportojnë atë deri në afatin e paraqitjes së taksave të prillit.

Kush nuk ka nevojë të paraqesë 1099-NEC?

Nëse jeni pronar biznesi dhe përputheni me një nga kualifikuesit më poshtë, atëherë nuk keni nevojë të shqetësoheni se do të shqetësoheni me një 1099-NEC në janar.

 • Ju nuk keni paguar asnjë jopunonjës këtë vit
 • Ju keni paguar jopunonjës, por ishte nën 600 dollarë në total brenda vitit
 • Keni paguar një agjenci qeveritare
 • Ke paguar dikë jashtë Amerikës
 • Ke paguar një anëtar të familjes

Ka disa kërkesa të tjera, prandaj sigurohuni që të bëni kërkimin tuaj nëse mendoni se mund t'ju duhet ta plotësoni atë.

Kur janë të detyruara formularët 1099-NEC?

Formularët 1099-NEC duhet të dorëzohen deri më 31 janar të vitit tatimor vijues. Për shembull, nëse jeni duke paraqitur për vitin tatimor 2023, do të dërgoni formularët tatimorë 1099-NEC në janar 2024.

Si e depozitoni formularin 1099-NEC?

Përgatituni me informacionin e mëposhtëm kur duke paraqitur 1099-NEC tuaj, Duke përfshirë:

 • Informacionet e biznesit tuaj, si numri i identifikimit të punëdhënësit (EIN) dhe adresa e biznesit
 • EIN e kontraktorit tuaj ose Numri i sigurimeve shoqërore

Më pas, plotësoni kutitë individuale me informacion specifik 1099-NEC, duke përfshirë:

 • Kutia 1, shumën e kompensimit të jopunonjësit që keni paguar
 • Kutia 2, e cila është shitje e raportuar, e cila raporton shitjet prej 5,000 dollarësh ose më shumë rishitje, blerje-shitje ose komisione depozitimi (për të përmendur disa) produkte të konsumit
 • Kutia 4, shuma (nëse ka) e tatimit federal mbi të ardhurat e mbajtur nga kontraktori juaj i pavarur

A keni ende nevojë të depozitoni formularin 1099-MISC?

1099-MISC është ende përreth, por përdoret për pagesa të jashtme, si çmime ose çmime (ose qira), por duke filluar nga viti 2020, nuk keni nevojë ta përdorni këtë formular për jo punonjësit, në vend të kësaj do të përdorni Formularin 1099-NEC.

Ju ndoshta do të shihni ndryshimin më të madh që vjen në Kutinë 7 - më parë, ajo kishte kërkuar kompensim jo-punonjës, por meqenëse kjo është zhvendosur në Formularin 1099-NEC, tani është një seksion për të raportuar shitjet direkte prej 5,000 dollarë ose më shumë.

Bëni taksat më pak nga një dhimbje koke dhe keni dosje doola për ju

Sigurimi që po qëndroni në përputhje me gjithçka për punonjësit dhe jo punonjësit tuaj mund të jetë një detyrë me kohë të plotë, përveç përpjekjes për të drejtuar biznesin tuaj në mënyrë efikase.

Me shërbimet e kontabilitetit dhe taksave të doola, mund të uleni dhe të relaksoheni dhe të lini një specialist tatimor dhe financiar të bëjë të gjitha punët për ju. Filloni me shërbimet e kontabilitetit të doola dhe shiko sa shumë mund të rritesh!

FAQs

Për çfarë përdoret 1099-NEC?

Një 1099-NEC qëndron për kompensimin e jo punonjësve dhe, që nga viti 2020, përdoret për çdo punë jo punonjës që ju si individ ose biznes keni marrë me qira.

Cili është ndryshimi midis 1099-MISC dhe 1099-NEC?

Një 1099-MISC përdorej për kompensimin e jo punonjësve, por tani përdoret për të ardhura të ndryshme si qiraja, çmimet ose çmimet. 1099-NEC tani është ajo që përdoret për çdo kontraktor që keni punësuar dhe që ka fituar 600 dollarë ose më shumë të ardhura nga ju.

A mund ta korrigjoj një 1099-NEC në internet?

Ju mund të përdorni një sërë shërbimesh për të korrigjuar 1099-NEC (dhe formularë të tjerë tatimorë) në internet. Nëse dëshironi ta dërgoni vetë në IRS, sigurisht që mundeni, megjithëse posta shpesh zgjat pak më shumë se elektronike.

A mund të marrë një qytetar jo-SHBA një 1099-NEC?

Jo! Vetëm banorët e SHBA do të marrin një 1099-NEC.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.