Fakte të çuditshme tatimore nga e gjithë bota

Le të flasim për taksat. Tani, duro, mos rënko! Ne nuk po zhytemi në zbritje të mërzitshme ose nuk po përpiqemi të përmbushim afatet e paraqitjes. Sot, ne po shijojmë botën e pazakontë, të çuditshme dhe të çuditshme të taksave ndërkombëtare.

Ju i dini ato gjëra që paguani që ndonjëherë ju bëjnë të pyesni veten: "Çfarë po mendonin ata?". Ne po flasim për taksat për gjëra që as nuk do t'i besoni, nga ndalimet historike të mjekrës deri tek emetimet moderne të lopëve... (po, ju e lexoni mirë).

Taksa të çuditshme, të çuditshme dhe të çuditshme në mbarë botën

Taksa të çuditshme, të çuditshme dhe të çuditshme në mbarë botën

Hiqni dorë nga stresi, kapni një vend - është koha për një aventurë tatimore!

Taksa e diellit

“Sunshine Tax” në Itali është një tarifë shtesë që disa kafene e paguajnë për përdorimin e hapësirës publike me ndenjësen e tyre në natyrë. Në thelb, ju paguani një çmim për atë vend të përsosur për të parë njerëzit nën diellin italian. Pra, herën tjetër që të merrni një kapuçin jashtë, mbani mend - rrezet e diellit nuk janë gjithmonë falas!

Taksa e tullave

Britanikët tatuan tullat në kolonitë amerikane për të paguar borxhet e luftës. Megjithatë, ndërtuesit u bënë kreativë dhe filluan të rrisin madhësinë e tullave të tyre dhe të përdorin më shumë dru në vend të tyre—mendoni kabinat me dru! Kjo taksë rezultoi mbrapsht sepse më pak tulla nënkuptonin më pak ndërtesa të zbukuruara. Ajo u hoq në vitin 1850, por jo para se të linte gjurmë në arkitekturën koloniale.

Taksa e Mbetjeve

Franca ka një “taksë mbi mbetjet” ku ju paguani në bazë të sasisë së mbeturinave që hidhni. Ky është një nxitje e madhe për të ricikluar dhe kompostuar më shumë. Mendoni për atë si një shpërblim për reduktimin e malit tuaj të plehrave - dhe faturën tuaj!

Taksa e dritares

Në Anglinë e shekullit të 17-të, "Taksa e dritareve" ju ngarkonte më shumë për të pasur dritare shtesë. Ishte një taksë mbi pasurinë. Ideja është që njerëzit me më shumë të ardhura përgjithësisht jetojnë në shtëpi më të bukura dhe shtëpitë e bukura në përgjithësi kanë më shumë se dy dritare. Por njerëzit u bënë kreativë, duke i grumbulluar ata për të kursyer para.

Nuk është saktësisht e mirë për dritën apo ajrin, por hej, duhet të kurseni në taksa! Kjo ide e çuditshme më në fund u hodh poshtë në 1851.

Taksa e kartës së lojës

Besoni apo jo, Spanja ka një histori të gjatë dhe interesante të taksimit të letrave të lojës. Kjo shkon deri në shekullin e 16-të. Duket se edhe një kuvertë e thjeshtë nuk ishte e imunizuar nga dora e taksambledhësve.

Pra, herën tjetër që të jeni në Spanjë dhe të dëshironi një lojë brisca vonë me miqtë, mbani mend se mund të ketë një tarifë të vogël për privilegjin e të luajturit.

Taksa e urinës

Në Romën e lashtë, perandorët zbatuan një taksë unike të njohur si "urina vectigal" ose taksa e urinës. Kjo taksë vendoste një tarifë për grumbullimin dhe shitjen e urinës nga tualetet publike.

Urina kishte një vlerë të konsiderueshme në shoqërinë romake. Përmbajtja e tij e amoniakut e bëri atë një përbërës thelbësor në procese të ndryshme industriale - pastrimi i tekstilit, rrezitja e lëkurës dhe madje edhe zbardhja e dhëmbëve. Tualetet publike grumbullonin sasi të mëdha urina, e cila më pas shitej në industri të ndryshme.

Taksa e urinës siguronte një rrjedhë të qëndrueshme të ardhurash për thesarin romak. Megjithatë, praktika përfundimisht u ndërpre.

Të jesh një Tatim Frikacak

Gjatë periudhës mesjetare angleze, një sistem i njohur si scutage i lejonte kalorësit të shmangnin shërbimin ushtarak për një tarifë. Kjo tarifë, ndonëse e mbiquajtur me tallje "taksa e frikacakëve".

Fillimisht, skuta përfaqësonte një mënyrë për të hequr dorë nga shërbimi ushtarak me një kontribut financiar. Me kalimin e kohës, ajo evoluoi në një taksë të përgjithshme mbi tokën e vendosur mbi kalorësit.

Sistemi i scutage ofroi avantazhe si për kurorën ashtu edhe për fisnikërinë. Kurora fitoi një burim të besueshëm të ardhurash për luftën. Kalorësit me arsye legjitime për të shmangur shërbimin mund të kontribuojnë financiarisht.

Taksa e mjekrës

Në vitin 1698, Pjetri i Madh i Rusisë nuk ishte adhurues i qimeve në fytyrë! Ai prezantoi një "taksë për mjekrën" për të inkurajuar burrat të rruanin.

Struktura e taksave ndryshonte në bazë të klasës sociale, me qytetarët më të pasur që përballeshin me një barrë më të lartë. Rezistenca ndaj taksës ishte e konsiderueshme, me shumë njerëz që i përmbaheshin praktikës tradicionale të mbajtjes së mjekrës. Madje, kjo çoi në rruajtjen me forcë të disa evaziuesve fiskal.

Përfundimisht, taksa e mjekrës u hoq.

Taksa e orës

Në 1797, Britania provoi një taksë të çuditshme - taksonte vetë kohën! Ata godasin njerëzit me një "Taksë mbi Orën" në orët dhe orët.

Me tarifat që variojnë në bazë të llojit dhe materialit - orët standarde kanë një tarifë vjetore prej dy shilinga dhe gjashtë pena, orët prej ari dhjetë shilinga dhe orët pesë shilinga.

Megjithatë, taksa e orës rezultoi e pasuksesshme. Rezistenca e publikut ishte e lartë, me individë që fshehnin orët e tyre ose nuk blinin të reja. Kjo uli ndjeshëm mbledhjen e të ardhurave. Për më tepër, taksa ndikoi në mënyrë disproporcionale në prodhuesit e orës dhe orët. Rrjedhimisht, ligji u shfuqizua në prill 1798.

Taksa e kapelës

Qeveria britanike zbatoi një taksë të kapelës në 1784 për të rritur të ardhurat përmes një sistemi tatimor progresiv. Supozimi ishte se qytetarët më të pasur do të zotëronin kapele gjithnjë e më të shtrenjta, duke i bërë ata një objektiv të përshtatshëm.

Gjobat e rënda për mospërputhje bënë që disa prodhues të kapelave të përpiqen të shmangin taksën duke riemërtuar krijimet e tyre. Sidoqoftë, qeveria e zgjeroi taksën për të përfshirë të gjitha veshjet e kokës në 1804.

Ky "hat-trick" i taksimit ishte jetëshkurtër, me shfuqizimin e taksës në 1811.

Taksa e boronicës

Maine i pëlqen boronica të egra! Ata janë një pjesë e madhe e bujqësisë së shtetit dhe Maine dëshiron ta mbajë atë në këtë mënyrë.

Shteti vendos një taksë prej një cent e gjysmë për paund për boronicat e egra të korrura. Këto të ardhura drejtohen në mënyrë eksplicite drejt nismave kërkimore dhe praktikave të menaxhimit të qëndrueshëm brenda industrisë. Ai gjithashtu vepron si një parandalues ​​i butë kundër vjeljes së tepërt, duke promovuar menaxhimin e përgjegjshëm të burimeve.

Taksa e Google

Në një lëvizje të guximshme, Franca tatoi reklamat në internet të shfaqura nga gjigantët e teknologjisë si Google dhe Facebook. Kjo “taksë dixhitale” pritet të mbledhë deri në 29 milionë dollarë në vit për të financuar artistët francezë dhe iniciativat kulturore.

Zbatimi i politikës i është atribuar ish-presidentit Nicolas Sarkozy. Ai mbrojti potencialin e tij për të krijuar një rrjedhë të qëndrueshme financimi për kulturën franceze dhe hapi rrugën për adoptimin e saj global.

Megjithatë, disa raporte sugjerojnë se tensionet personale mund të kenë ndikuar në lëvizje. Sarkozy më parë kritikoi dixhitalizimin e artit francez nga Google, të cilin ai e perceptoi si kërcënuese për trashëgiminë kulturore të Francës.

Ndikimi afatgjatë i kësaj takse dhe ndikimi i saj i mundshëm në politikën ndërkombëtare ende nuk është parë.

Taksa për fryrjen e lopës

Zelanda e Re e konsideroi dikur një "taksë për fryrjen e lopës" për të trajtuar emetimet e metanit nga gromësirat dhe dhëmbët e lopëve. Kjo taksë synonte metanin e prodhuar nga lopët përmes proceseve të tyre të tretjes, një kontribues i rëndësishëm në gazrat serrë.

Qëllimi ishte nxitja e fermerëve për të adoptuar praktika të qëndrueshme për të reduktuar emetimet e metanit. Ndërsa propozimi ngjalli debat, taksa në fund nuk u zbatua.

Taksa e ëmbëlsirave

Në Çikago, ëmbëlsirat e mbushura me miell, si biskotat dhe akullorja, tatohen me një normë të rregullt, por karamele të thjeshta (mendoni arinjtë dhe ëmbëlsirat) taksohen me 5.25%. E njëjta gjë vlen edhe për pijet - sasia e sojës, qumështit ose lëngut mund të nënkuptojë një taksë më të lartë në arkë.

Ngarkesa për ujërat e stuhisë

A keni menduar ndonjëherë se ku shkon uji i shiut në Toronto? Qyteti ngarkon një tarifë për ujërat e stuhisë për të ndihmuar në menaxhimin e tij! Ju paguani një tarifë bazuar në sasinë e sipërfaqeve të forta (si çatitë dhe rrugët) në pronën tuaj.

Kjo qasje synon të harmonizojë koston e menaxhimit të ujërave të stuhisë me pronat që gjenerojnë më shumë rrjedhje. Në afat të gjatë, parandalimi i përmbytjeve dhe mbrojtja e cilësisë së ujit në Liqenin Ontario.

Taksa e Qenit

E keni pyetur ndonjëherë veten nëse qeni juaj i detyrohet taksave? Në disa pjesë të Zvicrës dhe Gjermanisë, po! Është një “taksë e qenve” që ndryshon sipas vendndodhjes dhe racës.

Të ardhurat e krijuara mbështesin iniciativat që lidhen me qentë si parqet e qenve, programet e menaxhimit të mbetjeve dhe strehimoret e kafshëve. Në thelb, është një mënyrë që pronarët e qenve të kontribuojnë drejtpërdrejt në mirëqenien dhe kujdesin e qenve në komunitetet e tyre.

Fakte tatimore që ndoshta nuk i dinit

Fakte tatimore që ndoshta nuk i dinit

SHBA

Karolina e Jugut ka një nxitje unike tatimore! Përpunuesit e mishit marrin një zbritje tatimore prej 50 dollarësh për dhurimin e drerëve të përpunuar për bamirësi që ushqejnë njerëzit në nevojë. Është një fitore e favorshme: përpunuesit marrin një lehtësim tatimor dhe ata që kanë nevojë marrin proteina të vlefshme.

  Kansas ka një ligj të çuditshëm tatimor për balonat me ajër të nxehtë. Nëse tullumbace qëndron e lidhur në tokë, konsiderohet një argëtim dhe tatohet. Por nëse ju merr në një udhëtim të vërtetë, nuk tatohet.

   IRS ju lejon të zbrisni koston e një paruke të rekomanduar nga mjeku si shpenzim mjekësor. Megjithatë, transplantet e flokëve, pavarësisht nga arsyeja e rënies së flokëve, përgjithësisht konsiderohen si kirurgji estetike dhe nuk zbriten nga taksat.

    Zvicër

    Zvicra ka një histori të gjatë të sekretit bankar. Në vitin 1934, ata e bënë krim për bankat zbulimin e identitetit të një klienti. Ky ligj i rreptë e ka bërë Zvicrën një magnet për pasurinë në det të hapur.

     Suedi

     Ligji suedez kërkon miratimin e qeverisë për emrat e të gjithë fëmijëve para se të mbushin pesë vjeç. Nëse e humbisni afatin, mund të përballeni me një gjobë deri në 770 dollarë.

      Gjermani

      Besoni apo jo, dhënia e ryshfetit dikur ishte e ligjshme në Gjermani (deri në vitin 2002)! Këto ryshfet dikur ishin të zbritshme nga taksat për sa kohë që ju përmendët emra. Gjermania e mbylli këtë zbrazëti tatimore në vitin 1999 dhe e shpalli të jashtëligjshëm ryshfetin në 2002.

       Kinë

       Në një përpjekje të çuditshme për të rritur të ardhurat nga taksat gjatë një krize financiare, Kina i detyroi për pak kohë qytetarët të blinin cigare ose të përballeshin me gjoba në vitin 2009. Kjo rezultoi mbrapsht, duke krijuar një varësi nga shitja e duhanit dhe duke kontribuar potencialisht në problemin masiv të duhanit në Kinë.

        Dekodoni Tatimin dhe Pajtueshmërinë me doola

        Pra, ja ku e keni! Një turne vorbull në botën e çuditshme dhe të çuditshme të taksave. Qeveritë në mbarë botën kanë krijuar disa mënyra mjaft të pazakonta për të mbushur arkat e tyre.

        Ndërsa këto ligje të çuditshme tatimore mund të duken si relike të së kaluarës ose marifete publicitare, të gjitha ato theksojnë evolucionin e vazhdueshëm të taksave. Kuptimi dhe përshtatja me ndryshimin e ligjeve tatimore ka sfiduar qytetarët kudo.

        Po kërkoni një mënyrë më të drejtpërdrejtë për të menaxhuar taksat dhe financat tuaja? doola mund te ndihmoj! Rezervoni sot një konsultë tatimore falas — ne do t'ju përgjigjemi pyetjeve tuaja, do t'ju udhëzojmë gjatë procesit të depozitimit dhe do të sigurojmë që të përfitoni nga çdo zbritje dhe kredit që meritoni.

        Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

        Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

        Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.