Vlog vs Blog: Cili është më i mirë për ju?

Debati vlog kundër blogut ka ndarë internetin. Ndërsa blogimi ka ekzistuar për më shumë se 20 vjet, vlogging është një konkurrent më i fundit dhe ndoshta më tërheqës. Një blog është një faqe interneti që përfshin histori, ngjarje të shkruara, foto dhe kujtime. Një blog i dizajnuar mirë është tërheqës dhe personal, i cili i bën lexuesit të kthehen. Një vlog është një blog video (prandaj emri), i cili përdor video në vend të përmbajtjes së shkruar. 

Ndërsa individët krijojnë si blogje ashtu edhe vlog, kompanitë i përdorin këto platforma për marketing të përmbajtjes si pjesë e strategjisë së tyre të marketingut. Nëse po mendoni të zgjeroni praninë tuaj në internet, ka mundësi si në blogim ashtu edhe në vlog. Lexoni për të mësuar të mirat dhe të këqijat e vlog vs blog. 

Çfarë është një Vlog?

Një vlog është një ditar ose ditar video. Vlog-et më të mira i bëjnë shikuesit të ndiejnë se janë pjesë e jetës së krijuesit të përmbajtjes dhe të ndajnë përvoja me ta. Vlog-et janë mjete efektive të ditarit dhe marketingut për individët dhe kompanitë. Vlogët përdorin platforma të tilla si YouTube, Viddler, Vimeo, DailyMotion, Facebook dhe Instagram. YouTube është platforma më e njohur e vlogimit. 

Me vlogging, rritja e trafikut është e barabartë me rritjen e të ardhurave nga reklamat. Për më tepër, vloggerët mund të fitojnë të ardhura përmes partneriteteve ose sponsorizimeve të markave. Disa vlogger përdorin gjithashtu platformën e tyre për të ftuar ndjekësit të marrin pjesë në kurse, tërheqje dhe mundësi të tjera me pagesë. 

Çfarë është një Blog?

Një blog është një ditar, ditar ose faqe informative në internet për një temë specifike. Blogerët tregojnë histori dhe ndajnë ekspertizën e tyre përmes shkrimeve dhe fotove. Platformat e zakonshme të blogimit përfshijnë Hubspot, Wix, WordPress, Tumblr dhe Blogger. Ka blogje të të gjitha madhësive. Edhe atë Qeveria amerikane ka një blog!

Blogerët mund të fitojnë të ardhura përmes reklamave, marketingut të filialeve, sponsorizimit ose partneriteteve të markave. Blogerët gjithashtu mund të përdorin platformën e tyre për të shitur kurse, pushime dhe mundësi të tjera. Në përgjithësi, sa më shumë trafik të ketë një blog, aq më i lartë është potenciali i të ardhurave nga reklamat. Por ndërtimi i të ardhurave me kohë të plotë është i mundur edhe me një blog me trafik më të ulët. 

5 Dallimet kryesore midis një Vlog dhe një Blog

A po pyesni veten për ndryshimet në vlog dhe blog? Këtu janë ato kryesore dhe si grumbullohen të dy.

1. Qëllimi

Ndërsa blogimi dhe vlogimi mund të ndajnë një qëllim të ngjashëm, ekzistojnë dallime të mëdha teknike. Si bloget ashtu edhe blogjet mund të veprojnë si ditarë personalë për t'u dhënë lexuesve ose shikuesve njohuri mbi jetën ose përvojën e krijuesit të përmbajtjes. Ato gjithashtu mund të veprojnë si përmbajtje edukative ose informative për një temë specifike. Ndërsa vlog-et po rriten në popullaritet, sepse ato japin një pasqyrë më të madhe në një format aktiv (video kundrejt të shkruarit), bloget kryesore ende performojnë mirë në angazhimin e lexuesve.  

2. Krijimi i përmbajtjes

Në debatin vlog kundër blogut, krijimi i përmbajtjes ndryshon shumë. Ndërsa blogimi promovon aftësitë tuaja të të shkruarit dhe mund t'ju lejojë të zotëroni shkrimin, vlogging mbështetet në aftësitë e videografisë. Të dyja platformat kërkojnë aftësi të tregimit për të angazhuar një audiencë. 

Për blogimin, do t'ju duhet të krijoni një faqe interneti të thjeshtë dhe të bëni ose blini foto për të ndërtuar faqen. Sidoqoftë, shumica e përmbajtjes varet nga aftësitë tuaja të të shkruarit. Për vlog, do t'ju duhet një aparat fotografik për të bërë filmime me cilësi të lartë. Nëse nuk keni tashmë përvojë video, krijimi i përmbajtjes në vlog mund të ketë një kurbë më të pjerrët mësimore. 

3. Platforma

Kur shqyrtoni vlog vs blog, merrni parasysh edhe platformën që ju nevojitet. Të dy kanë mundësi falas për të filluar. Ju mund të përdorni faqet e blogimit falas si Wix dhe Blogger, dhe krijimi i një llogarie në YouTube është falas. 

Mund të marrë gjithashtu më shumë kohë për të drejtuar një kanal në YouTube sesa për të mbajtur një sajt në blog, megjithatë, është e mundur të mësohet njëra nga tjetra. 

4. Pajisjet e nevojshme

Për të qenë i suksesshëm në blogim ose në vlog, do t'ju duhet një kompjuter i mirë për të ngarkuar përmbajtje dhe një aparat fotografik me cilësi të lartë. Me rritjen e cilësisë së kamerave të telefonave inteligjentë, mund të jeni në gjendje të filloni ose të bëni vlog ose të bëni blogje me kamerën e telefonit tuaj, por përfundimisht, do të dëshironi të investoni në një kamerë profesionale për vlogging. Mund të vazhdoni të bëni bloge pa një aparat fotografik me cilësi të lartë nëse blogu juaj nuk përmban shumë foto. 

Ju gjithashtu mund t'ju duhet të investoni në softuerët e redaktimit të videove ose të redaktimit të fotografive dhe softuerin e automatizimit për mediat sociale ndërsa rritni praninë tuaj në blogje ose vlog. 

5. Monetarizimi

Në shqyrtimin e vlog vs blog, angazhimi i audiencës është thelbësor për të dy platformat. Audienca është arsyeja kryesore që ju do të fitoni para përmes reklamave dhe do të jeni në gjendje të siguroni partneritete ose sponsorizime të markave. Mund të filloni të fitoni para nga një blog ose një vlog që herët dhe të optimizoni në mënyrë që të ardhurat të rriten ndërsa prania juaj rritet. 

Këshilla për të filluar si bloger

Nëse jeni gati të filloni si bloger, këtu janë disa këshilla:

Krijoni kamaren tuaj

Gjetja e kryqëzimit të asaj në të cilën jeni mirë dhe një zonë më të madhe të blogimit mund ta ndihmojë blogun tuaj të dallohet. Për shembull, në vend të një blogu udhëtimesh, zgjidhni një blog udhëtimesh për gratë e zeza, një blog udhëtimesh për familjet me fëmijë të vegjël ose një blog udhëtimesh për entuziastët e jogës. 

Zgjidhni një emër të madh domeni

Hulumtimi i emrit të domenit tuaj për të gjetur diçka të lehtë për t'u mbajtur mend dhe të lehtë për t'u optimizuar për motorët e kërkimit mund të rrisë trafikun organik dhe të ndërtojë suksesin e blogut. 

Bëhu autentik

Lexuesit do të kthehen për informacion të dobishëm dhe zërin tuaj autentik. Ndërsa çdokush mund të shkruajë një listë "si të" ose "lista më e mirë", bëjini tuajat të dallohen me histori ose ide unike. Ndani se kush jeni dhe të tjerët do të tërhiqen nga ajo!

Këshilla për të filluar si Vlogger

Nëse jeni gati të filloni si vlogger, këtu janë disa këshilla kryesore:

Zgjidhni një emër të madh

Emri juaj i blogut fillimisht do të ndihmojë për të tërhequr shikues dhe për të nxitur trafikun në blogun tuaj. Shikoni se çfarë përdorin vloggerët e tjerë kryesorë në kamaren tuaj dhe zgjidhni në mënyrë të ngjashme. Ju gjithashtu mund të bëni vlog nën emrin tuaj, por mund të fitojë tërheqje ngadalë në fillim. 

Kuptoni audiencën tuaj

Për të krijuar një vlog bindës, hulumtoni se për çfarë interesohen njerëzit dhe kuptoni se si mund të ofroni ekspertizën tuaj në një format që angazhon audiencën tuaj të synuar. Merrni parasysh gjatësinë, formatin dhe orarin e postimit të videos për të përmbushur nevojat e audiencës tuaj. 

Kontrolloni tendencat aktuale

Nëse ka tendenca me muzikë ose video të shkurtra, pjesëmarrja në këto mund të ndihmojë në rritjen e shikimeve të audiencës dhe trafikut organik.

Praktikë

Nëse nuk jeni një videograf i kompletuar, praktikoni marrjen dhe modifikimin e videove për të gjeneruar përmbajtje me cilësi të lartë dhe bindëse. 

Sa fitoni si një Blogger kundër një Vlogger?

Si blogerët ashtu edhe blogerët kanë potencial të ngjashëm fitimi. Kur filloni, mund të mos fitoni asgjë fare. Ndërsa blogu ose blogu juaj rritet, ju mund të fitoni 100 dollarë në muaj, 1,000 dollarë në muaj ose shumë më tepër. 

Tani për tani, reklamimi në YouTube u jep vlogerëve më të suksesshëm potencial të madh fitimi. Për më tepër, vlogimi po rritet në popullaritet ndërsa blogimi është në rënie, kështu që mund të ketë potencial më të madh rritjeje në vlog. Sidoqoftë, platformat po ndryshojnë gjithmonë dhe nuk ka asnjë garanci që mund të jeni më të suksesshëm në një vlog kundër blog. 

Merrni parasysh përfshirjen e biznesit tuaj të Blogimit/Blogimit

Një vloger ose bloger duhet të konsiderojë zyrtarizimin e biznesit të tyre të vlogimit ose blogimit përmes inkorporimit ose duke formuar një LLC. Kjo ofron mbrojtje ligjore dhe e themelon biznesin si një person juridik më vete. Sidomos kur biznesi juaj i vlogimit ose blogimit rritet në popullaritet, një LLC ose korporatë siguron që pasuritë tuaja personale të mbrohen nëse kompania paditet. 

Për të filluar me ligjshmëritë e biznesit tuaj ndikues, mësoni më shumë rreth si të krijoni një LLC, LLC për startup-et, fshirjet e taksave me ndikim, nëse keni nevojë për një EIN, Normat tatimore të LLCdhe si të depozitoni taksat e LLC.

Mendimet përfundimtare në Vlog vs Blog

Zgjedhja midis një vlog dhe një blogu mund të jetë e vështirë pasi të dyja janë mjete për të krijuar një prani në internet, për të promovuar kompaninë tuaj ose për të ndërtuar një markë personale. Ndërsa blogjet dhe blogjet e suksesshme mund të gjenerojnë të ardhura të larta, blogu ose blogu mesatar mund të mos gjenerojë të ardhura të mjaftueshme për t'u bërë një karrierë me kohë të plotë për disa vite. 

Megjithatë, nëse jeni të apasionuar pas ndarjes së njohurive dhe përvojës tuaj në internet, si vlog-et ashtu edhe bloget ofrojnë mundësinë për shprehje krijuese dhe rritje profesionale. 

Kontabiliteti i Doola mund të ndihmojë në ndërtimin dhe rritjen e biznesit tuaj me ndikim duke ofruar softuer, burime dhe mbështetje të jashtëzakonshme të kontabilitetit për startup-et dhe themeluesit, në mënyrë që të mund të shpenzoni më shumë kohë duke bërë atë që ju pëlqen - duke krijuar përmbajtje të jashtëzakonshme. Merrni shërbimet e kontabilitetit Doola këtu!

FAQs

Kur duhet të bëni një blog kundrejt vlog?

Zgjedhja midis një blogu dhe vlog varet nga preferencat dhe aftësitë personale. Ju mund t'i provoni të dyja për të rritur biznesin tuaj.

Cilat janë llojet më të njohura të vlog-ve?

Llojet më të njohura të vlog-ve përfshijnë bukurinë, lojërat, udhëtimet, teknologjinë, shëndetin dhe fitnesin, gatimin, stilin e jetës dhe bëjeni vetë. 

A konsiderohet TikTok një vlog?

TikTok është një lloj vlogu me formë të shkurtër që shumë krijues e përdorin në lidhje me videot më të gjata në YouTube. 

A duhet të përdor emrin tim të vërtetë si bloger?

Nëse përdorni emrin tuaj të vërtetë si bloger varet nga preferenca personale. Megjithatë, përdorimi i një emri me të cilin lexuesit mund të lidhen, krijon besueshmëri. 

A mund të jenë të gjithë një bloger?

Po, çdokush mund të bëhet bloger!

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.