17 fshirjet kryesore të taksave për të vetëpunësuarit

Shumica e njerëzve i shohin taksat si një humnerë të pafalshme fletësh pune, formash dhe ngatërrime shkronjash dhe numrash. Por si pronar biznesi, është më argëtuese ta shikosh atë si një gjueti pastrues, veçanërisht me të gjitha fshirjet e mundshme.

Taksat mund të duken të frikshme, por si një kontraktues i pavarur, zbritjet tatimore mund t'ju ndihmojnë të jeni në harmoni me shpenzimet dhe të ardhurat tuaja, duke ndjekur se si ato ndryshojnë çdo vit. Hidhini një sy fshirjeve më të larta të taksave për të vetëpunësuarit dhe pronarët e tjerë të bizneseve.

Si do Shlyerjet e taksave Punoni për të vetëpunësuarit?

Fshirja e taksave janë mënyra e qeverisë për të thënë: “Hej, e shoh që po shpenzoni para në biznesin tuaj, kështu që në këmbim, nuk duhet të taksoheni gjithçka ju bëni, vetëm disa prej tyre.” Kur shlyeni një shpenzim, po ulni të ardhurat e tatueshme që do të duhet të paguani, duke e bërë shumën e dollarit që i detyroheni më të vogël.

1. Taksa e Vetëpunësimit

Nëse jeni duke punuar në një rol W-2 (si një rol me kohë të plotë), taksat e punësimit mbulohen gjysmën nga punëdhënësi juaj dhe gjysmën nga ju. Por kur je pronar biznesi, të dy jeni punëdhënësi juaj punonjësit tuaj dhe duhet t'i mbuloni të gjitha.

Le të dallojmë tatimin mbi të ardhurat nga tatimet e vetëpunësimit:

Tatimi në të ardhura grupohet midis taksave federale dhe shtetërore. Taksat federale paguajnë për gjëra të tilla si mbrojtja kombëtare, zbatimi i ligjit dhe programe të tjera që mbështesin vendin në tërësi. Taksat e të ardhurave shtetërore ndryshojnë në bazë të vendit ku jetoni, por ka të ngjarë të përfshijnë pagesën në shkollat ​​publike, projektet e planifikimit të qytetit dhe mirëmbajtjen e rrugëve, për të përmendur disa.

Taksa e vetëpunësimit është një taksë prej 15.3% që të vetëpunësuarit duhet të paguajnë. Është i ndarë në dy pjesë:

12.4% është për Sigurimet Shoqërore + 2.9% është për Medicare = 15.3 dollarë.

Ky është zbritja e parë e tatimit mbi të ardhurat për të cilën do të flasim, dhe ju mund të zbritni deri në 50% të shumës.

Ja një shembull se si funksionon:

Ju keni një biznes stërvitor në internet që fitoi 70,000 dollarë neto vitin e kaluar.

Sipas Formulari SE (formulari që ju ndihmon të kuptoni taksën e duhur mbi fitimet tuaja neto nga vetëpunësimi), fitimet tuaja neto që i nënshtrohen taksave të vetëpunësimit janë 70,000 $ x 0.9235 = $64,645.

Nga këtu, ju mund të gjeni lehtësisht normën tuaj të taksës së vetëpunësimit. Merrni atë fitim prej 64,645 dollarësh (fitimet tuaja neto që i nënshtrohen taksave të vetëpunësimit) dhe shumëzojeni me 0.153 (ose 15.3%). Kjo ju lë me 9,890.68 dollarë si taksë për vetëpunësimin tuaj, nga të cilat mund të taksoni gjysmën, duke dalë në 4,945.34 dollarë.

Numri i parë mund të jetë i frikshëm, por 4,945.34 dollarë është një shlyerje nëse jeni i vetëpunësuar.

Edhe nëse ndiheni sikur nuk keni shpenzuar pothuajse asgjë në biznesin tuaj, ndoshta keni shpenzuar. Këtu janë disa shlyerje të tjera për të qenë pronar biznesi i vetëpunësuar.

2. Zyra juaj e shtëpisë

Hapësira katrore e hapësirës ku punoni mund të taksohet me 5 dollarë për këmbë katrore. Maksimumi që mund të taksoni është 300 metra katrorë, ose 1,500 dollarë, në vit. Meqë ra fjala, kjo nuk vlen për punëtorët me kohë të plotë – vetëm për ata të vetëpunësuar.

3. Shpenzimet e fillimit

Ju mund të zbrisni deri në $5,000 në "shpenzime organizative" vitin e parë që filloni një biznes, për sa kohë që paratë përdoren për t'ju ndihmuar të filloni biznesin tuaj. Kostot paraprake, si marrja e një licence estetike, nuk llogariten sepse jeni ende në trajnim.

Ju mund të jeni në gjendje të shlyeni kostot për fillimin e LLC ose C-Corp, por është më mirë ta diskutoni këtë me një profesionist tatimor.

4. Pajisjet e zyrës

Furnizimet e zyrës janë 100% të zbritshme nga taksat dhe mund të fshihen me vlerë deri në 2,500 dollarë. Kjo përfshin të gjitha pajisjet elektronike "të zakonshme dhe të nevojshme" si laptop, desktop ose iPad që ju nevojiten për punë. Plus, nëse tavolina juaj e zyrës prishet dhe ju duhet ta riparoni, mund ta shlyeni edhe atë.

5. Kostot e reklamimit dhe marketingut

Ngjashëm me furnizimet tuaja të zyrës, kostot e reklamimit dhe marketingut duhet të jenë "e zakonshme dhe e nevojshme” në mënyrë që ato të jenë zbritje të vetëpunësuar. Kjo përfshin nëse keni një faqe interneti, keni paguar për një artist logoje, paguani një agjenci për të reklamuar për ju, paguani për një planifikues të mediave sociale si Planoly ose Later ose përdorni mjete për ndjekjen e marketingut si Hubspot. Vetëm sigurohuni që të vini re ndryshimin midis shpenzimeve të marketingut dhe shpenzimeve të shitjes, pasi ato janë të dyja në seksione të veçanta në deklaratën tatimore të biznesit tuaj.

6. Shpenzimet e Arsimit dhe Trajnimit

Nëse industria juaj kërkon trajnime të vazhdueshme, arsimim ose tarifa anëtarësimi, të tilla si agjentët e pasurive të paluajtshme që duhet të marrin arsim të vazhdueshëm për të mbajtur licencën e tyre, atëherë faleminderit për ju - ju duhet t'i shlyeni ato shpenzime.

Në varësi të klasës dhe industrisë, kurset në internet mund të jenë zbritje tatimore për kontraktorët e pavarur nëse ata po përfitojnë drejtpërdrejt nga përmirësimi juaj. Nëse jeni shkrimtar, me siguri mund të hiqni dorë nga "Copy Cure" e Marie Forleo, por jo një kurs rreth kopshtarisë.

Ashtu si me kostot e fillimit, këto kurse trajnimi dhe arsimore nuk do të zbriten nga taksat nëse merren për të krijuar një biznes të ri. Pra, nëse jeni një stilist i brendshëm, pagimi për një kurs për t'ju mësuar se si të filloni një biznes të dizajnit të brendshëm ka të ngjarë të mos llogaritet. Por pagesa për një program trajnimi të vazhdueshëm, pranimet në bordet e punës dhe softuerët e dizajnit të brendshëm do të bëjnë.

7. Kontributet e planit të pensionit

Në vitin 2023, ju mund të kontribuoni deri në 25% të fitimeve tuaja neto nga vetëpunësimi deri në daljen në pension. Ju do të duhet të plotësoni formulari 5205-SEP ose një plan prototip SEP që ju është dhënë nga një bankë ose institucion financiar - sigurohuni që të jetë i miratuar nga IRS.

8. Sigurim shëndetsor

Shumica e punëtorëve të vetëpunësuar të kualifikuar ose pronarëve të bizneseve mund të heqin dorë nga sigurimet shëndetësore - aq e thjeshtë.

9. Sigurimi i biznesit 

Sigurimi i biznesit është i zbritshëm nga taksat kur i shërben qartë qëllimit për të ndihmuar biznesin tuaj. Kjo mund të përfshijë përgjegjësinë e përgjithshme, kompensimin e punonjësve, përgjegjësinë profesionale dhe shkeljen e të dhënave, për të përmendur disa.

10. Interesi i Kartës së Kreditit dhe Huasë

Për sa kohë që po huazoni para nga një huadhënës i vërtetë (jo familjar) dhe në fakt po i shpenzon ato para, ju mund të hiqni interesin e kartës së kreditit dhe kredisë.

11. Faturat e telefonit

Marrja e një faturë telefoni të detajuar mund t'ju ndihmojë të gjurmoni përqindjen e kohës që jeni në të, për sa kohë që i përdorni ato në një mënyrë të zakonshme dhe të nevojshme. Nëse e përdorni telefonin tuaj 50% të kohës për punë, do të jeni në gjendje të hiqni 50% të tarifave tuaja mujore. Por nëse telefoni juaj i vetëm celular kontrollohet herë pas here për qëllime biznesi qoftë edhe një herë në një hënë blu, mund të jetë pak më e vështirë të fshihet.

12. Klubi ose tarifat e anëtarësimit

Nëse bëhet fjalë për anëtarësim në një klub ose kurs organizatori që ju ndihmon qartë të përmirësoni zanatin tuaj, ose nëse është një anëtarësim që kërkohet për të mbajtur një licencë në fushën tuaj, si për një agjent imobiliar ose berber, atëherë ka të ngjarë të jeni në gjendje të shkruani off (për sa kohë që nuk jeni duke blerë një kurs poezie si zhvillues).

13. Shpenzimet e internetit

Kjo mund të gjendet në zbritjen e zyrës së shtëpisë në 1040 tuaj.

14. Kilometrazhi i automjetit

Kjo është 63 cent për milje në vitin 2022, pa përfshirë udhëtimin e parë nga shtëpia juaj.

15. Shpenzime të tjera të automjeteve

Nëse jeni duke e përdorur atë si për biznes ashtu edhe për personal, do t'ju duhet ta zbrisni atë në bazë të përdorimit tuaj në një mjedis biznesi, por nëse jeni duke e përdorur makinën vetëm për qëllime biznesi, atëherë ka të ngjarë të hiqni shumë shpenzime të automjetit. . 

16. Shpenzimet e udhëtimit dhe ushqimit

Nëse jeni një influencues që udhëtoni për përmbajtje në blog ose media sociale, mund t'i shlyeni ato shpenzime. Në mënyrë të ngjashme, nëse jeni duke udhëtuar për të takuar klientë ose për qëllime të tjera biznesi, shumica e shpenzimeve që lidhen me udhëtimin tuaj të punës mund të jenë të pranueshme për një shlyerje.

17. Softuerët dhe mjetet e biznesit

Këtu janë disa të zakonshme nga punëtorët e vetëpunësuar në distancë:

📒 Nocioni — për menaxhimin e projektit dhe hapësirat e ekipit

⏰ Toggl— për gjurmimin e kohës

📝 Milanote — për hartën e mendjes dhe planifikimin vizual

🔢 QuickBooks — për kontabilitet, kontabilitet, faturim dhe më shumë

🫶 Planoly— për planifikimin e përmbajtjes së mediave sociale për veten ose për klientët

Eksploroni fshirjet e taksave për të vetëpunësuarit dhe pronarët e bizneseve të vogla

Për shumë pronarë biznesi, sezoni tatimor nuk është argëtues. Për fat të mirë, ka një mori burimesh të ndryshme në dispozicion. Nëse keni nevojë për ndihmë për të ndjekur financat e biznesit tuaj, mbajtjen e kontabilitetit ose vetë depozitimin e taksave, doola a keni mbuluar. E krijuar si për individët e vetëpunësuar ashtu edhe për sipërmarrësit, doola është dyqani me një ndalesë për menaxhimin dhe rritjen e biznesit tuaj.

FAQs

Cilat janë disa fshirje tatimore për personat e vetëpunësuar?

Disa nga fshirjet më të mëdha të taksave përfshijnë një zyrë në shtëpi, mjete biznesi si kompjuterët dhe teknologjinë, marketingun, arsimin dhe trajnimin.

Sa është 20% zbritja e vetëpunësimit?

Zbritja e vetëpunësimit, e quajtur gjithashtu të ardhura të kualifikuara nga biznesi, lejon këdo që ka fituar më pak se 157,500 dollarë nëse është beqar ose 315,000 dollarë nëse është i martuar, të zbresë 20% të fitimeve të tyre nga vetëpunësimi.

Sa mund të shlyejë një LLC?

Ju mund të hiqni një shumë të mirë nëse investoni me mençuri. Shlyerjet e kualifikuara për pronarët e LLC përfshijnë abonimet dhe softuerin e biznesit, laptopin tuaj, konfigurimin e zyrës në shtëpi dhe më shumë.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.