Filloni një DAO kundër një kompanie

Suksesi i vazhdueshëm i kriptomonedhave ka përmirësuar sistemin financiar. Transaksionet e biznesit kanë ndryshuar në përputhje me ndryshimin e peizazhit të tregut. Dixhitalizimi i pagesave dhe investimeve është bërë i zakonshëm me shfaqjen e teknologjive të reja. Nuk është çudi që rritja dhe zgjerimi në tregun e kriptomonedhave janë përshpejtuar.  

Me kalimin e viteve, ajo ishte subjekt i skepticizmit për shkak të paqëndrueshmërisë dhe decentralizimit. Për agnostikët, kriptovalutat janë versioni dixhital i kazinove. Duket se është versioni modern i Manisë së Tulipanëve në shekullin e gjashtëmbëdhjetë. Por, besimtarët e vërtetë shpresojnë se kjo do të hapë më shumë rrugë për rritje dhe transaksione më të lira. 

Këto ndryshime masive frymëzuan entuziastët për të krijuar një grup autonom. Në vitin 2016, u shfaq një organizatë autonome e decentralizuar (DAO). Sot, më shumë pjesëmarrës e shohin atë tërheqës dhe duan të krijojnë të tyren. Për të zbuluar pse do të shohim bazat e vendosjes së një DAO dhe si ndryshon nga një tradicional. 

DAO e përcaktuar 

Decentralizimi mbetet një shqetësim kryesor për organet rregullatore. Por edhe pas përpjekjeve të shumta për ta kontrolluar, tregu mbetet i pakufizuar. Në fund të fundit, është një nga shtyllat kryesore të kriptomonedhave. Një transaksion më i përshtatshëm dhe më i sigurt është ajo që duan shumë njerëz. Dhe ndërsa më shumë shitës iu bashkuan grupit, më shumë përdorues bënë gjithashtu.

Vizioni i monedhave dixhitale i frymëzoi zhvilluesit të kuptonin si të krijoni një DAO në vitin 2016. Siç u përmend më herët, ajo u shfaq si një organizatë e automatizuar dhe e decentralizuar në të njëjtin vit. Ai synonte të shërbente si një fond kapitali sipërmarrës i bazuar në kode me burim të hapur. Si i tillë, ai do të funksiononte edhe në mungesë të një bordi drejtorësh apo një strukture tradicionale kompanie. Sot, DAO mbetet i palidhur me asnjë shtet-komb dhe përdor një rrjet kripto. 

Pra, çfarë është një DAO? Mendoni për një DAO si një kompani pa menaxhim (p.sh., bordi i drejtorëve), i cili është me të vërtetë tipari kryesor i tij përcaktues dhe është në pronësi dhe kontrolluar nga të gjithë anëtarët e tij pjesëmarrës. Si një 'korporatë e specializuar' në vetvete, megjithëse nuk ka njohje zyrtare ligjore, DAO ka burime të integruara në formën e thesareve. Me pak fjalë, asnjë aksionar nuk mund t'i marrë ato pa lejen e organizatës. Kur ka propozime, vendimet merren pasi të gjithë anëtarët të kenë votuar dhe aktivitetet e një DAO janë publike dhe transparente.  

Në thelb, DAO-të mund të vijnë në shumë forma dhe madhësi. Është një komunitet i hapur i ndërtuar në internet me një llogari të vetme bankare për të gjithë. Përdoruesit, shitësit dhe entuziastët e kriptove takohen në një grup bisedash dhe mbledhin fonde së bashku. Më shpesh, ata e bëjnë këtë si crowdfunding duke përdorur një portofol Ethereum. Pasi të jenë gati, ata e drejtojnë atë si një kompani tipike dhe gjejnë mënyra më të mira për të arritur qëllimet e tyre. 

Ndryshe nga një kompani tradicionale, të gjithë anëtarët e një DAO janë të barabartë dhe kanë një fjalë të barabartë për të gjitha çështjet. Ata mund të menaxhojnë DAO me drejtësi dhe transparencë, pasi gjithçka regjistrohet në blockchain për kriptime pa probleme dhe transaksione më të sigurta. Për më tepër, ky sistem kërkon përfshirjen e çdo anëtari duke i nxitur ata. 

Ngritja e DAO-ve

Kur DAO u lançua, ai tërhoqi vëmendjen e entuziastëve të kriptove në mbarë botën. Menjëherë pas kësaj, një nga DAO-të e para të njohura, i quajtur thjesht The DAO, u ngrit $ 150 milion. Shuma e grumbulluar ishte për një fond investimi të automatizuar. Gjithçka ishte mirë në fillim, por ndodhi e papritura, pasi një gabim në kodin e tij hapi rrugën për hakerët për të vjedhur 50 milionë dollarë dhe për të ndarë rrjetin. Është paksa ironike, duke pasur parasysh se kodet supozohej të eliminonin komponentin njerëzor, por vetëm vërtetuan se njerëzit nuk ishin të lehtë për t'u nxjerrë nga ekuacioni. 

Megjithatë, kjo pengesë nuk ishte e mjaftueshme për të ndaluar rritjen dhe popullaritetin e DAO-ve. Në vitin 2019, koncepti i DAO ishte tashmë i thellë. Falë rritjes drastike të kriptomonedhave pas flluskës dhe rrëzimit në vitin 2018. Gjithashtu, u shfaqën më shumë forma kriptomonedhash dhe u bënë të aksesueshme për shumë përdorues. Para shpërthimit të koronavirusit, Nasdaq shpjegoi se DAO-të do të lulëzojnë më shumë në vitin 2020. Analiza rezultoi e saktë pasi më shumë njerëz donin të bashkoheshin dhe investoni në DAOs. 

Çmimet e kriptove u katërfishuan, duke treguar se si ishte si një treg demi. ETH filloi vitin në $131 dhe pati rritje graduale. Gjatë tremujorit të katërt, çmimet u rritën dhe arritën $738 në fund të vitit. DAO përfitoi prej tij pasi investimet në Ethereum u zgjeruan dhe u bënë më të zbatueshme. Ajo ruajti pozicionin e saj të fortë në treg pas Bitcoin. Një studim i kohëve të fundit tregon se si numri i anëtarëve të DAO dhe DAO u rrit me kalimin e kohës. Në vitin 2019, numri mesatar i përdoruesve që iu bashkuan DAO-ve çdo muaj ishte vetëm 3,800. Ai pati një përparim gjatë gjysmës së dytë të 2020, që korrespondon me bumin e ETH. Numri i bashkuesve mujorë në vitin 2020 u rrit me mbi 200%, duke arritur 9,000 mesatarisht. 

DAO-të arritën shumë arritje në vitin e kaluar dhe treguan se kishin më shumë për të ofruar. Edhe pse DAO-të nuk kanë kornizë ligjore, madhësia dhe ndikimi i tyre u rrit. Shtetet kanë filluar të njohin rëndësinë e DAO-ve. Për shembull, Wyoming miratoi një ligj që njeh DAO-të dhe u dha atyre fuqi të ngjashme me SH.PK.

Për më tepër, në vitin 2021, ajo u përpoq të blinte një kopje të hershme të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara. Mjerisht, Kenneth Griffin, një miliarder i fondeve mbrojtëse, i tejkaloi ata. Por, ishte një veprim ambicioz që dëshmoi se DAO-të mund të punonin dhe të arrinin shumë gjëra. Ato madje mund të zëvendësojnë shumë organizata tradicionale të biznesit. Ndonëse pa sukses, ata u përpoqën të depërtonin në industrinë e sportit duke ngritur $ 1.7 milion në Ethereum për të blerë një ekip NBA. Sot, ka mbi 180 DAO me 10 miliardë dollarë në asete dhe gati dy milionë anëtarë. Ndërsa tregu i kriptove dhe DAO-të rriten, do të shihni më shumë ndryshime në të ardhmen. 

Organizatat Tradicionale kundër Organizatave Autonome të Decentralizuara 

DAO-të vazhdojnë të bëjnë zhurmë në të gjithë globin dhe shtetet kanë filluar të ndiejnë praninë e tyre. Pavarësisht mungesës së njohjes ligjore formale, përveç Wyoming-ut, ndikimi i tyre ka qenë gjithnjë e më i dukshëm.

Përveç mungesës së menaxhimit, këtu janë ndryshimet kryesore midis organizatave tradicionale dhe DAO-ve.

 

 

Njohja me Procesin DAO 

Këtu janë primare proceset DAO për krijimin dhe lëshimin e tij. 

Ynë 

Tradicionale apo jo, të gjitha organizatat duhet të kenë një mision. Ai do të shërbejë si udhërrëfyes dhe themel i tyre për menaxhimin dhe operacionet. Misioni është hapi i parë dhe më i rëndësishëm në krijimin e DAO. Ju duhet të dini qëllimet tuaja dhe gjërat e tjera për të cilat dëshironi të punoni. Duke vendosur këtë, ju ofroni një ndjenjë drejtimi për anëtarët e DAO. Pasi ta përfundoni, mund t'u drejtoheni njerëzve dhe të bëni hapin e dytë. 

Community 

Ndërtimi i një komuniteti është hapi më kompleks në procesin DAO. Përpara se të kërkoni anëtarë, duhet të përcaktoni madhësinë tuaj të preferuar të DAO. Mendoni si një biznes fillestar.  

Ju gjithashtu duhet të vlerësoni kapacitetin tuaj financiar dhe performancën e biznesit të projektit. Nga atje, ju do të dini nëse keni nevojë për mijëra apo vetëm individë të zgjedhur. Për shembull, nëse dëshironi të keni një klub ekskluziv social kripto, do ta kufizoni atë në një numër të caktuar njerëzish. 

Për më tepër, duhet të përfitoni nga platformat e komunikimit. Në këtë mënyrë, ju mund të krijoni një dhomë ose grup për të filluar diskutimet dhe shkëmbimin e ideve. Komunikimi luan një rol jetik në suksesin e tij, veçanërisht kur merr vendime. 

Thesari 

Pasi të gjeni njerëzit e duhur për DAO, ju duhet të mblidhni fonde për të kryer misionin tuaj. Çdo anëtar do të shtojë fonde të vendosura në thesarin e komunitetit tuaj në formën e pronësisë së përbashkët. Prandaj, DAO ka një llogari të vetme bankare për të gjithë. Në organizatat tradicionale, financimi i kapitalit të vet bëhet përmes emetimit të aksioneve, ku anëtarët. Anëtarët blejnë aksione, por fondet mbahen nga kompania. të cilat do të jenë të disponueshme në aksione të zakonshme. Por ka aksione thesari ose fonde të mbajtura nga kompania. Në të kundërt, DAO shet anëtarësimin dhe këdo që të ketë akses. Kushdo që dëshiron të prekë thesarin duhet të kërkojë lejen e komunitetit. 

Qeverisje 

Anëtarët duhet të përfshihen në qeverisjen e DAO si pjesë e detyrës së tyre qytetare. Pjesëmarrja në diskutime, paraqitja e propozimeve dhe votimi janë detyrat tuaja kryesore. Zëri juaj ka rëndësi në përcaktimin e drejtimit të DAO. Ju mund të përdorni mjete, të tilla si votimi simbolik Snapshot dhe Tally për grumbullimin e qeverisjes. Mjete të tjera përfshijnë Diskursin, Sallën e Bordit dhe Guvernatorin Messari për diskutime në forum. 

Pronë 

Pas vendosjes së kornizës së qeverisjes, është koha për të shpërndarë pronësinë. Ai do të shërbejë si akses për anëtarësim dhe votim mbi vendimet e qeverisjes. Mund të bëhet përmes argumenteve të këmbyeshëm (ERC20s) dhe tokenëve jo të këmbyeshëm (NFT). 

Legjislacioni DAO në Wyoming 

DAO-të kanë shtyrë kufijtë e vlefshmërisë dhe ligjshmërisë në shoqëri. Kriptovalutat dhe blockchain e kanë kthyer normalitetin me kokë poshtë. Sot, DAO-të po rinovojnë mënyrën se si funksionojnë organizatat. vraponi. Strukturat tradicionale dhe dixhitale mund të funksionojnë në ekosistemin e biznesit. Në vitin 2021, DAO-të morën njohje zyrtare për herë të parë në historinë e SHBA, si . Gjendja e Wyoming lejoi DAO-të të kishin të njëjtin status ligjor dhe kompetenca me atë të SH.PK-ve. 

Automatizimi dhe riorganizimi i procesit DAO tani janë më të dukshme me këtë ligj të ri. Anëtarët e DAO-së tani gëzojnë demokraci dhe ndikim. Strukturat drejtuese dhe burokracia nuk zbatohen më sepse të gjithë janë të barabartë. Prandaj, asnjë bord drejtorësh nuk vepron si autoriteti i tij qendror. Nëse rritet më tej, mund të bëhet më i pranueshëm në rajone të tjera dhe . Mund të ofrojë më shumë mundësi dhe zgjidhje praktike për sfidat nëpër industri. 

A duhet të inkorporoni ose krijoni një DAO? 

DAO vazhdon të bëhet popullor, veçanërisht në Wyoming. Tani që ajo operon si një SH.PK, legjitimiteti i saj mund të njihet në të gjithë vendin. Por, DAO-të nuk përjashtohen nga sfidat me të cilat përballen organizatat tradicionale. Në fakt, është më i prirur ndaj kërcënimeve të sigurisë dhe konfidencialitetit të të dhënave. Pavarësisht kësaj, zhvillimi i vazhdueshëm i industrisë premton ndryshime më mbresëlënëse. 

Po planifikoni të lansoni ose të përfshini DAO-në tuaj në Wyoming? Nëse duhet të inkorporoni ose krijoni një DAO, kontaktoni dhe kërkoni ndihmë nga doola. doola është një kompani plot me ekspertë në proceset operative dhe ligjore. Ata mund t'ju ndihmojnë të merrni vendime të shëndosha biznesi. 

 

FAQ për fillimin e një DAO kundër një kompanie

A duhet të regjistroj një DAO? 

Në përgjithësi, DAO nuk është ende një ent biznesi përveç në Wyoming. Nuk ka zyrë fizike për veprimtari biznesi dhe regjistrim. 

A konsiderohen argumentet DAO si letra me vlerë? 

Shenjat DAO konsiderohen letra me vlerë sipas Aktit të letrave me vlerë të 1933.

Çfarë është prodhuesi DAO?

Si një platformë nisjeje e projekteve kripto, krijuesi DAO ofron zgjidhje rritjeje për projektet e kriptos. Ndihmon t'i mbajë ata larg konkurrencës në treg. Për më tepër, ai krijon një revolucion të kriptove bazuar në proceset e tregut në kohë reale.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.