Çfarë është një pronësi e vetme?

Ka një mori subjektesh biznesi për të zgjedhur, por sot, ne po flasim gjithçka për sipërmarrjet individuale dhe se si struktura e tyre e biznesit mund të përfitojë nga sipërmarrja juaj.

Bëhuni gati për t'u zhytur në botën e sipërmarrjeve individuale, ku mund të jeni shefi i vetes tuaj dhe të drejtoni vetëm shfaqjen, duke qenë gjithashtu në dijeni për gjithçka që po ndodh me biznesin tuaj.

Si funksionon një pronësi e vetme

Një pronësi e vetme është një biznes që zotërohet dhe operohet nga një person, me atë pronar personalisht përgjegjës për të gjitha borxhet dhe detyrimet e biznesit. Ngjashëm me një Shoqëri me Përgjegjësi të Kufizuar me një anëtarë (SHPK), por i ndryshëm në atë që nëse biznesi dështon, pronari mund të humbasë asetet e tij personale, të tilla si shtëpinë ose makinën e tyre.

Do t'i shqyrtojmë të gjitha të mirat dhe të këqijat pak më vonë. Tani për tani, le të prekim disa nga karakteristikat kryesore që i bëjnë sipërmarrjet individuale një opsion të kërkuar për pronarët e bizneseve të vogla dhe të reja.

Transferueshmëria

Transferimi i pronësisë në një sipërmarrje të vetme nuk është aq i thjeshtë sa thjesht dorëzimi i çelësave të biznesit. Vetë biznesi përcaktohet nga pronari i tij, kështu që kalimi i anëtarësimit do të duhet të bëhet nga transferimin e aseteve t'i kalojnë pronarit të ri dhe më pas të kenë pronarin e ri të formojnë strukturën e tyre të veçantë të biznesit ligjor për të marrë asetet.

Kjo strukturë është pak më e komplikuar sesa një biznes i krijuar si një LLC ose një korporatë, ku një marrëveshje operimi mund të përcaktojë kushtet e transferueshmërisë.

Kohëzgjatje

Jetëgjatësia e një sipërmarrjeje individuale është e pacaktuar, që do të thotë se zgjat për aq kohë sa pronari dëshiron. Pronari mund ta shesë biznesin, ta mbyllë atë ose t'ia transferojë pronësinë dikujt tjetër në çdo kohë.

Megjithatë, disa ngjarje mund të mbyllin automatikisht një pronësi individuale, si vdekja ose paaftësia e pronarit.

Nëse një pronar vdes, biznesi do t'u kalojë trashëgimtarëve të tij dhe nëse pronari bëhet i paaftë, ata mund të mos jenë në gjendje të vazhdojnë të drejtojnë biznesin, duke e lënë atë ose t'i transferohet dikujt tjetër ose të shpërbëhet plotësisht.

Kërkesat Kapitale

Ju mund të filloni udhëtimin tuaj të biznesit me çfarëdo fondesh që keni në dorë, nuk ka kërkesë minimale për kapital për të filluar një sipërmarrje të vetme.

Sidoqoftë, do të duhet të merrni parasysh llojin e biznesit që po filloni dhe fondet e mundshme që do t'ju nevojiten për ta nisur atë. Nëse po filloni një biznes të bazuar në produkte, do t'ju nevojiten para për çdo pajisje, material dhe kohë të nevojshme për të montuar produktin tuaj (qoftë fizik apo dixhital). Një biznes i bazuar në shërbim ndonjëherë nuk ka aq shumë kosto fillestare, por do t'ju duhet ende të merrni parasysh mjetet e marketingut si një faqe interneti dhe domen dhe çdo program të bazuar në abonim që do t'ju duhet për të kryer në mënyrë efektive punën tuaj.

Pra, cili është numri magjik për kapitalin e sipërmarrjes suaj individuale? Epo, gjithçka varet nga biznesi juaj specifik dhe nevojat e tij. Përpara se të zhyteni, bëni detyrat e shtëpisë dhe sigurohuni që të keni fonde të mjaftueshme për ta nisur dhe funksionuar pa probleme biznesin tuaj.

Regjistrimi dhe Licencimi

Ndryshe nga subjektet e regjistruara të biznesit, sipërmarrësit individualë teknikisht nuk kanë nevojë të regjistrohen nga shteti për t'u konsideruar si sipërmarrës individualë. Sapo biznesi të bëhet më serioz, ju do të dëshironi të siguroheni që të keni regjistrimet dhe licencat e duhura për të vepruar legalisht. Disa biznese mund të kenë nevojë për asnjë, ndërsa të tjerëve mund të kenë nevojë për disa. Këto mund të përfshijnë:

 • Regjistrimi i emrit të biznesit: Në disa shtete, mund t'ju duhet të regjistroni emrin e biznesit tuaj në shtet për të parandaluar që bizneset e tjera të përdorin të njëjtin emër.
 • Licencat e biznesit: Mund t'ju duhet të merrni një licencë biznesi nga qyteti ose qarku juaj për të operuar biznesin tuaj, si një licencë për pije alkoolike për një bar ose kafene.
 • Lejet: Ju mund të keni nevojë për leje specifike që ju kërkojnë të krijoni ose shpërndani ushqime, të ndërtoni shtëpi ose të punoni në një fushë specifike.

Këto janë vetëm disa kërkesa të zakonshme të regjistrimit dhe licencimit për sipërmarrjet individuale. Kërkesat specifike do të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes suaj dhe llojit të biznesit që po veproni. Për të qenë të sigurt për atë që ju nevojitet, kontaktoni qeverinë tuaj vendore për të marrë të gjitha specifikat për t'u siguruar që jeni në përputhje me ligjin.

Tatimet

Tani le të flasim për taksat. Ndërmarrjet individuale (ashtu si SH.PK-të) konsiderohen entitete "të përçuara", që do të thotë se të ardhurat dhe shpenzimet e biznesit tuaj shkojnë drejtpërdrejt në deklaratën tuaj tatimore personale dhe ju paguani taksa mbi të ardhurat neto (të ardhura pas shpenzimeve).

Këtu janë disa këshilla tatimore që duhen mbajtur parasysh për sipërmarrjet individuale:

 • Ju mund të zbrisni shpenzimet e biznesit nga taksat tuaja mbi të ardhurat personale për të reduktuar të ardhurat tuaja të tatueshme, të cilat mund të përfshijnë gjithçka nga qiraja tek shërbimet komunale, tek pajisjet dhe kostot e marketingut. (Ju madje mund të jeni në gjendje të zbrisni primet e sigurimit shëndetësor nga taksat tuaja mbi të ardhurat personale.)
 • Si një pronar biznesi i vetëpunësuar, ju kërkohet të paguani taksat e vetëpunësimit, të cilat përfshijnë taksat e Sigurimeve Shoqërore dhe Medicare, me normën aktuale prej 15.3%.

Bisedoni me një këshilltar tatimor për t'u siguruar që po përfitoni sa më shumë nga të gjitha zbritjet dhe kreditet që keni në dispozicion.

Pronari kundër pronarit: Cili është ndryshimi?

Çfarë e veçon një pronar biznesi dhe një pronar? Gjithçka ka të bëjë me strukturën e pronësisë. Ndërsa pronarët e bizneseve mund të bashkojnë forcat me partnerët ose aksionarët, pronarët fluturojnë vetëm, pasi ata janë pronarë të një strukture biznesi të pa inkorporuar. Kjo do të thotë gjithashtu se pronarët përballen me përgjegjësi të pakufizuar personale për borxhet e biznesit, ndërsa pronarët e bizneseve me partnerë ose aksionarë mund të gëzojnë përgjegjësi të kufizuar.

Këtu është një përmbledhje:

Pronari i Biznesit

 • Mund të ketë partnerë ose aksionarë
 • Ka përgjegjësi të kufizuar personale (ka vetëm një sasi të kufizuar të aseteve personale për të cilat mund të paditet)
 • Merr të gjitha vendimet e biznesit
 • Mund të jetë një individ, partneritet ose korporatë

pronar

 • Është pronari i vetëm i biznesit
 • Ka përgjegjësi personale të pakufizuar (mund të paditet për pasuritë e tyre personale)
 • Merr të gjitha vendimet e biznesit
 • Duhet të jetë një individ

Si të filloni një pronësi individuale

Ju jeni shitur! Një sipërmarrje individuale po thërret emrin tuaj. Tani Cfare?

 1. Zgjidh një emër tërheqës biznesi. Bëjeni atë unik dhe të paharrueshëm. Për të kontrolluar nëse emri i ëndrrës suaj është i disponueshëm, kërkoni në faqen e internetit të Sekretarit të Shtetit të shtetit tuaj, në mënyrë që të siguroheni që po zgjidhni një emër unik në shtetin tuaj.
 2. Merrni licencën e biznesit (nëse keni nevojë për një). Në varësi të qytetit ose qarkut tuaj, mund t'ju duhet një licencë biznesi. Kërkesat ndryshojnë, prandaj sigurohuni që të bëni disa kërkime.
 3. Hapni një llogari bankare e biznesit. Mbani financat tuaja personale dhe të biznesit të ndara për gjurmim më të qetë të të ardhurave dhe shpenzimeve.
 4. Regjistrohuni falas Numri i identifikimit të punëdhënësit (EIN) nga Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme (IRS).
 5. Vendosni një sistemi i kontabilitetit. Qëndroni në krye të të ardhurave dhe shpenzimeve të biznesit tuaj për ta bërë të lehtë përgatitjen e taksave.
 6. Zhvilloni një plan marketingu për biznesin tuaj. Me çështjet ligjore dhe financiare të renditura, njoftoni botën për sipërmarrjen tuaj të mahnitshme përmes një faqe interneti, media sociale apo edhe reklama të shtypura.
 7. Merrni sigurim specifik për biznesin. Mbroni veten, punën tuaj dhe punëtorët tuaj nga ngjarje të papritura.

Marrja e licencave dhe lejeve të biznesit

Njihuni me faqen e internetit të qeverisë tuaj vendore (ose zyrën personale) për të marrë përgjigje të gjitha pyetjeve tuaja dhe për të marrë të gjitha licencat dhe lejet që ju nevojiten për të drejtuar biznesin tuaj ligjërisht. Prisni të plotësoni disa dokumente duke përfshirë një aplikim dhe disa tarifa të mundshme për të marrë licencën tuaj për të vepruar.

Vepron nën një emër të supozuar

Ju mund të keni dëgjuar që një emër i supozuar të quhet gjithashtu DBA, ose Doing Business As. Është një emër që ndërton një imazh profesional rreth biznesit tuaj, pa pasur nevojë teknikisht për të regjistruar biznesin tuaj si me një sipërmarrje të vetme (ose një partneritet).

Për të vepruar me një emër të supozuar, thjesht dorëzoni një formular DBA me qeverinë tuaj vendore bazuar në kërkesat e tyre specifike dhe voilà, ju mund të përdorni emrin tuaj të supozuar ose DBA në dokumentet e biznesit tuaj si faturat, kontratat dhe materialet e marketingut pa asnjë problem.

Marrja e një EIN

Një EIN ose një numër identifikimi i punëdhënësit është një numër unik që synon të ndihmojë në identifikimin e biznesit tuaj në dokumentet tatimore. Nëse jeni një pronar i vetëm me punonjës, do t'ju duhet një EIN nga IRS në mënyrë që ata të mund të dorëzojnë në pranverë.

Ju mund të merrni EIN-in tuaj për sipërmarrjen tuaj të vetme duke:

 • Aplikimi online në Faqja zyrtare e IRS
 • Aplikimi me telefon në 267-941-1099
 • Aplikimi me postë me formularin SS-4

Në një kohë të shkurtër, IRS do t'ju dërgojë me email EIN-in tuaj që të aplikoni për faturat, taksat dhe më shumë!

Avantazhet e Pronësisë së Vetëm

Ende po peshoni opsionet tuaja nëse një pronësi e vetme është më e mira? Këtu janë disa pro:

 1. Është e lirë të formohet. Ndryshe nga strukturat e tjera të biznesit, krijimi i një sipërmarrjeje individuale është ndoshta procesi më i thjeshtë nga të gjithë. Duke filluar një biznes, ju jeni automatikisht një pronar i vetëm pa pasur nevojë të paguani asgjë për paraqitjen.
 2. Është një strukturë e thjeshtë biznesi. Ndërmarrjet individuale janë një opsion i thjeshtë që mund ta mbani të thjeshtë tani dhe gjithmonë ta përshkallëzoni më vonë.
 3. Ju, si pronar, keni kontroll të plotë. Ndryshe nga një partneritet ku ndani pronësinë e përbashkët, ju mund të vendosni rregullat se si drejtoni biznesin tuaj.
 4. Ju mund të zbritni shpenzimet e biznesit. Investimi në biznesin tuaj, edhe nga investimet në dukje të kërkuara si sigurimet shëndetësore ose materialet e marketingut, mund t'ju ndihmojnë të paguani më pak taksa në pranverë.
 5. Ju mund të paguani taksat e biznesit tuaj në deklaratën tuaj të tatimit mbi të ardhurat personale. Nuk ka nevojë të paraqisni dy formularë tatimorë pasi mund t'i vendosni të gjitha të dhënat tuaja të sipërmarrjes individuale në deklaratat tuaja tatimore personale dhe do të jeni të gatshëm të shkoni.

Disavantazhet e Pronësisë së Vetëm

 1. Pronari ka përgjegjësi personale të pakufizuar. Si një pronar i vetëm, ju jeni personalisht përgjegjës për të gjitha borxhet dhe detyrimet e biznesit. Kjo do të thotë që nëse biznesi juaj paditet ose nuk mund të paguajë faturat, asetet tuaja personale (si shtëpia ose makina) mund të jenë në rrezik. Kur e keni vendosur veten në një Kompani me përgjegjësi të kufizuar, ju jeni duke minimizuar përgjegjësinë tuaj personale.
 2. Mund të keni vështirësi në marrjen e financave. Pa një biznes të themeluar, rritja e punës suaj sipërmarrëse mund të jetë sfiduese, nga përpjekja për të marrë një llogari bankare biznesi deri te marrja e një kredie biznesi.
 3. Është e vështirë të ndryshosh pronësinë. Nëse mendoni se mund të dëshironi të transferoni përfundimisht pronësinë ose të hyni në biznes me dikë tjetër, merrni parasysh dhimbjen e kokës së transferimit të aseteve te një pronar tjetër biznesi që ai t'i sjellë ato në biznesin e tyre të ri.

Formoni pronësinë tuaj të vetme në mënyrën e thjeshtë

Kur filloni një biznes të vogël, ka shumë kuti për të kontrolluar përpara se të filloni. Mbajeni të thjeshtë në fillim dhe ndërsa biznesi juaj rritet, atëherë mund të zgjeroheni në entitete të tjera biznesi që i përshtaten nevojave të biznesit tuaj. 

Le të marrim stresin e formimit të strukturës së biznesit dhe menaxhimit të financave tuaja. Me doola, ne do t'ju ndihmojmë të organizoni pronësinë tuaj të vetme në mënyrë që të mund të përqendroheni në drejtimin e biznesit tuaj, jo në gërvishtjen e numrave.

FAQs

Si tatohen sipërmarrjet individuale?

Ndërmarrjet individuale tatohen si subjekte përçuese, që do të thotë se të ardhurat dhe shpenzimet e biznesit raportohen në deklaratën tatimore personale të pronarit (SHPK-të janë në të njëjtën mënyrë).

A kanë përgjegjësi të kufizuar sipërmarrjet individuale?

Jo, sipërmarrjet individuale nuk kanë përgjegjësi të kufizuar, kanë përgjegjësi të pakufizuar. Kjo do të thotë se pronari i biznesit është personalisht përgjegjës për të gjitha borxhet dhe detyrimet e biznesit.

A mund të ndryshoni një pronësi të vetme në një LLC?

Po, ju mund ta bëni këtë duke paraqitur artikujt e organizatave brenda shtetit tuaj për të krijuar zyrtarisht biznesin tuaj.

A është një SH.PK me një anëtarë një pronësi e vetme?

Jo, një LLC me një anëtarë nuk është e njëjtë me një pronësi të vetme. Një SH.PK me një anëtarë është një strukturë biznesi e themeluar që nënkupton shoqëri me përgjegjësi të kufizuar, ndërsa një sipërmarrje individuale është një strukturë biznesi e pa themeluar.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.