SaaS kundrejt tregtisë elektronike me burim të hapur: Cili është ndryshimi?

Teknologjia drejton botën e e-commerce, dhe nëse nuk bëni zgjedhjet e duhura, ju biznes mund të vuajë. Do t'ju duhet një platformë e-Commerce për të filluar biznesin tuaj dhe këtu bëhet e ndërlikuar. A duhet të zgjidhni një SaaS apo një sistem të tregtisë elektronike me burim të hapur? Zgjedhja juaj mund të ketë efekte të gjera në përfitimin dhe rritjen e biznesit tuaj.  

Sistemet SaaS ofrojnë thjeshtësi dhe lehtësi përdorimi së bashku me shërbimet e menaxhuara., ndërsa sistemet me burim të hapur ofrojnë personalizim dhe kontroll të sistemit. Megjithatë, zhvillimi dhe mirëmbajtja e tyre kërkon aftësi teknike. 

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë veçoritë, të mirat dhe të këqijat e SaaS kundrejt platformave të tregtisë elektronike me burim të hapur. 

Çfarë është SaaS?

Softueri si shërbim, ose MSA, është një model kompjuterik cloud që ofron aplikacione softuerike në internet. Përdoruesit paguajnë abonime vjetore ose mujore për shërbimin. Modeli i abonimit është shpesh më me kosto efektive dhe më i shkallëzuar se modelet tradicionale të softuerit.

Softueri SaaS zakonisht bazohet në renë kompjuterike dhe aksesohet nëpërmjet një shfletuesi uebi. Ofruesi i softuerit SaaS pret dhe mirëmban infrastrukturën. Ofruesi gjithashtu menaxhon përditësimet dhe arnimet e softuerit. Mirëmbajtja dhe siguria e aplikacionit janë gjithashtu përgjegjësi e ofruesit. 

Shembuj të platformave të tregtisë elektronike SaaS

Platformat e tregtisë elektronike SaaS janë rritur në rëndësi në dy dekadat e fundit; sot keni shumë zgjedhje. Këtu janë disa nga platformat më të mira të tregtisë elektronike SaaS:

 • Salesforca: Një softuer i Menaxhimit të Marrëdhënieve me Klientin (CRM) i drejtuar nga AI, Salesforce është një sistem rezident i cloud. Më e mira për bizneset e mëdha dhe në rritje, sistemi ka ekzistuar për më shumë se 20 vjet dhe krenohet me më shumë se një mijë integrime për të ndihmuar me personalizimet.  
 • Shopify: Shopify ofron një mënyrë të thjeshtë për të vënë në funksion një dyqan online. Miliona biznese varen nga Shopify për vitrinat e tyre. Ai mbështet disa gjuhë dhe monedha. Ai gjithashtu ka një veçori të marketingut me email, por kufizon variantet dhe opsionet e produktit.  
 • Tregtia e madhe: Një zgjedhje e mirë për bizneset e mëdha dhe të vogla, Big Commerce ka tre plane të tregtisë elektronike për t'iu përshtatur kërkesave tuaja. Platforma ofron gjithashtu një aplikacion celular, kështu që ju mund të menaxhoni dyqanin tuaj në lëvizje. Marketingu me email dhe integrimet e mediave sociale ju ndihmojnë të rritni biznesin tuaj. 

Të mirat e platformave të tregtisë elektronike SaaS

Platformat e tregtisë elektronike SaaS mund të ofrojnë përfitime efikase, duke përfshirë: 

 • Lehtësinë e përdorimit: Një platformë e-commerce SaaS është zakonisht e lehtë për t'u instaluar dhe përdorur. Këto sisteme ofrojnë shabllone dhe ndërfaqe miqësore për përdoruesit për t'ju ndihmuar të fusni në funksion dyqanin tuaj online. 
 • Përditësimet dhe mirëmbajtja automatike: Ofruesi juaj SaaS kujdeset për mirëmbajtjen dhe përditësimet e softuerit. 
 • Scalable: Platformat SaaS mund të rriten me biznesin tuaj. Platformat më të mira SaaS u ofrojnë përdoruesve gjerësi bande të pakufizuar dhe disa kanale shitjesh. 
 • Kostot e parashikueshme: Platformat e tregtisë elektronike SaaS ngarkojnë abonime vjetore ose mujore. Përdoruesit marrin mbështetje, mirëmbajtje dhe përditësime, kështu që të gjitha kostot e softuerit merren parasysh dhe janë të lehta për t'u buxhetuar.
 • Siguria e menaxhuar: Siguria është thelbësore kur punoni me informacionin e kartës së kreditit dhe debitit të klientit. Ofruesi juaj SaaS do të kujdeset për sigurinë tuaj, duke siguruar sigurinë standarde të sigurisë së industrisë së kartës së pagesave. 
 • Shërbimi ndaj klientit: Platformat SaaS kanë tavolina të shërbimit ndaj klientit, kështu që ju mund të përdorni ekspertizën e kompanisë sa herë që ju nevojitet. 

Disavantazhet e platformave të tregtisë elektronike SaaS

Platformat e tregtisë elektronike SaaS kanë gjithashtu disa disavantazhe. Bëni kërkimin tuaj dhe zgjidhni platformën më të përshtatshme për biznesin tuaj.

 • Përshtatje e kufizuar: Platformat SaaS janë standarde. Ofruesi kontrollon kodin burimor dhe përdoruesit kanë mundësi të kufizuara personalizimi. 
 • Kosto: Megjithëse abonimet janë të njohura dhe të parashikueshme, ato mund të paraqesin një shpenzim të konsiderueshëm me kalimin e kohës. 
 • Shitës varësi: Biznesi juaj varet nga ofruesi për kohën e funksionimit, mbështetjen dhe besueshmërinë. Kalimi te një furnizues i ri mund të jetë sfidues për shkak të kompleksitetit të migrimit të të dhënave. 
 • Qasje jashtë linje: Ju duhet një lidhje interneti për të hyrë në platformat SaaS. Nëse interneti nuk funksionon, punonjësit do të kenë akses të kufizuar në punë. 

Çfarë është tregtia elektronike me burim të hapur?

Tregtia elektronike me burim të hapur i referohet platformave të tregtisë elektronike, kodi burimor i të cilave është i disponueshëm për publikun. Çdokush mund të shikojë, ndryshojë dhe shpërndajë softuerin. Komuniteti bashkëpunon dhe ndihmon në zhvillimin e softuerit.

Tregtarët i përshtatin këto platforma për t'iu përshtatur kërkesave të tyre të biznesit. Nuk ka kufizime të softuerit të pronarit. Me softuerin me burim të hapur, bizneset mund të shmangin mbylljen e shitësve. Ju mund të merrni kontrollin e funksionalitetit dhe personalizimit të dyqanit tuaj online.

Shembuj të platformave të tregtisë elektronike me burim të hapur

Këtu janë disa platforma të njohura të tregtisë elektronike me burim të hapur:

 • WooCommerce: E krijuar për të punuar me faqet e internetit të WordPress, WooCommerce ka të integruar përpunimin e pagesave dhe menaxhimin e inventarit. Ka mbi 800 shtesa falas dhe me pagesë. Gjeni shtojcën në faqen tuaj të WordPress, aktivizoni atë dhe filloni të bëni biznes.  
 • PrestaShop: Kjo platformë me burim të hapur krenohet me mbi 600 veçori dhe 5,000 module, megjithëse disa shtesa do të kushtojnë. PrestaShop u ofron përdoruesve një zgjidhje të menaxhuar që mbulon pritjen dhe mirëmbajtjen. Është një zgjidhje e shkëlqyer për ata që duan fleksibilitetin e një platforme me burim të hapur, por nuk kanë njohuri teknike.
 • Magenta: Tani e njohur si Adobe Commerce, Magenta u ofron përdoruesve mbi 3,000 shtesa. Nga ana negative, Magenta është komplekse dhe më e vështirë për t'u përshtatur. Ju mund të keni nevojë për një zhvillues. Softueri ofron menaxhimin e inventarit dhe katalogut, si dhe optimizimin e përmbajtjes dhe SEO. 

Përparësitë e platformave të tregtisë elektronike me burim të hapur

Platformat e tregtisë elektronike me burim të hapur kanë shumë përfitime. Këtu janë disa:

 • fleksibiliteti: Softueri me burim të hapur është i personalizueshëm. Mund ta përshtatni softuerin në biznesin tuaj, të shtoni funksione të palëve të treta dhe ta integroni atë me mjete të palëve të treta. Një shënim paralajmërues: sa më shumë ta modifikoni kodin, aq më i ndërlikuar bëhet. 
 • Falas për t’u përdorur: Softueri me burim të hapur është i lirë për t'u përdorur. Nuk ka kosto fillestare dhe nuk ka abonime mujore. Sidoqoftë, ka kosto të tjera për t'u marrë parasysh, si pritja, siguria dhe mirëmbajtja. Shumë nga shtesat nuk janë gjithashtu të lira për t'u përdorur.
 • Kontrollit: Për shkak se ju keni kontrollin e kodit burimor, ju vendosni se kur dhe si të bëni ndryshime. 
 • Mbështetja e komunitetit: Softueri me burim të hapur ka mbështetje të fortë nga komuniteti. Kjo mbështetje siguron përmirësime të vazhdueshme dhe ndryshime inovative. 
 • Shkallëzueshmëria: Platformat me burim të hapur janë të shkallëzueshme, kështu që platforma juaj mund të rritet me biznesin tuaj.  
 • Disponueshmëria e shtesës: Shtesat, shtojcat dhe temat e palëve të treta zgjerojnë funksionalitetin. 
 • Opsionet e pritjes: Përdoruesit zgjedhin se ku do të strehohet softueri i tyre dhe nga kush. 

Disavantazhet e platformave të tregtisë elektronike me burim të hapur

Ka disa disavantazhe në përdorimin e platformave me burim të hapur. Ja disa prej tyre:

 • Aftësitë teknike: Softueri me burim të hapur është shpesh kompleks. Vendosja dhe mirëmbajtja e tij kërkon aftësi teknike. Bizneseve mund t'u duhet të punësojnë zhvillues dhe personel IT për të instaluar dhe mirëmbajtur softuerin e tyre me burim të hapur. 
 • Zbatimi i ngadaltë: Softueri me burim të hapur do të marrë më shumë kohë për t'u konfiguruar sesa një zgjidhje SaaS. 
 • Mungesa e mbështetjes: Pavarësisht nga shërbimi i fortë në komunitet, mund të jetë e vështirë të gjesh mbështetjen që të nevojitet kur shfaqen probleme.   
 • Përgjegjësia për sigurinë dhe mirëmbajtjen: Ju jeni përgjegjës për sigurinë dhe mirëmbajtjen. 

SaaS kundrejt tregtisë elektronike me burim të hapur: Ndryshimet kryesore

Ekzistojnë disa dallime të rëndësishme midis SaaS dhe platformave të tregtisë elektronike me burim të hapur. Disa prej tyre diskutohen më poshtë:

tarifat

SaaS varet nga një model çmimi i bazuar në abonim ku përdoruesit paguajnë tarifa të përsëritura. Kostot janë shpesh të parashikueshme dhe përdoruesit nuk duhet të shqetësohen për shpenzimet e infrastrukturës ose mirëmbajtjes.

Me një platformë me burim të hapur, nuk ka kosto fillestare përveç pritjes dhe zhvillimit. Nuk ka abonime, por kostot e mirëmbajtjes, përditësimeve dhe mbështetjes mund t'ju habisin.

Siguri

Nëse jeni duke përdorur softuer me burim të hapur, ju jeni përgjegjës për ruajtjen e të dhënave të klientit. Duhet të siguroheni që muri juaj i zjarrit të jetë i përditësuar dhe i padepërtueshëm. Kodi burimor i softuerit është i disponueshëm në internet në mënyrë që hakerët ta gjejnë dhe ta shfrytëzojnë atë. 

Customization

Zgjidhjet SaaS shpesh vijnë me veçori të paracaktuara. Opsionet e personalizimit mund të jenë të kufizuara. Përdoruesit mund të konfigurojnë cilësimet dhe ndonjëherë të përdorin shtojca ose shtesa, por ata nuk kanë kontroll mbi kodin themelor.

Zgjidhjet me burim të hapur ofrojnë një shkallë të lartë personalizimi. Përdoruesit kanë kodin burimor dhe mund të modifikojnë softuerin për të përmbushur kërkesat e tyre të biznesit. Ky fleksibilitet lejon personalizim dhe përshtatje të gjerë.

Instalim

Një instalim SaaS është zakonisht i shpejtë dhe i lehtë. Shkarkoni softuerin dhe jeni gati. Platforma do të ofrojë menu ndihme dhe udhëzime për të ndihmuar punonjësit në fazat fillestare të zbatimit. 

Përshtatja e softuerit me burim të hapur është shpesh komplekse. Mund të duhet kohë për të instaluar dhe zbatuar platformën. Biznesit do t'i duhet një person ose ekip me aftësi të konsiderueshme teknike IT për të prodhuar sistemin e kërkuar.  

Shkallëzueshmëria

Si SaaS ashtu edhe softueri me burim të hapur janë të shkallëzueshëm. Për shkak se ju keni kodin burimor, ju mund të zhvilloni fushat që ju nevojiten në platformën tuaj me burim të hapur ndërsa rriteni. Nëse keni një zgjidhje SaaS, mund t'ju duhet të rrisni tarifat e abonimit për të akomoduar rritjen e trafikut ose opsionet e produktit. 

Mirëmbajtja dhe Mbështetja e Klientit

Ofruesit e SaaS mirëmbajnë platformën. Ata gjithashtu kanë sisteme të mbështetjes së klientit, shpesh me mbështetje 24/7. Bizneset që përdorin softuer me burim të hapur duhet të mbajnë sistemin e tyre, shpesh me pak mbështetje. Rrjetet mbështetëse të komunitetit ndihmojnë aty ku është e mundur. 

SaaS kundrejt tregtisë elektronike me burim të hapur – Cila është më e mira për biznesin tuaj?

Sistemi më i mirë për biznesin tuaj varet nga prioritetet, burimet dhe rritja e planifikuar. Zgjidhjet SaaS janë të thjeshta dhe të shpejta për t'u instaluar dhe zbatuar. Shërbimet e menaxhuara ofrojnë një zgjidhje pa probleme dhe të disponueshme. 

Nga ana tjetër, platformat me burim të hapur ofrojnë personalizim dhe pronësi të kodit burimor. Nëse biznesi juaj ka nevojë për përshtatje të lartë dhe kontroll të procesit, një platformë me burim të hapur mund të jetë zgjedhja juaj më e mirë. Ekspertiza teknike, buxheti, shkallëzueshmëria dhe personalizimi janë të gjitha aspektet thelbësore të zgjedhjes suaj të teknologjisë. 

ekspertët e biznesit doola mund t'ju ndihmojë të krijoni biznesin tuaj online. Bëni zgjedhjet e duhura që në fillim me udhëzimet dhe këshillat e Doola.   

FAQs

A mund të kaloj nga SaaS në Open Source ose anasjelltas?

Ju mund ta ndryshoni sistemin tuaj nga njëri në tjetrin. Megjithatë, ndryshimi është përçarës dhe do t'ju duhet të migroni të gjithë informacionin nga një sistem në tjetrin. 

Cili opsion midis SaaS dhe burimit të hapur është më i mirë për bizneset e vogla?

Opsioni varet nga biznesi. Nëse keni nevojë për një shkallë të lartë personalizimi dhe aftësi teknike, burimi i hapur mund të jetë alternativa më e mirë për ju. Nëse dëshironi një zgjidhje lëshuese që është e shpejtë dhe e lehtë për t'u zbatuar dhe mirëmbajtur, merrni parasysh një platformë SaaS. 

A mund të kombinoj zgjidhjet SaaS dhe me burim të hapur?

Ju mund të kombinoni softuerin me burim të hapur me platformën tuaj të tregtisë elektronike SaaS. 

A mund të shes ndërkombëtarisht me platforma të tregtisë elektronike SaaS ose me burim të hapur?

Si SaaS ashtu edhe platformat e Tregtisë elektronike me burim të hapur përfshijnë konvertimin e monedhës ndërkombëtare. Prandaj, ju mund të shesni ndërkombëtarisht me këto platforma.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.