Shitja me pakicë kundrejt tregtisë elektronike: Cili është më i mirë për sipërmarrësit aspirues?

Duke parë peizazhin tregtar të rreth 20 viteve të fundit, mund të mendoni se konkurrenca e shitjes me pakicë fizike vs. eCommerce po zbehet – se tregu dixhital duket se ka pushtuar terrenin e konsumatorit. Megjithatë, dyqane me pakicë me tulla dhe llaç janë ende përreth, dhe shumë prej tyre kanë dëshmuar se janë të aftë në ndërtimin e pranive fizike dhe dixhitale.

Cila rrugë ofron mundësia më e mirë për sipërmarrësit? Le të zbërthejmë dallimet dhe ngjashmëritë.

Çfarë është Shitja me pakicë?

Dyqanet me tulla dhe llaç dikur sundonin botën e shitjes me pakicë. Klientët blinin në dyqane mallra të vendosura në rafte. Transaksionet u kryen në vendngjarje. Klientët kishin ndërveprime ballë për ballë me punonjësit dhe mund të ekzaminonin produktin përpara blerjes.

Llojet e kanaleve të shitjes me pakicë

Ekzistojnë dy kanale shpërndarjeje dhe promovimi në shitjen tradicionale me pakicë:

Kanalet e drejtpërdrejta

Me kanale të drejtpërdrejta, tregtari ua shet produktin që prodhon drejtpërdrejt klientëve të tyre pa asnjë ndërmjetës. Kompania kontrollon prodhimin, paketimin, marketingun dhe shitjet. Disa prodhues të kanaleve të drejtpërdrejta ofrojnë mallrat e tyre përmes katalogëve ose faqeve të internetit.

Kanalet e shitjes me pakicë

Kjo metodë përfshin shitjen përmes një ndërmjetësi. Prodhuesit shesin produktet e tyre në pikat e shitjes me pakicë - supermarkete, dyqane të mëdha dhe dyqane që më pas i ruajnë produktet në raftet e tyre. Prodhuesi është i çliruar nga shitja e produkteve të tij drejtpërdrejt te klienti, duke i lejuar ata të fokusohen në zgjerim dhe inovacion.

Të mirat e biznesit me pakicë

Nga një biznes Perspektiva e pronarit, dyqanet fizike me pakicë kanë ende shumë përparësi për sipërmarrësit. Një avantazh i tillë është ndërveprimi ballë për ballë. Konsumatorët sot vlerësojnë ende aftësinë për t'u bërë pyetje shitësve dhe për të mbajtur produktet në duart e tyre.

Dyqanet me pakicë ju ofrojnë gjithashtu një prani të markës publike. Një dyqan fizik ju lejon të ndërtoni markën tuaj në një formë konkrete, materiale që klientët do ta mbajnë mend. Përveç kësaj, shitja me pakicë ju jep mundësi për transport të thjeshtë. Prodhuesit i dërgojnë produktet e tyre në qendrat e shpërndarjes dhe dyqanet lokale, duke thjeshtuar logjistikën dhe duke ulur kostot.

Disavantazhet e biznesit me pakicë

Ka disa të meta për vitrinat fizike të shitjes me pakicë nga këndvështrimi i një prodhuesi. Njëra është mungesa e shkallëzueshmërisë. Njësitë fizike të shitjes me pakicë kanë mundësi të kufizuara për klientët - zakonisht vetëm në qytetin ose rajonin përreth. Dyqanet me pakicë janë gjithashtu të hapura vetëm për disa orë çdo ditë në vend të kanaleve të tregtisë elektronike 24-orëshe.

Një tjetër disavantazh janë shpenzimet dhe çmimet përkatëse. Një dyqan fizik ka më shumë kosto të përgjithshme sesa një biznes i tregtisë elektronike. Teprica e këtyre shpenzimeve mund të kalojë në një çmim më të lartë të shitjes me pakicë.

Me një dyqan me pakicë, ju gjithashtu duhet të përballeni me gjurmimin dhe shënjestrimin e kufizuar. Prodhuesit e produkteve nuk mund të gjurmojnë aq lehtë të dhënat e klientëve me një dyqan fizik, duke e bërë më të vështirë synimin e demografisë specifike dhe tregjeve të veçanta.

Çfarë është tregtia elektronike?

Koncepti i e-Commerce, ose tregtia elektronike, i referohet blerjes dhe shitjes së mallrave përmes internetit. Klientët shfletojnë ose kërkojnë për produktet që dëshirojnë, personalizojnë blerjet e tyre nëse lejohen dhe fillojnë dhe kryejnë pagesën në internet. Prodhuesi pranon porositë në mënyrë elektronike dhe i përmbush ato në një kohë të shkurtër.

Joshja kryesore e tregtisë elektronike është natyra e saj me një ndalesë. Mund të krijoni një faqe interneti, të dizajnoni mjete marketingu, të vendosni vitrina dixhitale ose lista të inventarit dhe të kryeni transaksione të gjitha në një vend qendror.

Të mirat e tregtisë elektronike

Prodhuesit modernë të produkteve mund të shfrytëzojnë disa avantazhe duke përdorur tregtinë elektronike. Për shembull, u jep atyre akses në shtrirjen globale, disponueshmërinë dhe shkallëzimin. Me e-Commerce, ju mund të merrni produkte në të gjithë botën pa kufizime gjeografike, 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë. Kjo e bën më të lehtë rritjen me rritjen e kërkesës.

Shpenzimet më të ulëta janë një tjetër avantazh i tregtisë elektronike. Kostot e përgjithshme për një prizë e-commerce janë më të ulëta se sa për pikat fizike. Mirëmbajtja e faqes në internet dhe mirëmbajtja e serverit janë më pak të kushtueshme sesa elementët e prekshëm të dyqaneve me tulla dhe llaç.

Për më tepër, tregtia elektronike ofron gjurmim dhe mbledhje më të thjeshtë të të dhënave. Transaksionet elektronike regjistrohen menjëherë. Kjo e bën shumë më të lehtë ndjekjen, shënjestrimin dhe vendimet e drejtuara nga të dhënat e klientëve. Hidhni mundësi për marketing fleksibël dhe menaxhim të lehtë të inventarit, dhe tregtia elektronike është një platformë e fuqishme.

Disavantazhet e tregtisë elektronike

Me gjithë funksionalitetin e tij, ka ende disa gracka për të përdorur ekskluzivisht mjetet e tregtisë elektronike. Disa prej tyre janë renditur më poshtë:

  • Konkurrenca: Në tregun konkurrues në internet, është e vështirë të bësh markën tënde të dallohet mes pjesës tjetër të peizazhit dixhital.
  • Më pak kontroll, varësi më e madhe: Tregtarët e tregtisë elektronike mbështeten te palët e treta për serverët, logjistikën e transportit, përpunimin e pagesave, mirëmbajtjen e faqes në internet dhe më shumë.
  • Rreziqet e sigurisë: Shumë kompani të tregtisë elektronike kanë rënë kohët e fundit viktimë e mashtrimit dixhital, hakerimit, vjedhjes së identitetit dhe shkeljeve të të dhënave.

Ndërsa tregtia elektronike vazhdon të lulëzojë, këto kufizime e mbajnë nën kontroll ekonominë dixhitale.

Faktorët që duhen marrë parasysh kur zgjidhni biznesin e shitjes me pakicë kundrejt tregtisë elektronike

Me kaq shumë pozitive dhe negative për të dy, sipërmarrësit duhet të mendojnë me kujdes për shitjen me pakicë kundrejt tregtisë elektronike. Është e rëndësishme që të peshoni faktorët e mëposhtëm në dritën e qëllimeve tuaja.

Tregu i synuar

"Tregu i synuar" i një shitësi fizik është kryesisht vendas dhe "të rregullt". Platformat e tregtisë elektronike, në teori, mund t'i ekspozojnë produktet tuaja në të gjithë botën. Kjo shtrirje globale mund të mos jetë e nevojshme për qëllimet tuaja. Nëse bëni një produkt të specializuar, mund të dëshironi të përqendroheni në tregjet e veçanta në fillim. 

Përndryshe, mund të dëshironi të mendoni "hiper-lokalisht" dhe t'u shisni drejtpërdrejt njerëzve në zonën tuaj. Mendoni për bazën tuaj kryesore të klientit dhe përafroni strategjitë tuaja me të.

Shpenzimet

Njësitë e shitjes me tulla dhe llaç duhet të marrin parasysh pagat e punonjësve, shërbimet komunale, sigurimet, sigurinë, qiratë e pronave dhe kosto të tjera të zakonshme. Shitësit me pakicë të tregtisë elektronike duhet të paguajnë për gjëra të tilla si:

  • Pritja e domenit 
  • Marketing Digital 
  • Transporti 
  • Përpunimi i pagesave 
  • Zhvillimi i faqes 
  • Teknologji

Kostot e përgjithshme për të dyja format e biznesit mund të rriten shpejt. Cilat shpenzime jeni më të përgatitur për të përballuar? Cilat mund të jenë tepër të shtrenjta?

Shkallëzueshmëria

Me tregtinë elektronike, ju keni potencialin për të rritur biznesin tuaj në mënyrë eksponenciale. Një faqe interneti mund të arrijë shumicën, nëse jo të gjitha cepat e botës. Nëse po kërkoni një bazë globale klientësh, tregtia elektronike duhet të jetë tërheqëse.

Nga ana tjetër, është e mundur të arrihet shkallëzueshmëria përmes prizave fizike. Nëse biznesi juaj po shkon mirë, ju mund të zgjeroni operacionet e shitjes me pakicë përmes ekskluzivitetit, partneriteteve dhe shtrirjes së komunitetit. Mendoni për perspektivat tuaja për rritje dhe arritjen e tregut dhe cili forum i përshtatet më mirë qëllimeve tuaja.

Konkurrencë

Shumica e konkurrencës ndërmjet shitësve fizikë me pakicë ndodh në baza rajonale. Konkurrenca juaj e vetme është me shitësit lokalë që ofrojnë të njëjtat produkte të përgjithshme që bëni ju. Megjithatë, këto ditë, të gjithë shitësit me pakicë duhet të mendojnë se si do të konkurrojnë në peizazhin dixhital, ku tregu është i hapur dhe më sfidues.

Shitësit me pakicë duhet të gjejnë një avantazh që u mungon konkurrentëve të tyre. Pavarësisht nëse ofrohet një produkt unik, zhvillimi i strategjive kreative të marketingut ose përmirësimi i logjistikës, përpjekjet për të dalluar kompaninë tuaj duhet të informojnë platformën që përdorni.

Komoditet

Njësitë fizike të shitjes me pakicë janë të përshtatshme nëse janë në afërsi. Mund të hyni në prizë, të gjeni artikullin që dëshironi, të paguani dhe të dilni nga dera me produktin. Nuk ka nevojë për transport të përshpejtuar ose pritje për produktin tuaj.

Komoditeti i tregtisë elektronike është po aq bindës. Klientët shfletojnë dhe bëjnë porosi nga komoditeti i shtëpive të tyre. Ata nuk duhet të udhëtojnë në një prizë fizike sepse produkti u vjen në dyert e tyre. Është i përshtatshëm për klientët që janë shpesh të zënë.

Cili model komoditeti funksionon më mirë me prioritetet dhe burimet tuaja? Mendoni se çfarë jeni gati t'u ofroni klientëve.

sezonaliteti

Shumica e dyqaneve fizike përjetojnë një lloj përfitimi gjatë festave të fundvitit. Llojet e veçanta të shitësve me pakicë janë më fitimprurëse në periudha të ndryshme të vitit. Dyqanet e furnizimeve të kopshteve, për shembull, lulëzojnë në pranverë, ndërsa dyqanet e veshjeve të ngrohta arrijnë kulmin në vjeshtë dhe dimër. Një shitës me pakicë fizik duhet të mendojë se si do të maksimizojë fitimet në kohët "jashtë pikut".

Në shumicën e rasteve, pikat e tregtisë elektronike nuk drejtohen nga i njëjti lloj sezonaliteti pasi ato janë të hapura 24/7. Ata përjetojnë të njëjtat modele blerjeje që bëjnë dyqanet e përgjithësuara (megjithë "Cyber ​​Monday"). Sezonaliteti mund të nxisë përpjekjet e marketingut në tregtinë elektronike, por në përgjithësi nuk është aq i rëndësishëm sa është për dyqanet me tulla dhe llaç.

Shitja me pakicë kundrejt tregtisë elektronike: cila është e duhura për ju?

Sipërmarrësit modernë kanë më shumë zgjedhje se kurrë. Thënë kështu, ata gjithashtu përballen me konkurrencë më të ashpër. Pavarësisht nëse përdorin pika fizike, mjete të tregtisë elektronike ose një kombinim i të dyjave, shitësit me pakicë duhet të balancojnë qëllimet e tyre me aftësitë e tyre dhe të përshtaten sipas nevojës.

doola ndihmon bizneset e reja të dalin nga terreni. Ne ofrojmë një sërë shërbimesh për fillimin e operacioneve, menaxhimin e financave, ruajtjen e pajtueshmërisë ligjore dhe planifikimin e rritjes. Për të mësuar më shumë, caktoni një konsultë falas.

FAQs

A është tregtia elektronike e njëjtë me blerjet në internet?

Jo tamam! "eCommerce" i referohet procesit të përgjithshëm të shitjeve në internet, duke përfshirë pagesat, marketingun dhe transportin. “Blerje online” është një pjesë e Tregtisë elektronike, por nuk është sinonim me të.

A mund të bashkëjetojnë tregtia me pakicë dhe tregtia elektronike?

Ata mund dhe bëjnë. Gjithmonë do të ketë klientë që duan të vizitojnë dyqanet fizike me pakicë, edhe pse teknologjia e bën tregtinë elektronike më fleksibël dhe më të përshtatshëm. Shumica e shitësve fizikë të suksesshëm kanë një lloj pranie të tregtisë elektronike.

Si ka ndikuar tregtia elektronike në industrinë e shitjes me pakicë?

Vitet e fundit, tregtia elektronike ka hapur një treg krejtësisht të ri, global për shitësit tradicionalë. Ka ndryshuar sjelljen e klientit, ka nxitur inovacionin në përpunim dhe transport dhe ka theksuar vendimet e bazuara në të dhëna.

A është më e lirë të blini në dyqane me pakicë apo në internet?

Nuk ka një përgjigje universale për këtë pyetje. Me tregtinë elektronike, klientët përballen me tarifa transporti dhe tarifa shtesë, por ata gjithashtu mund të kenë akses në "shpërblime" agresive për klientët e shpeshtë. Shitësit me pakicë fizike mund të ofrojnë zbritje të mëdha në artikujt në dyqan dhe fushata masive shitjesh.

A mund t'i kthej artikujt e blerë në internet në një dyqan me pakicë?

Të gjithë shitësit më të mëdhenj me pakicë kanë faqe në internet, nga supermarketet zinxhir deri te dyqanet e mallrave. Nëse blini një produkt nga faqja e tyre e internetit dhe duhet ta ktheni, shumë prej tyre ju lejojnë ta ktheni atë në një vendndodhje fizike për një rimbursim. Gjithmonë kontrolloni nëse është kështu përpara se të blini.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.