Unë dua të filloj një biznes, por nuk kam asnjë ide: çfarë të bëj?

Shumë prej nesh kanë frymën e sipërmarrjes dhe ëndrrën për të filluar një ditë biznesin tonë. Ndonjëherë është për sfidën e ndërtimit të diçkaje nga themeli, herë të tjera është për lirinë që vjen me të qenit shefi i vetvetes.

Cilado qoftë arsyeja, fillimi i biznesit tuaj mund të jetë një përvojë emocionuese dhe shpërblyese. Megjithatë, pavarësisht se keni dëshirë dhe ambicie, shpesh është e vështirë të dini se ku të filloni saktësisht kur bëhet fjalë për ndërtimin e biznesit tuaj nga e para.

Ka kaq shumë opsione dhe kaq shumë fusha të ndryshme për të filluar një biznes, saqë është e vështirë ta kufizosh atë në një ide të përsosur biznesi në të cilën mund të derdhni të gjithë energjinë tuaj.

Më poshtë do t'ju ndihmojmë me disa këshilla kryesore se si të gjeni idenë e përsosur të biznesit që i përshtatet talenteve dhe qëllimeve tuaja, në mënyrë që të keni shanset më të mira për sukses. 

9 këshilla se si të gjeni ide biznesi

Të krijoni një ide biznesi është shumë më e lehtë kur ndiqni disa hapa të thjeshtë. Më poshtë, ne do të shqyrtojmë fushat kryesore që duhen marrë parasysh kur krijoni një ide biznesi që i përshtatet talenteve dhe qëllimeve tuaja.

Njihni pasionin dhe interesat tuaja në jetë

Hapi i parë është të shqyrtoni se ku janë interesat tuaja dhe ku qëndrojnë pasionet tuaja. Fillimi i një biznesi kërkon shumë përpjekje dhe shpesh nuk ka shumë shpërblime që në fillim. Kjo do të thotë që në fillim do t'ju duhet të mbështeteni në pasionin dhe ambicien tuaj për të vazhduar përpara edhe pse biznesi mund të mos fitojë ende kaq shumë para.

Nëse nuk jeni të sigurt se ku qëndrojnë saktësisht interesat dhe pasionet tuaja, ekziston një teknikë që mund të përdorni për t'ju ndihmuar të përcaktoni se cilat mund të jenë ato. Mendoni përsëri për përvojat e kaluara në jetën tuaj kur u ndjetë më rehat dhe më i shpërblyeri. Pastaj pyesni veten se çfarë po bënit në ato situata dhe çfarë po ndiqnit.

Cilat ishin saktësisht llojet e gjërave për të cilat po punonit që ju dhanë ndjenjën e arritjes dhe ju mbajtën të ecni përpara?

Natyrisht, secila prej këtyre situatave do të jetë e ndryshme për secilin prej nesh, por ju duhet të keni një periudhë në jetën tuaj ku e keni ndjerë se jeni në rrugën e duhur dhe jeni ndjerë të motivuar për të bërë gjërat që keni vendosur.

Kur filloni t'i shqyrtoni nga afër këto momente, duhet të fillojë të zbulojë se ku qëndrojnë interesat dhe pasionet tuaja të vërteta.

Mos harroni, këtu nuk ka përgjigje të gabuara dhe këto do të jenë të ndryshme për secilin prej nesh. Qëllimi është të përcaktoni se cilat situata ju ofrojnë shanset më të larta për sukses dhe lumturi.

Rendisni aftësitë në të cilat jeni mirë

Hapi tjetër do të jetë përcaktimi i aftësive dhe talentit tuaj. Edhe një herë, kjo do të jetë e ndryshme për të gjithë dhe nuk ka asnjë përgjigje të drejtë apo të gabuar këtu. Mund të keni ose një listë të gjatë aftësish ose mund të keni një listë shumë të shkurtër. E gjithë çështja është të identifikoni fushat ku mund të shkëlqeni dhe të ndiheni të motivuar.

Një pjesë tjetër e këtij hapi është të ekzaminoni situatat e ndryshme ku ndjeni më shumë motivim. Për shembull, a shkëlqeni dhe ndiheni energjik kur punoni në grup ose me të tjerët? Apo shkëlqeni dhe bëni më shumë punë kur jeni vetëm dhe mund të përqendroheni në detyra vetëm?

Më pas do të dëshironi t'i kombinoni këto dy lista për të gjetur grupin tuaj të aftësive dhe më pas t'i përdorni ato aftësi në mënyrën më të mirë në situatat e duhura.

Për shembull, mund të keni një aftësi të caktuar që ju detyron të punoni vetë, megjithatë, mund të kënaqeni duke punuar me të tjerët ose në grup. Në këtë rast, ju do të kërkoni një aftësi tjetër që ju lejon të punoni në grup ose të bashkëpunoni me të tjerët. Në këtë mënyrë, ju mund të kombinoni një aftësi që ju pëlqen, si dhe të jeni në situata që preferoni dhe ndiheni produktiv.

Ky proces mund të marrë pak kohë dhe është e rëndësishme të jeni të hapur dhe të sinqertë me veten. Siç u përmend më herët, nuk ka përgjigje të gabuara gjatë këtij procesi. Të qenit i sinqertë dhe i hapur me veten është çelësi për të gjetur aftësitë tuaja të vërteta që do të sjellin më shumë sukses dhe përmbushje.

Përcaktoni qëllimet tuaja të biznesit

Tani do të dëshironi të përcaktoni se cilat janë qëllimet tuaja për biznesin që po kërkoni të filloni. Disa shembuj të këtyre qëllimeve janë gjëra të tilla si nëse dëshironi që kjo sipërmarrje e re të jetë një biznes me kohë të pjesshme për të fituar pak të ardhura shtesë. Ose, nga ana tjetër, a duhet të jetë kjo puna juaj me kohë të plotë dhe diçka që dëshironi të bëni për pjesën tjetër të jetës tuaj për të fituar jetesën.

Natyrisht, një nxitim anësor ose ai që ka për qëllim vetëm të fitojë para shtesë mund të bëhet përfundimisht një biznes me kohë të plotë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të jeni të qartë se cilat janë qëllimet tuaja kur filloni për herë të parë.

Të kesh qëllime të qarta për atë që dëshiron që biznesi të arrijë, ju ndihmon të vendosni buxhete dhe të menaxhoni kohën që i shërben më së miri biznesit.

Për shembull, ka të ngjarë të investoni më shumë para në një biznes që dëshironi të jetë puna dhe karriera juaj me kohë të plotë. Në këtë rast, ju madje mund të kërkoni financim të sigurt për të ndihmuar në fillimin e biznesit.

Nga ana tjetër, nëse biznesi ka për qëllim vetëm të sigurojë të ardhura shtesë, atëherë ka një shans që nuk do të dëshironit të merrni shumë borxhe në mënyrë që ta bëni biznesin një sukses.

Të kesh qëllime të qarta në fillim ndihmon në planifikimin më të mirë të sipërmarrjes suaj të re të biznesit. 

Hulumtim Rreth Niches Biznes

Tani është koha për të parë bizneset aktuale për të cilat mund të jeni të interesuar. Këto fusha të ndryshme nganjëherë quhen zona të biznesit.

Ka një numër pothuajse të pakufizuar biznesesh që mund të filloni t'i hetoni dhe hulumtoni. Në disa raste, nëse keni një ide krejtësisht të re, mund të krijoni edhe vendin tuaj që sipërmarrësit e tjerë as nuk e kanë menduar ende.

Pasi të filloni të shikoni në këto biznese të ndryshme, atëherë mund të filloni t'i përputhni ato me kërkimet e mëparshme që keni bërë për të gjetur aftësitë dhe talentet tuaja.

Deri tani, ju duhet të jeni në gjendje të përputhni biznese dhe vende të ndryshme me aftësitë dhe talentet tuaja. Kjo do t'ju ndihmojë të krijoni një listë të shkurtër të ideve të qëndrueshme të biznesit që funksionojnë më mirë për ju.

Identifikoni bizneset në tendencë, por të qëndrueshme

Një pjesë e hulumtimit të fushave të ndryshme të biznesit është të shikoni Industritë ose pikat që janë aktualisht në trend. Këto do të jenë fusha të biznesit që tregojnë rritje të shpejtë dhe nganjëherë konkurrencë të ulët nëse hyni në treg në fillimin e trendit.

Nëse mund t'i përputhni këto fusha biznesi me fushat e tjera që keni gjetur që mund të jenë një ndeshje e mirë për ju, kjo mund të rrisë shanset tuaja për sukses.

Sigurisht, ju nuk dëshironi të ndiqni vetëm tendencat. Në vend të kësaj, përputhni këto fusha në tendencë me kërkimin tuaj të mëparshëm për të parë nëse ka një mundësi që i përshtatet aftësive dhe qëllimeve tuaja.

Filloni të lexoni libra të biznesit

Ndërsa jeni duke kryer këtë hulumtim, mund të ketë raste kur ju zbuloni se nuk e kuptoni plotësisht një fushë të biznesit ose një aspekt të një industrie. Është e rëndësishme ta plotësoni atë boshllëk në njohuritë tuaja sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ka libra të panumërt mbi biznesin që mund të ndihmojnë dhe ato variojnë nga studimi i thelluar deri te shpjegimi më themelor i koncepteve themelore të biznesit. Pavarësisht se ku janë boshllëqet tuaja në njohuri, ju duhet të jeni në gjendje të gjeni një libër që ju ndihmon të bëheni një sipërmarrës më i plotë dhe i ditur.

Një tipar kyç në mesin e sipërmarrësve më të suksesshëm është se ata janë pothuajse të gjithë lexues të zjarrtë. Nëse nuk ju pëlqen të lexoni ose nuk ju vjen rehat, mund të provoni edhe librat audio si alternativë.

Cilado metodë që të zgjidhni, është e rëndësishme që gjithmonë të mësoni dhe ndërtoni njohuritë tuaja në fushat ku mund të jeni të rinj ose të munguar.

Flisni dhe Mësoni nga Njerëz të tjerë

Nëse ndodh që të njihni dikë që zotëron një biznes të vogël ose punon në një industri në të cilën po kërkoni të filloni një biznes, është një ide e shkëlqyeshme t'u drejtoheni atyre njerëzve për të mësuar më shumë.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për pronarët e tjerë të bizneseve. Është e rëndësishme të dëgjosh historitë e tyre dhe të dëgjosh këshillat e tyre. Ata kanë kaluar tashmë në procesin e zgjedhjes së një biznesi dhe arritjes së tij të suksesshme. Kjo do të thotë se këta njerëz në përgjithësi mund t'ju ofrojnë këshillat më të mira dhe më të dobishme kur bëhet fjalë për fillimin e një biznesi.

Ajo që do të vini re gjithashtu është se kur flisni me pronarë të ndryshëm biznesesh, ata shpesh do të kenë të njëjtat tipare thelbësore, por talente dhe mënyra shumë të ndryshme për t'i bërë gjërat. Gjetja e mënyrës tuaj për të menaxhuar aftësitë tuaja dhe për të përballuar sfidat e biznesit është çelësi për t'u bërë një sipërmarrës i suksesshëm.

Injoroni dyshimet për veten dhe opinionet e pakërkuara

Një gjë e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh është se fillimi i një biznesi mund të jetë një proces i gjatë dhe ndonjëherë i vështirë. Ju mund të goditni disa gunga në rrugë ose mund të hasni tema që mendoni se janë shumë të vështira ose komplekse. Mos lejoni që këto momente t'ju dekurajojnë ose të largojnë fokusin tuaj nga qëllimet tuaja.

Mos harroni se kushdo që ka filluar një biznes apo ndonjë aventurë të re ka hasur në të njëjtat pengesa dhe periudha të dyshimit për veten. Njerëzit që i kalojnë këto momente dhe i kapërcejnë janë ata që ia dalin mbanë me kalimin e kohës.

Pra, mos lejoni që dyshimet në vetvete ose kritikat t'ju bëjnë të hiqni dorë nga ambiciet ose qëllimet tuaja. 

Merrni kohën tuaj

Ngjashëm me këshillat e mëparshme, do të dëshironit të merrnit kohën tuaj ndërsa filloni një biznes të ri. Kjo nuk është koha për të nxituar dhe gjithashtu nuk është e nevojshme të filloni biznesin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. Do të keni një shans shumë më të lartë për sukses nëse planifikoni me kujdes biznesin tuaj të ri së bashku me hapat që ju nevojiten për të arritur qëllimet tuaja.

Nuk është ndryshe nga çdo udhëtim tjetër që mund të filloni. Ju nuk mund të kapni vetëm pallton dhe të dilni me nxitim nga dera. Në vend të kësaj, ju keni një plan për të cilin keni punuar me kujdes dhe të gjithë hapat tuaj janë hartuar gjatë rrugës. Duke bërë këtë, ju keni një shans shumë më të lartë për të arritur në destinacionin tuaj me sasinë më të vogël të rezistencës. 

Fillimi i një biznesi nuk është ndryshe, ndaj merrni kohën tuaj dhe planifikoni hapat tuaj.

9 hapa për të filluar një biznes

Fillimi i një biznesi mund të jetë shumë më i lehtë kur ndiqni hapat e duhur të përfshirë. Më poshtë janë nëntë hapat që duhet të ndiqni për të nisur biznesin tuaj.

Krijoni një Plan Biznesi

Pasi të keni vendosur se çfarë biznesi dëshironi të bëni, duhet të krijoni një Plani i biznesit. Ky hap i parë vendimtar krijon një udhërrëfyes se si do të filloni biznesin tuaj dhe si do të tërheqë klientët, do të ofrojë një produkt ose shërbim dhe do të rritet me kalimin e kohës.

Zgjidhni strukturën e biznesit tuaj

Ky hap i rëndësishëm do të ketë implikime në kontabilitet, taksa dhe detyrime, si personale ashtu edhe për biznesin. Pra, është e rëndësishme të zgjidhni strukturën e duhur të biznesit.

Pronësi e vetme

Kjo është struktura bazë e biznesit dhe në thelb ju bëni biznes si vetvetja. Financat tuaja personale dhe financat e biznesit shihen kryesisht të njëjta në sytë e IRS. Pra, megjithëse është e thjeshtë, kjo ofron pak, nëse ka, përfitime.

Shoqëria me Përgjegjësi të Kufizuar (LLC)

Një shoqëri me përgjegjësi të kufizuar ose LLC është lloji më i zakonshëm i strukturës së biznesit të zgjedhur nga bizneset e vogla dhe sipërmarrësit. Një LLC mund të ofrojë avantazhe tatimore në shumë raste, por më e rëndësishmja, ajo siguron mbrojtje nga përgjegjësia ndaj aseteve personale të pronarit.

Ortakëri

Një partneritet i thjeshtë mund të jetë i ngjashëm me një sipërmarrje të vetme, por në vend të një pronari, ka dy me një marrëveshje se si ndahet biznesi. Por edhe një herë, kjo ofron pak, nëse ka, mbrojtje.

Një LLC mund të krijohet gjithashtu si një partneritet, kështu që të gjithë pronarët mund të gëzojnë përfitimet që mund të ofrojë një LLC. Shumica e partneriteteve do të përfitojnë nga strukturimi i biznesit të tyre si një LLC.

Korporatë

Një korporatë është një strukturë komplekse biznesi që ka më shumë kërkesa vjetore dhe tremujore sesa strukturat e tjera të biznesit. Shumë aspekte të një korporate tatohen gjithashtu ndryshe nga strukturat e tjera të biznesit.

Megjithatë, një korporatë mund të jetë zgjedhja e duhur për shumë lloje biznesi, veçanërisht ato që janë më të mëdha dhe kanë shumë punonjës.

Regjistroni biznesin tuaj

Krijimi i një LLC do t'ju regjistrojë automatikisht në shtetin ku planifikoni të bëni biznes. Gjatë këtij procesi, ju gjithashtu mund të paraqisni një numër identifikimi EIN ose punëdhënës në IRS.

Merrni licencat dhe lejet e nevojshme

Në varësi të biznesit që keni zgjedhur, mund t'ju nevojiten licenca ose leje të caktuara për të ofruar produktin ose shërbimin që po ofroni.

Një vend i mirë për të filluar është duke hulumtuar çdo organizatë profesionale në industrinë tuaj të zgjedhur për të mësuar rreth certifikimeve ose licencimeve. Së fundi, mund të kontaktoni zyrën e Sekretarit të Shtetit dhe të pyesni për lejet specifike për shtetin tuaj.

Hapni një llogari bankare të biznesit

Pasi të keni regjistruar strukturën e biznesit tuaj si LLC, duhet të keni të gjitha dokumentet që ju nevojiten për të hapur një llogari bankare biznesi. Ky është një hap i rëndësishëm dhe i nevojshëm për kontabilitetin e duhur dhe pajtueshmërinë tatimore. Gjithashtu ndihmon në mbrojtjen e aseteve tuaja personale duke i mbajtur ato të ndara nga asetet e biznesit tuaj.

Financim i Sigurt

Nëse ideja juaj e biznesit kërkon financim për të dalë në terren, tani është koha për të filluar kërkimin e saj. Do t'ju duhet të plotësoni të gjitha hapat e mësipërm përpara se të kërkoni financim, prandaj sigurohuni që të gjitha këto të jenë kryer.

Nëse keni kredi të mirë, filloni me bankën tuaj lokale dhe pyesni për një kredi biznesi ose linjë kredie. Do t'ju duhet një plan biznesi solid së bashku me kredi të mirë. Çdo përvojë profesionale që keni në këtë fushë do të jetë gjithashtu e dobishme për sigurimin e financimit.

Qeveria gjithashtu jep grante për bizneset e vogla në disa raste. Pra, gjithmonë shikoni këtë opsion për të parë nëse kualifikoheni.

Merrni Sigurim Biznesi

Disa biznese mund t'u kërkohet të mbajnë sigurime me mbulime të caktuara. Kjo mund të jetë e vërtetë nëse hapni një dyqan me pakicë për publikun ose ofroni shërbime të caktuara që mbartin një rrezik.

Për më tepër, mund të blini mbulim për të mbrojtur biznesin tuaj nga ngjarje si vjedhjet ose incidente të tjera të padëshiruara që mund të dëmtojnë asetet tuaja ose të shkaktojnë humbje të fitimeve.

Nëse keni një qira për një vitrinë, qiradhënësi në përgjithësi do të kërkojë një nivel të caktuar sigurimi biznesi në mënyrë që të mbajë qiranë.

Punësoni dhe trajnoni stafin tuaj

Në varësi të biznesit tuaj, mund të keni nevojë për staf në ditën e parë të operimit. Në këtë rast, duhet të filloni të punësoni sa më shpejt. Punësimi mund të jetë një proces i gjatë, prandaj është e rëndësishme të filloni sa më shpejt që të mundeni.

Gjithashtu, sigurohuni që të keni fonde të mjaftueshme për të kryer pagesat për muajt e parë edhe nëse biznesi juaj nuk ka filluar ende të gjenerojë të ardhura.

Promovoni biznesin tuaj

Ju duhet të keni një strategji marketingu në vend përpara se të filloni biznesin. Për shembull, një restorant mund të reklamojë hapjen e tij madhështore shumë përpara datës për të ndihmuar në krijimin e emocioneve.

Përcaktoni nëse biznesi juaj do të përfitonte nga marketingu i avancuar. Gjithashtu, krijoni profile të mediave sociale për biznesin tuaj dhe filloni të postoni informacione përkatëse për të tërhequr ndjekës.

Ju gjithashtu do të dëshironi një faqe interneti. Për një biznes të tregtisë elektronike, kjo është thelbësore. Por për shumicën e llojeve të tjera të biznesit, një faqe interneti është zakonisht një domosdoshmëri. Sigurohuni që të duket tërheqëse dhe të funksionojë si në shfletues desktop ashtu edhe në pajisjet celulare për të ofruar të gjithë informacionin që u nevojitet klientëve.

Fillimi i një biznesi në mënyrën e duhur

Fillimi i një biznesi mund të jetë i lehtë dhe shpërblyes nëse bëhet siç duhet. Doola mund t'ju ndihmojë ta bëni atë siç duhet. Krijimi i drejtë i një LLC është gjëja më e rëndësishme që mund të bëni për të siguruar që biznesi juaj të jetë krijuar ligjërisht dhe i përgatitur për sukses.

At doola, ne ndihmojmë bizneset të krijojnë SH.PK-të e tyre pa pasur nevojë për avokatë apo kontabilistë të shtrenjtë. Kontaktoni Doola sot dhe na lejoni t'ju ndihmojmë të konfiguroni shpejt LLC-në tuaj.

FAQs

Çfarë biznesi mund të filloj pa aftësi?

Një opsion është rishitja e produkteve të prodhuara nga të tjerët. Ju i blini artikujt me çmime me shumicë dhe i shisni me çmime me pakicë. Kjo mund të bëhet me pothuajse çdo lloj produkti në çdo vend dhe nuk kërkon aftësi të specializuara për të qenë i suksesshëm. Ju gjithashtu mund të filloni shumë pak dhe të arrini në shitjen e më shumë produkteve ose produkteve në një kategori krejtësisht të ndryshme.

Cili është biznesi më i lirë për të filluar?

Një biznes ku ju ofroni aftësitë ose njohuritë tuaja është zakonisht biznesi më i lirë për të filluar. Meqenëse njohuritë dhe përvoja juaj janë "produkti" nuk ka kosto të tjera përveç krijimit të faqes tuaj të internetit dhe LLC. Shembuj janë bizneset e këshillimit ose shërbimet e stërvitjes.

Si mund të filloj timen biznes nga shtëpia?

Ju mund të dëshironi të filloni duke bërë kërkime dhe duke gjetur se ku janë aftësitë dhe interesat tuaja. Nga atje, ju mund të shikoni në ide që përputhen me aftësitë tuaja dhe buxhetin për të filluar një biznes të ri. Të jesh një biznes i bazuar në shtëpi në përgjithësi do të thotë që të duhet një kapital fillestar më i ulët për të ndërtuar dhe mbajtur biznesin.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.