Si të filloni një etiketë regjistrimi në 12 hapa

Mund të ketë disa arsye pse mund të jeni të interesuar të mësoni se si të filloni një etiketë diskografike. Ndoshta ju jeni një artist dhe dëshironi më shumë kontroll mbi publikimin e muzikës tuaj ose jeni një producent i talentuar dhe dëshironi të ndani muzikën që keni prodhuar me botën sipas kushteve tuaja. Do t'ju duhet të filloni një etiketë muzikore për t'i bërë të gjitha këto, por mund të duket si një betejë e vështirë, duke pasur parasysh se industria dominohet nga tre botues të mëdhenj të muzikës. 

Etiketat e pavarura muzikore (indie) po dëshmojnë rritje mbresëlënëse. Pjesa e tregut amerikan të etiketave indie ka rritur në 21.14% vitin e kaluar dhe parashikohet të rritet më tej. Ka shumë potencial në këtë industri dhe është një ide e shkëlqyer e biznesit të vogël për dikë që pëlqen të jetë në biznesin e muzikës. 

Pse duhet të hapni një label diskografike

Një shtëpi diskografike është në biznesin e muzikës. Ai investon në artistë dhe merret me regjistrimin, publikimin dhe shpërndarjen, përveç promovimit për një përqindje të shitjeve të rekordeve. Është e zakonshme që etiketat indie të transferojnë disa nga këto detyra tek kompanitë e tjera pasi ato nuk kanë xhepat e thellë që kanë etiketat kryesore.

Ka shumë përparësi për ngritjen e një biznesi të markës diskografike. Avantazhi më i madh është kontrolli i plotë krijues. Si pronar i një shtëpie diskografike, ju zgjidhni artistët dhe zhanrin. Çdo vendim në lidhje me publikimin, promovimin dhe shpërndarjen e asaj muzike është nën kontrollin tuaj. 

Kjo ju lejon të arrini vizionin tuaj për biznesin pa asnjë fije të bashkangjitur. Etiketat përfitojnë nga rrjedha të shumta të të ardhurave që mund të përfshijnë një përqindje të shitjeve rekord, një ulje nga transmetimi, shfaqje të drejtpërdrejta, licencim dhe mallra. Liria për të krijuar muzikë origjinale është vetëm qershia sipër. 

Biznesi i muzikës është shumë konkurrues dhe etiketat indie shpesh luftojnë për të konkurruar kundër kompanive kryesore që kanë muskujt financiarë për të qenë më tërheqës për artistët. Për shembull, mund ta keni të vështirë të nënshkruani me një artist të ri, i cili po ashtu po përballet nga etiketat kryesore, pasi ata do të kenë më shumë burime në dispozicion për të lançuar në mënyrë efektive artistin.

Mund të jetë gjithashtu e vështirë për të huajt të vendosin një terren në këtë biznes pa asnjë lidhje. Njerëzit që fillojnë etiketat diskografike zakonisht kanë një sfond muzikor dhe e kuptojnë se kjo është një lojë parash, lidhjesh dhe ndikimi. Biznesi gjithashtu kërkon durim pasi kërkon kohë për të zbuluar dhe zhvilluar artistë të rinj.

12 hapa për të hapur një etiketë regjistrimi

Hapat e mëposhtëm se si të filloni një shtëpi diskografike detajojnë gjithçka që duhet të dini. Edhe pse procesi duket mjaft i thjeshtë, është e rëndësishme që të merren bazat e duhura në mënyrë që biznesi të ketë një themel të fortë.

1. Shkruaj një plan biznesi

Plani i biznesit është një dokument i rëndësishëm pasi thekson vlerat thelbësore të biznesit tuaj dhe përshkruan një kurs drejt përfitimit dhe rritjes. Plani juaj i biznesit të etiketës diskografike duhet të mbulojë aspektet e mëposhtme:

 • Zgjidhni një emër etiketë regjistrimi
  • Zgjidhni një emër unik për kompaninë tuaj diskografike që përfaqëson më së miri llojin e muzikës që do të bëni. Pasi të keni finalizuar emrin, kontrolloni bazën e të dhënave të markave tregtare dhe bëni disa kërkime në internet për t'u siguruar që ai të mos merret nga një biznes tjetër.
 • Përcaktoni qëllimet tuaja
  • Shtoni aspiratat tuaja për biznesin në këtë dokument. Dëshironi të jeni lider në një zhanër të caktuar, të nënshkruani një artist specifik, të krijoni rrjedha të reja të të ardhurave, etj? Çdo gjë që keni ndërmend të arrini duhet të përfshihet në planin e biznesit.
 • Përcaktoni audiencën tuaj të synuar
  • Hulumtoni dhe përcaktoni audiencën tuaj të synuar pasi kjo do të ndikojë drejtpërdrejt në muzikën që bëni dhe mënyrën se si promovohet dhe shpërndahet. Kjo mund të përshtatet sapo etiketa juaj të fillojë të rritet, kështu që nuk është domosdoshmërisht e vendosur në gur.
 • Planifikoni se kush të nënshkruajë si artistë, shpërndarës dhe prodhues
  • Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar artistë të mundshëm në mediat sociale ose kërkoni të nënshkruani emra të njohur, plani juaj i biznesit duhet të nxjerrë në pah qasjen tuaj për të nënshkruar talentin. Kjo vlen edhe për partnerë të tjerë si shpërndarësit që do të nxisin muzikën e labelit tuaj në botë.  
 • Përcaktoni kostot
  • Një plan solid financiar është pjesë përbërëse e këtij dokumenti. Përfshini një vlerësim se sa do të kushtojë fillimi dhe ekzekutimi i etiketës. Shto projeksione se sa të ardhura të mundshme mund të gjenerohen për t'u arritur dhe në fund të bëhen fitimprurëse.

2. Financim i Sigurt

Nëse nuk keni kursyer mjaftueshëm para për ta bootstrapuar deri në fund, do t'ju duhet të siguroni fonde për kompaninë tuaj të re diskografike. Ju mund ta bëni këtë duke u kërkuar miqve dhe anëtarëve të familjes që të investojnë në biznes. 

Crowdfunding është një tjetër opsion i mirë, megjithëse do t'ju duhet një marketing i shkëlqyeshëm për të bindur publikun të investojë në përpjekjen tuaj. Shikoni opsionet e ndryshme të kredisë të ofruara nga bankat dhe unionet e kreditit. Ju gjithashtu mund të kërkoni për grante të biznesit të vogël për të marrë kapitalin fillestar të nevojshëm për krijimin e etiketës diskografike.

3. Vendosni për strukturën e biznesit tuaj

Do t'ju duhet të krijoni një person juridik për kompaninë tuaj diskografike. Kërkesat e raportimit dhe taksave do të ndryshojnë në bazë të strukturës së biznesit që ju zgjidhni. Për shembull, Normat tatimore të LLC do të jetë ndryshe në krahasim me një korporatë. Këto janë strukturat e biznesit më të përdorura për një etiketë diskografike:

Pronësi e vetme

Një pronësi e vetme është një strukturë biznesi e pa inkorporuar që zotërohet dhe operohet nga një individ i vetëm. Në këtë lloj biznesi, çdo fitim i fituar i atribuohet drejtpërdrejt pronarit, i cili duhet të raportojë dhe të paguajë taksat mbi to përmes deklaratës së tatimit mbi të ardhurat personale. 

Megjithatë, pengesa kryesore e një sipërmarrjeje individuale është se pronari është personalisht përgjegjës për të gjitha borxhet, taksat dhe detyrimet e tjera të shkaktuara nga biznesi. Pavarësisht kësaj, lehtësia e formimit dhe kërkesat minimale të dokumenteve e bëjnë atë një opsion tërheqës për shumë sipërmarrës.

Shoqëria me Përgjegjësi të Kufizuar (LLC)

SH.PK. janë një zgjedhje popullore në mesin e pronarëve të bizneseve të vogla, sepse ata ofrojnë mbrojtje personale duke e ndarë biznesin nga pronari. Kjo do të thotë se nëse biznesi nuk mund të përmbushë detyrimet e tij financiare, asetet personale të pronarit janë të sigurta. Për t'u bërë një LLC, biznesi duhet të regjistrohet në Sekretarin e Shtetit ku është i bazuar, dhe ka më shumë kërkesa për dokumente sesa për partneritete ose sipërmarrje të vetme.

Ortakëri

Një partneritet i përgjithshëm është një strukturë biznesi e ngjashme me një pronësi të vetme, por me pronarë të shumtë që ndajnë si fitimet ashtu edhe detyrimet e biznesit. Kjo do të thotë që të gjithë partnerët janë përgjegjës për borxhet, taksat dhe detyrimet e tjera të biznesit, dhe pasuritë e tyre personale mund të sekuestrohen ose likuidohen nëse biznesi dështon. Ortakëritë e përgjithshme kanë gjithashtu kërkesa të ngjashme dokumentacioni dhe raportimi si sipërmarrjet individuale.

Korporatë

Korporatat janë subjekte juridike unike që mund të blejnë asete, të huazojnë para, të bëjnë kontrata dhe të bëjnë më shumë gjëra në mënyrë të pavarur. Pronarët e korporatave kanë mbrojtje maksimale kundër përgjegjësisë personale. Për më tepër, korporatat mund të mbledhin para duke u shitur aksione investitorëve. Megjithatë, pengesa kryesore e korporatave janë kërkesat strikte të raportimit dhe dokumentacionit. Kjo është arsyeja pse shumë biznese të vogla bëhen korporata vetëm kur janë mjaft të mëdha për të përballuar kostot shtesë dhe dokumentet.

4. Regjistroni etiketën tuaj të regjistrimit

Procesi i regjistrimit të një biznesi të etiketës diskografike përfshin dorëzimin e dokumenteve përkatëse në departamentin përkatës qeveritar në shtetin ose qytetin ku ndodhet biznesi. Për shembull, nëse biznesi është i strukturuar si një LLC, ai duhet të regjistrohet në Sekretarin e Shtetit. Për më tepër, kërkohet një numër identifikimi i punëdhënësit (EIN), i cili mund të merret nga Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme (IRS) përmes një procesi të drejtpërdrejtë aplikimi.

5. Merrni licencat dhe lejet e nevojshme

Si pronar i një shtëpie diskografike, është thelbësore të merrni lejet dhe licencat përkatëse për të operuar biznesin tuaj. Këto kërkesa ndryshojnë sipas shtetit dhe lokalitetit, kështu që është thelbësore të kontrolloni rregulloret specifike në zonën tuaj. Pasi të keni identifikuar lejet dhe licencat e nevojshme, sigurohuni që të aplikoni për to menjëherë për të siguruar që biznesi juaj të jetë në përputhje me të gjitha kërkesat ligjore.

6. Hapni një llogari bankare të biznesit

Hapja e një llogarie bankare biznesi është një hap vendimtar kur filloni një biznes të markës diskografike. Ndihmon për të ndarë financat tuaja personale nga financat e biznesit tuaj, gjë që është një kërkesë thelbësore. Ai gjithashtu siguron transparencë në ndjekjen e fluksit të parave të biznesit tuaj. 

Për të hapur një llogari bankare biznesi, do t'ju duhet të siguroni dokumentet e nevojshme, si p.sh Dokumentet e formimit të LLC dhe dokumente personale identifikimi në bankën tuaj të preferuar. Megjithatë, me doola Banking, mund të hapni një llogari bankare biznesi me bazë në SHBA tërësisht online, duke e bërë atë një opsion shumë më të përshtatshëm.

7. Merrni sigurimin e biznesit

Marrja e mbulimit adekuat të sigurimit është jetike për të siguruar që biznesi juaj të mbetet i mbrojtur në rast të një incidenti. Ka një sërë politikash sigurimi nga të cilat mund të zgjidhni. Ato zakonisht mbulojnë humbjet nga vjedhjet dhe fatkeqësitë natyrore, si dhe mbrojnë kundër detyrimeve financiare që rrjedhin nga paditë. Merrni parasysh politikat e mëposhtme të sigurimit kur krijoni biznesin tuaj të etiketës diskografike:

 • Përgjegjësia e përgjithshme
 • Pronë
 • Copyright
 • Kompensimi i Punëtorëve

Ju mund të zgjidhni çdo sigurues konvencional për të marrë mbulimin e nevojshëm. Siguruesit online gjithashtu ofrojnë politika të ngjashme dhe zakonisht kanë prime më të ulëta. Ato janë gjithashtu më të përshtatshme për t'u përdorur pasi i gjithë procesi mund të bëhet në internet.

8. Punësoni dhe trajnoni ekipin tuaj 

Rritja e një labele të pavarur diskografike do të jetë një detyrë monumentale, një detyrë që është e vështirë për t'u arritur vetë. Do t'ju duhet të bashkoni një ekip individësh me të njëjtin mendim dhe të drejtuar që mund të ndihmojnë në ngritjen e biznesit tuaj në lartësi të reja. 

Këtu do të përfshihen prodhuesit e muzikës, menaxherët e PR, zbuluesit dhe menaxherët e talenteve, kontabilistët, etj. Merrni kohën tuaj gjatë procesit të punësimit për të gjetur njerëzit e duhur. Trajnojini ata në mënyrë efektive në mënyrë që ata të kuptojnë vizionin tuaj për biznesin.

9. Nënshkruani artistët tuaj

Kjo mund të jetë një nga pjesët më të vështira të procesit. Do t'ju duhet të bindni artistët pse duhet t'i besojnë etiketës suaj suksesin e karrierës së tyre. Është më e lehtë t'i bindësh ata nëse ke një histori të mirë për t'i ngritur artistët në yll, por për kompanitë e reja diskografike, mund të jetë një betejë e vështirë. 

Realisht, shanset tuaja për të gjuajtur një superyll që është nënshkruar me një kompani të madhe diskografike do të jenë të pakta derisa kompania juaj të ketë ndikimin dhe muskujt financiarë të nevojshëm për të mbështetur karrierën e tyre. Përqendrohuni te artistët e ardhshëm. 

Punoni me skautët e muzikës për të zbuluar talente të reja. Artistët e panënshkruar do të kërkojnë një pushim dhe do të kenë më shumë gjasa të nënshkruajnë edhe me një shtëpi diskografike krejt të re. Thjesht do t'ju duhet t'i bëni ata të besojnë në vizionin tuaj aq sa të pranojnë të shkojnë në udhëtim me ju.

10. Filloni regjistrimin e albumeve

Pasi të keni nënshkruar artistët, punoni me ta për të regjistruar këngë dhe albume. Sa më shpejt të mund të lëshoni muzikë, aq më shpejt etiketa juaj fiton njohje. Beqarët janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të nxitur zhurmën pasi regjistrimi i albumeve të tëra kërkon shumë kohë. 

Labeli juaj nuk ka nevojë për studion e vet të regjistrimit, të paktën jo fillimisht, kur mund të jetë e vështirë për të bërë atë investim të rëndësishëm. Thjesht merrni kohë me qira në një studio të krijuar dhe regjistroni muzikë atje. Sapo etiketa juaj të fillojë të bëhet fitimprurëse, ju mund të konsideroni ta bëni atë investim në një studio regjistrimi.

11. Puna në shpërndarjen dhe prodhimin e regjistrimeve

Do të dëshironit që muzika e labelit tuaj të arrijë sa më shumë dëgjues që të jetë e mundur. Kjo do të kërkojë shpërndarje efektive, e cila është një nga aspektet më të vështira të drejtimit të një shtëpie diskografike. Shpërndarja fizike do të kërkojë prodhimin e CD-ve dhe disqeve vinyl. Punoni me një kompani prodhuese për të prodhuar kopje fizike të cilat më pas mund t'u shpërndahen shitësve me shumicë dhe shitësve të muzikës.

Megjithatë, shpërndarësit e muzikës dixhitale e kanë bërë më të lehtë. Bëjeni muzikën tuaj të disponueshme për shkarkim dhe transmetim në platformat dixhitale si Spotify, Apple Music, Amazon Music etj. Këta shpërndarës zakonisht kanë kushte standarde për ndarjen e të ardhurave dhe tarifat.  

12. Promovoni etiketën tuaj të regjistrimit, albumet dhe artistët

Fokusohuni që të fitoni sa më shumë ekspozim për labelin tuaj dhe artistët që ai përfaqëson. Filloni duke krijuar një faqe interneti të këndshme që ofron informacione për labelin, artistët e saj, muzikën që ka prodhuar dhe kanalet e ndryshme të shpërndarjes përmes të cilave muzika mund të transmetohet, shkarkohet dhe blihet. 

Punoni në SEO të faqes në internet dhe nisni fushata të synuara të marketingut të përmbajtjes për të rritur shtrirjen. Krijoni llogari në rrjetet e mediave sociale për të rritur ekspozimin. Përfitoni nga tendencat e mediave sociale për të promovuar muzikën dhe artistët. Drejtoni fushata reklamuese PPC për të synuar pyetjet e kërkimit që janë të rëndësishme për etiketën tuaj.

Promovimet jashtë linje janë po aq të rëndësishme. Mund të organizoni shfaqje dhe koncerte me zona të dedikuara për përvojën e fansave. Punoni me media të ndryshme për t'i marrë artistët tuaj në shfaqje televizive gjatë ditës dhe natës vonë, ku ata mund të flasin dhe të luajnë muzikën e tyre për të rritur shtrirjen e tyre. 

Bëjeni muzikë për veshët tuaj menaxhimi i financave

Mbajtja e financave mund të jetë e vështirë për kompanitë diskografike. Ka të ardhura nga transmetimi dhe shkarkime dixhitale për të mbajtur gjurmët, pagesat e honorarëve për artistët, fitimet për shitjet e mallrave, pagat për punonjësit, etj. Siç mund ta imagjinoni, gjurmimi i gjithë kësaj nuk është diçka e vogël.

Një shërbim që mund të kujdeset për të gjitha do të tingëllojë si muzikë në veshët tuaj, apo jo? Kjo është pikërisht ajo doola Kontabiliteti është. Është njësoj si të kesh një kontabilist të përkushtuar që kupton biznesin tënd, gjurmon me saktësi të gjitha të ardhurat dhe shpenzimet, nuk humbet kurrë një detaj të vetëm dhe të ndihmon të mbyllësh librat në fund të vitit me një klikim të thjeshtë.

FAQ

A mund të fillojë dikush një shtëpi diskografike?

Çdokush mund të krijojë një shtëpi diskografike. Nuk ka kërkesa ose kufizime zyrtare në lidhje me llojin e personit që ka të drejtë të fillojë një label diskografike. Nëse keni një pasion për muzikën dhe ambicie për të nisur një biznes, ju keni të drejtë të hapni një label.

Si të filloni një etiketë dixhitale dixhitale?

Ju mund të filloni një etiketë regjistrimi dixhital duke regjistruar një subjekt biznesi dhe duke marrë licencat dhe lejet e kërkuara. Pasi të zgjidhet përfundimi i biznesit, ju mund të shpërndani muzikë në mënyrë dixhitale përmes platformave si Spotify dhe Apple Music.

Sa kushton krijimi i një shtëpie diskografike?

Kostot ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të llojit të markës diskografike që dëshironi të hapni, artistëve që po kërkoni të nënshkruani, nëse labeli do të ketë studiot e veta të regjistrimit, etj. Nëse jeni duke lançuar një label thjesht dixhitale me muzikën tuaj për shpërndarjen, kostoja do të jetë dukshëm më e ulët.

A është fitimprurëse të hapësh një shtëpi diskografike?

Mund të jetë mjaft fitimprurëse të hapësh një shtëpi diskografike, megjithatë, në fund të fundit varet se sa popullore do të jetë muzika. Sa më shumë njerëz të jenë të gatshëm të paguajnë për një album ose të jenë të gatshëm ta transmetojnë atë më shpesh, aq më shumë para do të bëjë labeli. Labeli gjithashtu fiton para përmes sipërmarrjeve të tjera si koncerte, shfaqje të ftuar, mallra, etj.

A i paguajnë kompanitë diskografike këngëtarët?

Etiketat diskografike u paguajnë nënshkruesve një honorar që zakonisht është një përqindje e fitimeve nga transmetimi dhe shitja e të dhënave fizike. Është gjithashtu e zakonshme që artistëve t'u paguhet një bonus nënshkrimi kur ata nënshkruhen nga etiketa.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.