Si të filloni një biznes lavanderie pa para

Fillimi i një lavanderi mund të jetë një sipërmarrje fitimprurëse, por në shumicën e rasteve, kërkohet një investim i konsiderueshëm për të ngritur dhe funksionuar biznesin.

Për ata që nuk kanë fondet e nevojshme për të filluar një biznes lavanderie, është ende e mundur të fillojnë me pak ose aspak para.

Me qasjen e duhur dhe pak kreativitet, mund të hapni një biznes të suksesshëm lavanderie edhe nëse keni burime të kufizuara financiare.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë disa strategji për fillimin e një biznesi lavanderi dhe do të diskutojmë disa konsiderata thelbësore ndërsa filloni këtë udhëtim.

A është fitimprurës një biznes lavanderie?

Një lavanderi mund të jetë fitimprurëse sepse ofron një shërbim të rëndësishëm për të cilin njerëzit kanë nevojë rregullisht.

Edhe pa shumë kapital, ju mund të hapni një lavanderi duke marrë me qira pajisje, duke ofruar shërbime për bizneset lokale ose duke përdorur një platformë crowdfunding si Kickstarter për të mbledhur fonde. 

E shoqëruar me një plan biznesi solid, angazhim dhe menaxhim të zgjuar, një lavanderi mund të jetë një investim i vlefshëm.

Llojet e Shërbimeve të Lavanderisë

Kur hapni një lavanderi, duhet të keni parasysh se çfarë lloj shërbimesh dëshironi t'u ofroni klientëve tuaj.

Gama e shërbimeve mund të ndryshojë nga një lavanderi e thjeshtë e vetë-shërbimit deri te opsionet e shërbimit të plotë. Lloji i shërbimit që zgjidhni do të varet nga nevojat e audiencës tuaj të synuar, buxheti juaj dhe burimet që keni në dispozicion.

Më poshtë do të gjeni disa nga llojet e zakonshme të lavanderive dhe mënyrën se si funksionojnë ato. 

Lavanderia e vetë-shërbimit:

 • Klientët përdorin pajisjet për të larë dhe tharë vetë rrobat e tyre

 • Klientët kanë fleksibilitetin për të larë rrobat e tyre sipas komoditetit të tyre

 • Ofron një strukturë të pastër dhe të mirëmbajtur me lavastovilje dhe tharëse të shumta që zakonisht kërkojnë mirëmbajtje të rregullt

Shërbimet e larjes dhe palosjes:

 • Klientët heqin rrobat e tyre të pista, dhe ju i lani dhe i shtypni ato për ta

 • U ofron klientëve lehtësinë që të mos kenë nevojë të lajnë vetë

 • Më e shtrenjtë se një lavanderi vetë-shërbyese

 • Kërkon staf të mjaftueshëm për të trajtuar vëllimin e rrobave që vijnë

Shërbimet e marrjes dhe dorëzimit të lavanderisë:

 • Klientët planifikojnë një kohë marrjeje për rrobat e tyre dhe ju i merrni nga shtëpia ose zyra e tyre

 • Ju lani, thani dhe palosni rrobat në lavanderi

 • Ju ia dorëzoni lavanderi të pastër klientit

 • Ofron nivelin më të lartë të komoditetit për klientët, por kërkon burime të konsiderueshme për sa i përket transportit, stafit dhe pajisjeve

Të mirat e shërbimeve të lavanderisë

Ekzistojnë shumë përfitime për fillimin e një biznesi lavanderie, duke përfshirë: 

1. Kërkesa e lartë: Lavanderia është një shërbim thelbësor, duke e bërë biznesin relativisht të qëndrueshëm ndaj recesionit.

2. Potenciali i të ardhurave pasive: Lavanderitë mund të gjenerojnë të ardhura pasive, pasi klientët do të hyjnë dhe do të përdorin pajisjet pa shumë nevojë për përfshirjen e stafit.

3. Orari fleksibël i punës: Lavanderitë mund të jenë të hapura 24/7, duke lejuar orar fleksibël të punës dhe duke reduktuar kostot e personelit.

4. Kostot e ulëta të shpenzimeve: Lavanderitë nuk kërkojnë shumë për sa i përket inventarit ose furnizimeve, dhe makinat me efikasitet të energjisë mund të ndihmojnë në mbajtjen e ulët të kostove të shërbimeve.

5. Rrjedhat e shumta të të ardhurave: Përveç vetë-shërbimit, lavanderitë mund të ofrojnë rrjedha shtesë të të ardhurave, të tilla si shërbimet e larjes dhe palosjes ose makinat shitëse, të cilat ndihmojnë në rritjen e fitimeve.

6. Shkallueshmëria: Me modelin e duhur të biznesit, lavanderitë mund të rriten lehtësisht në shumë vende, duke lejuar fitime të mundshme më të rëndësishme.

Në përgjithësi, fillimi i një biznesi lavanderi mund të ofrojë disa avantazhe, nga kërkesa e lartë deri te rrjedhat e shumta të të ardhurave, duke e bërë atë një sipërmarrje potencialisht fitimprurëse.

Disavantazhet e shërbimeve të lavanderisë

Edhe pse një biznes lavanderi ka avantazhet e tij, duhet të merrni parasysh aspektet negative përpara se të filloni.

1. Investim i lartë fillestar: Fillimi i një lavanderie mund të kërkojë një investim fillestar të konsiderueshëm përsa i përket pajisjeve, qirasë dhe kostove të shërbimeve.

2. Kostot e mirëmbajtjes: Pajisjet e lavanderisë kërkojnë mirëmbajtje dhe riparime të rregullta, të cilat mund të shtohen me kalimin e kohës.

3. I varur nga vendndodhja: Suksesi i një biznesi lavanderie mund të varet shumë nga vendndodhja e tij, me faktorë si trafiku në këmbë, konkurrenca dhe demografia që luajnë një rol të rëndësishëm.

4. Nevojat për personel: Ndërsa lavanderitë e vetë-shërbimit kërkojnë staf minimal, shërbime të tjera si larja dhe palosja ose marrja dhe shpërndarja e rrobave do të kërkojnë staf shtesë, gjë që mund të rrisë kostot e përgjithshme.

5. Shqetësimet e sigurisë: Lavanderitë mund të jenë një objektiv për vjedhje, vandalizëm ose aktivitete të tjera kriminale, që mund të kërkojnë instalimin e kamerave të sigurisë, alarmeve ose hyrjeve të sigurta.

6. Kërkesat rregullatore: Bizneset e lavanderi duhet të respektojnë kërkesa të ndryshme rregullatore si rregulloret mjedisore, kodet e shëndetit dhe sigurisë dhe rregulloret e zonave, të cilat mund të rrisin koston dhe kompleksitetin e drejtimit të biznesit.

Në përgjithësi, ndërsa biznesi i lavanderisë ofron shumë përfitime, ai paraqet disa sfida, të tilla si investimet e larta fillestare, varësia e vendndodhjes dhe kërkesat e personelit. Merrni parasysh këta faktorë përpara se të filloni një biznes lavanderie për të zbutur humbjet e mëdha.

10 hapa për të filluar një biznes lavanderi pa para 

Pavarësisht nga sfidat me të cilat mund të përballeni kur drejtoni një biznes lavanderi, zotërimi i një biznesi që ka potencialin të bëhet fitimprurës dhe fitimprurës është shpërblyes. 

Lexoni më tej për të mësuar rreth 10 hapave që mund të ndërmerrni për t'u siguruar që biznesi juaj i lavanderi të dalë në terren. 

A kërkimit tuaj

Hapi i parë për të filluar biznesin tuaj të lavanderisë është të bëni kërkime të gjera mbi industrinë dhe tregun e biznesit.

Ju mund ta bëni këtë duke edukuar veten se çfarë përbëhet nga një lavanderi me cilësi të lartë, duke hartuar një plan marketingu dhe duke mësuar të gjitha aspektet e krijimit të një strukture biznesi.

Ju nuk dëshironi të hyni në një biznes me sy të lidhur - dhe do të jetë në interesin tuaj më të mirë të fitoni sa më shumë njohuri të jetë e mundur përpara se të filloni biznesin tuaj. 

Shkruani planin tuaj të biznesit

Më pas, do të dëshironi të krijoni një plan biznesi që ofron një përmbledhje të detajuar të qëllimeve tuaja dhe përshkruan se si do t'i shisni shërbimet tuaja.

Plani juaj duhet të përfshijë një strukturë financiare që llogarit shpenzimet e fillimit të biznesit tuaj, të tilla si pajisjet, furnizimet dhe produktet.

Përveç kësaj, plani juaj duhet të përshkruajë strategjinë tuaj të marketingut, të tilla si reklamimi në mediat sociale, fillimi i një buletini ose promovimi i shërbimeve tuaja në nivel lokal.

Nëse planifikoni të punësoni shumë punonjës, krijimi i një sistemi efikas menaxhimi për të qëndruar i organizuar do të ishte i dobishëm për t'u përfshirë në planin tuaj të biznesit. 

Krijimi i një emri biznesi

Emri i biznesit tuaj është kritik për suksesin e tij sepse ju ndihmon të dalloheni nga lavanderitë e tjera dhe mund të ndikojë ndjeshëm në imazhin tuaj të markës.

Kur zgjidhni një emër biznesi, është e rëndësishme të merren parasysh faktorët e mëposhtëm:

 • E shkurtër, e paharrueshme dhe e lehtë për t'u shqiptuar

 • Përshkrues i shërbimeve tuaja

 • Reflektues i personalitetit dhe qasjes suaj

 • Unik dhe jo në përdorim nga një biznes tjetër

Duke marrë parasysh këta faktorë, ju mund të krijoni një emër të paharrueshëm dhe të veçantë për biznesin tuaj të lavanderi që do t'ju ndihmojë të krijoni markën tuaj dhe të tërheqni klientët.

Zgjidhni vendndodhjen perfekte

Nëse keni ndërmend të filloni biznesin tuaj të lavanderi me një buxhet, alternativa më e mirë është të filloni të vogla në një zonë me një komunitet të lartë me qira.

Në fund të fundit, vendndodhja e duhur mund të krijojë ose prishë një biznes lavanderi. Ndërsa filloni të zgjeroni biznesin tuaj, mund të filloni të konsideroni zgjerimin në vende të shumta dhe punësimin e më shumë punonjësve për të ndihmuar në rritjen e kompanisë suaj.

Zgjidhni pajisjen e duhur

Pajisjet e lavanderisë mund të jenë të shtrenjta dhe mund të mos jetë alternativa më e mirë për të investuar në pajisje me cilësi të lartë nëse nuk keni kapital.

Pra, në varësi të buxhetit tuaj dhe asaj që jeni të gatshëm të investoni, do të përcaktojë se çfarë lloj pajisje do të blini.

Sigurohuni që të hulumtoni me kujdes dhe të dini se çfarë mund të përballoni, duke u siguruar që kjo të mos ndikojë në cilësinë e punës suaj.

Këtu është një listë e pajisjeve thelbësore për të blerë kur filloni një biznes lavanderi.

 • Rondele dhe tharëse
 • Ndërroni makinat
 • Tavolina dhe karrige të palosshme
 • Karrocat e rrobave
 • Makina shitëse detergjente
 • Mjetet e mirëmbajtjes

Këto janë vetëm disa nga pajisjet kryesore që ju nevojiten për të hapur një lavanderi. Në varësi të madhësisë dhe fushëveprimit të biznesit tuaj, mund t'ju nevojiten pajisje dhe furnizime shtesë për të ofruar një përvojë pozitive për klientët tuaj.

Vendosni për strukturën e biznesit tuaj

Tjetra, ju do të dëshironi të zgjidhni një strukturë biznesi që i përshtatet më së miri nevojave tuaja. Zgjedhja e llojit të subjektit do të përcaktojë se si do të drejtohet biznesi juaj dhe si i menaxhoni taksat tuaja për financat tuaja.

Zgjedhja juaj është e rëndësishme sepse dëshironi t'i mbani financat tuaja në përputhje.

Më poshtë janë llojet e ndryshme të strukturave të biznesit dhe avantazhet dhe disavantazhet e tyre.

Pronësi e vetme

A sipërmarrja individuale është një formë e biznesit në të cilin një individ është pronari i vetëm dhe drejton biznesin. Një nga avantazhet kryesore të një sipërmarrjeje individuale është se ajo është relativisht e lehtë për t'u menaxhuar dhe ka më pak kërkesa rregullatore në krahasim me strukturat e tjera të biznesit.

Një disavantazh i madh është se pronari është personalisht përgjegjës për të gjitha borxhet, që do të thotë se asetet e tij/saj personale janë në rrezik në rast të një padie ose borxhi.

Partneriteti i Përgjithshëm

Ortakëria e përgjithshme është një formë biznesi në të cilën dy ose më shumë njerëz së bashku zotërojnë dhe drejtojnë biznesin. Ndërsa lehtësia e formimit dhe më pak kërkesa rregullatore mund të jenë tërheqëse për individët që duan të fillojnë një biznes shpejt, potenciali për mosmarrëveshje midis partnerëve dhe përgjegjësia e pakufizuar për borxhet e biznesit mund të ketë të meta të rëndësishme.

Partnerët duhet të kenë një marrëveshje të qartë për të minimizuar rrezikun e mosmarrëveshjeve dhe për të siguruar suksesin e partneritetit.

Partneriteti i kufizuar

Ortakëria komandite është një lloj biznesi që kombinon pjesëmarrjen e ortakëve të përgjithshëm dhe ortakëve të kufizuar. Kjo strukturë ofron avantazhin e investitorëve të jashtëm që ofrojnë kapital pa hequr dorë nga kontrolli i biznesit dhe ortakët e kufizuar që gëzojnë sigurinë e përgjegjësisë së kufizuar.

Potenciali për mosmarrëveshje midis partnerëve të shumtë dhe nevoja për marrëveshje dhe aranzhime formale mund ta bëjnë strukturën më komplekse se një pronësi e vetme ose një partneritet i përgjithshëm.

Kompani me përgjegjësi të kufizuar

A Kompani me përgjegjësi të kufizuar (LLC) është një strukturë hibride biznesi që kombinon elementet e një korporate dhe një partneriteti. Ai u siguron pronarëve ose anëtarëve të tij mbrojtjen me përgjegjësi të kufizuar të një korporate duke ofruar avantazhet tatimore dhe fleksibilitetin e një partneriteti.

LLC-të ofrojnë përfitimin e mbrojtjes së aseteve personale të anëtarëve të tyre dhe fleksibilitetin për të zgjedhur se si taksohet biznesi. Formimi dhe funksionimi i një LLC mund të përfshijë më shumë rregullore dhe formalitete në krahasim me një sipërmarrje individuale ose partneritet të përgjithshëm. Mund të jetë më e vështirë për të transferuar pronësinë e një LLC dhe mund të ketë kufizime në numrin e pronarëve të lejuar.

Korporatë

Një korporatë është një person juridik i ndarë nga pronarët e saj, i njohur si aksionarë. Korporatat ofrojnë disa përparësi, të tilla si mbrojtja nga kufizimet e detyrimeve, aftësia për të mbledhur kapital dhe lehtësia e transferimit të pronësisë. 

Korporatat kanë gjithashtu disavantazhe të tilla si taksimi i dyfishtë i disa fitimeve, një strukturë organizative më komplekse dhe formale dhe më shumë rregullore dhe kërkesa për pajtueshmëri. Krijimi dhe menaxhimi i një korporate mund të jetë më i kushtueshëm dhe kërkon kohë në krahasim me strukturat e tjera të biznesit.

Këtu mund të formoni një C-Corp.

Aplikoni për regjistrimin e biznesit, licencat dhe lejet

Pasi të keni zgjedhur një vendndodhje, të keni siguruar fonde dhe të keni blerë pajisje, hapi tjetër për të filluar një biznes lavanderie është të regjistroni biznesin tuaj me shtetin ose qeverisjen lokale.

Bizneset e lavanderi zakonisht duhet të aplikojnë për një licencë biznesi për të respektuar rregullat e ndotjes së ujit dhe ajrit. Kërkesat për regjistrimin e biznesit tuaj do të varen nga struktura e biznesit tuaj. Kontrolloni me qeverinë tuaj lokale për rregulla dhe rregullore për të përmbushur kërkesat ligjore për t'u siguruar që biznesi juaj i lavanderi funksionon ligjërisht.

Hapni një Llogari Bankare

Krijimi i një llogarie biznesi do t'ju mundësojë të ndani financat personale dhe ato të biznesit, duke thjeshtuar menaxhimin e financave të biznesit tuaj. Hulumtoni opsionet e bankingut online dhe normat e interesit kur krijoni a llogari bankare biznesi për të zgjedhur llogarinë që i përshtatet më mirë kërkesave tuaja.

Vini re gjithashtu se një llogari e dedikuar biznesi ju lejon të monitoroni dhe mbani gjurmët e financave të biznesit tuaj, të krijoni një histori krediti dhe të siguroni funksionimin pa probleme të biznesit tuaj.

Sigurim

Të kesh policën e duhur të sigurimit është jetike pasi ofron mbrojtje financiare në rast aksidentesh ose dëmesh.

Një politikë sigurimi e personalizuar duhet të përfshijë mbulimin e përgjegjësisë për dëmtimin e pronës ose lëndimin trupor nga palët e treta për të siguruar paqe mendore për ju dhe klientët tuaj dhe për të demonstruar përkushtimin tuaj për të vepruar me përgjegjësi dhe profesionalizëm.

Reklamoni biznesin tuaj në internet

Është një gjë të kesh një shërbim me cilësi të lartë që njerëzit do ta pëlqejnë, por pa marketingun e duhur, biznesi yt do të bjerë shpejt në rrugë. 

Një nga mënyrat më efektive për filloni marketingun me një buxhet të ulët është të kontaktosh me njerëzit që tashmë i njeh. Filloni me miqtë dhe familjen dhe ofroni atyre një shërbim me zbritje.

Nga atje, mund të filloni të ndërtoni listën tuaj të postës elektronike dhe praninë e mediave sociale dhe të filloni të mendoni për të investuar në reklama me pagesë.

Nuk është e vështirë të tregtoni veten tek audienca juaj e synuar, por kërkon angazhim, këmbëngulje dhe një sjellje miqësore për të krijuar klientë të vlefshëm dhe besnikë. 

Përveç kësaj, zhvillimi i një faqe interneti për biznesin tuaj është një mënyrë efektive për të shfaqur shërbimet tuaja dhe për të rritur dukshmërinë e kompanisë suaj.

Fillimi i një biznesi lavanderie me një buxhet të ngushtë

Fillimi i një biznesi lavanderie mund të jetë një proces i kushtueshëm dhe i përfshirë në fazat e hershme. Duke planifikuar me kujdes suksesin tuaj, duke zgjedhur strukturën e duhur të biznesit dhe duke e marketinguar veten në mënyrë proaktive, fillimi i një biznesi lavanderie mund të provojë të jetë një sipërmarrje fitimprurëse dhe fitimprurëse.

Një mënyrë për të thjeshtuar jetën tuaj është duke përdorur doola's shërbimet e kontabilitetit. Ne do t'i mbajmë të dhënat tuaja financiare të organizuara dhe të përditësuara dhe do të sigurojmë që të gjitha dokumentet ligjore të menaxhohen siç duhet.

FAQs

A është e lehtë të drejtosh një lavanderi?

Drejtimi i një lavanderi ka sfida për shkak të investimit fillestar të kërkuar, kostove të vazhdueshme të mirëmbajtjes dhe konkurrencës. Mund të jetë një biznes fitimprurës dhe shpërblyes nëse planifikohet dhe ekzekutohet me kujdes.

A është një investim i mirë hapja e një lavanderie?

Në varësi të llojit të biznesit të lavanderisë që planifikoni të operoni, hapja e një biznesi lavanderi ka potencialin të jetë një sipërmarrje fitimprurëse. 

Sa punonjës ju nevojiten për të drejtuar një lavanderi?

Numri i punonjësve do të varet nga struktura e biznesit të lavanderi tuaj. Nëse është një lavanderi vetë-shërbyese, kërkohen pak punonjës në krahasim me një shërbim shpërndarjeje në shkallë të gjerë me larje dhe palosje. 

Çfarë e bën një lavanderi të suksesshme?

Një lavanderi e suksesshme përbëhet nga shumë faktorë si punonjësit dhe menaxhmenti cilësor, investimet e duhura kapitale fillestare, rritja e përkushtuar dhe shpirti sipërmarrës. 

A janë lavanderi një biznes që po vdes?

Lavanderitë ka të ngjarë të mbeten të kërkuara pasi ato janë një domosdoshmëri për shumë njerëz, veçanërisht në zonat urbane me një popullsi të lartë. 

Sa ngarkesa mund të bëni në një lavanderi?

Numri i ngarkesave që mund të bëhen në një lavanderi varet nga madhësia dhe numri i makinave larëse të disponueshme, me disa lavanderi që kanë deri në 100 makina që mbajnë deri në 65 paund.

Sa makina duhet të ketë një lavanderi?

Numri i makinerive që duhet të ketë një biznes lavanderi varet nga mënyra se si e drejtoni biznesin tuaj dhe sa punonjës keni. Mesatarisht, një lavanderi mund të ketë diku nga 40 deri në 100 makina. 

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.