Si të filloni një biznes si adoleshent

Fillimi i një biznesi si adoleshent është lëvizja përfundimtare e shefit - është njësoj si t'i thuash botës: "Nuk kam nevojë të pres derisa të jem një i rritur i plotë për të filluar të bëj lëvizje!" Nëse jeni duke nxituar me një stendë limonade ose duke ecur me qen nëpër lagje, ju tashmë jeni në rrugën drejt madhështisë. Sigurisht, të bësh pak para dhe të nxjerrësh emrin tënd atje është mirë, por vlera e vërtetë qëndron në përvojën që fiton gjatë rrugës. Pra, pse të mos përfitoni nga energjia juaj rinore dhe të filloni të përkulni ata muskuj sipërmarrës? Kush e di, ju mund të bëheni gjëja tjetër e madhe para se të mbaroni shkollën e mesme!

Lexoni për të mësuar se si të filloni biznesin tuaj si adoleshent. 

A është e ligjshme të hapësh një biznes si adoleshent?

Një fëmijë mund të drejtojë një biznes dhe ta bëjë atë ligjërisht dhe me aftësi. Mund të ketë situata kur nënshkrimi i një të rrituri kërkohet për kontrata biznesi ose dokumente të tjera, por përveç kësaj, çdo i ri me një prirje sipërmarrëse mund të fillojë një sipërmarrje biznesi.

Ligjet specifike që rregullojnë bizneset në pronësi të të miturve ndryshojnë nga shteti në shtet, prandaj është e rëndësishme të hulumtoni dhe kuptoni të gjitha rregulloret përkatëse në zonën tuaj përpara se të filloni kompaninë tuaj si adoleshent.

Pse të filloni një biznes edhe nëse jeni akoma adoleshent?

Megjithëse ka shumë pengesa për sipërmarrësit e rinj që duhet të kapërcejnë kur nisin një biznes, përpjekja mund t'ia vlejë në fund. Fillimi tani u jep adoleshentëve përvojë të vlefshme në menaxhimin financiar dhe marketing që do t'i ndihmojë ata të përgatiten për përpjekjet e ardhshme. Plus, drejtimi i biznesit të tyre i lejon adoleshentët të eksplorojnë shtigjet e mundshme të karrierës jashtë kolegjeve tradicionale katërvjeçare dhe të mësojnë aftësi të rëndësishme sipërmarrëse si zgjidhja e problemeve dhe komunikimi. Duke ndërtuar markën e tyre dhe duke zhvilluar marrëdhënie me mentorët me kalimin e kohës, adoleshentët gjithashtu mund të krijojnë diçka që potencialisht mund të shndërrohet në një biznes fitimprurës më vonë.

10 hapa për të filluar një biznes si adoleshent

Nuk është një proces i lehtë për adoleshentët për të filluar një biznes, por është i realizueshëm! Këtu janë hapat që do t'ju duhet të ndiqni:

Hulumtoni idetë e mundshme të biznesit

Së pari: koha juaj e lirë. Jeni një flutur social me një orar të ngjeshur, apo keni shumë kohë të lirë për t'iu kushtuar përpjekjeve tuaja sipërmarrëse? Më pas, mendoni për aftësitë dhe interesat tuaja. Jeni një mbretëreshë artizanale, një entuziast i natyrës apo një dashnor i kafshëve? Pasionet tuaja mund t'ju ndihmojnë të drejtoni drejt një ideje biznesi që do t'ju pëlqejë. Sigurisht, ekziston gjithmonë çështja e kostove të fillimit – disa biznese kërkojnë më shumë para se të tjerat. 

Kur grumbulloni ide biznesi, është e rëndësishme të merren parasysh edhe disa aspekte të tjera. Një nga këto është konkurrenca – hidhini një sy zonës tuaj ose në internet për të parë nëse bizneset e tjera po ofrojnë produkte ose shërbime të ngjashme. Nëse ka, mendoni se si mund të dalloni veten dhe të dilni nga turma. 

Një faktor tjetër që duhet marrë parasysh është kërkesa – a ka nevojë për produktin ose shërbimin që po shqyrtoni? Nëse jo, mund të dëshironi të përqendroni idenë tuaj për t'u lidhur më mirë me atë që njerëzit kërkojnë. Mos harroni për konsideratat ligjore, pasi disa biznese mund të kërkojnë leje ose licenca për të operuar, prandaj sigurohuni që të bëni kërkimin tuaj përpara se të zhyteni brenda. Duke marrë parasysh të gjithë këta faktorë, do të jeni në gjendje të krijoni një ide biznesi që është jo vetëm emocionuese, por gjithashtu ka një shans solid për sukses.

Gjeni një Mentor ose Trainer Biznesi

Gjithkush mund të përdorë një udhëzim të vogël ndonjëherë, ku vjen puna për të gjetur një mentor. Lajmi i mirë është se nuk duhet të kërkoni larg për të gjetur dikë që është i gatshëm t'ju marrë nën krahun e tij. Filloni duke u kontrolluar me organizatat lokale të biznesit, qendrat e karrierës shkollore, apo edhe miqtë e prindërve tuaj – ju kurrë nuk e dini se kush mund të ketë një përvojë dhe të jetë i gatshëm ta ndajë atë me ju. Mos kini frikë të bëheni kreativ – ndoshta ka një ndikues të mediave sociale ose personalitet në YouTube, njohuritë e biznesit të të cilit i admironi dhe mund t'i drejtoheni për këshilla. 

Kur gjeni një mentor, sigurohuni që të respektoni kohën dhe ekspertizën e tyre. Ejani të përgatitur me pyetje specifike, dëgjoni me kujdes këshillat e tyre dhe jini të hapur ndaj kritikave konstruktive. 

Zhvilloni një plan biznesi

Fjalët "plan biznesi" nuk mund ta bëjnë saktësisht zemrën tuaj të këndojë me emocion, por është një hap vendimtar për ta bërë biznesin tuaj të suksesshëm. Filloni duke përvijuar qëllimet dhe objektivat tuaja dhe më pas futuni në detajet e thella si kostot e fillimit, tregu i synuar dhe parashikimet e të ardhurave. Mos harroni të merrni parasysh pak hapësirë ​​për pengesa dhe sfida të paparashikuara – siç thonë ata, shpresoni për më të mirën, por planifikoni për më të keqen. Një gjë e rëndësishme që duhet mbajtur parasysh kur krijoni planin tuaj të biznesit është të jeni realist – mos i mbivlerësoni të ardhurat tuaja të mundshme ose mos i nënvlerësoni shpenzimet tuaja. 

Nëse ndiheni të mbingarkuar, mos kini frikë t'i kërkoni ndihmë mentorit ose pronarëve të tjerë të biznesit. Në fund të ditës, një plan biznesi solid jo vetëm që do t'ju ndihmojë të qëndroni në rrugën e duhur, por gjithashtu do t'u lërë përshtypje investitorëve dhe klientëve të mundshëm. 

Ja çfarë përfshin një plan biznesi:

Shërbimet për të ofruar

Shkruani për produktet ose shërbimet që ofron biznesi juaj. Ndoshta po ofroni një shërbim të kujdesit për lëndinë, shëtitje me qen, ulje në shtëpi ose shitje bizhuteri dhe xhingla të punuara me dorë. Sigurohuni që të nënvizoni atë që i bën produktet ose shërbimet tuaja të dallohen nga konkurrenca – cila është pika juaj unike e shitjes? Çfarë ju dallon nga turma?

Përfshini detaje rreth cilësisë së produkteve ose shërbimeve tuaja dhe çdo veçori që i bën ato të veçanta. Mos kini frikë të bëheni specifik dhe të tregoni se çfarë e bën biznesin tuaj unik! Ju dëshironi t'u jepni klientëve të mundshëm një arsye për të zgjedhur ju mbi të gjithë të tjerët.

Klientët e synuar

Cilët janë njerëzit të cilëve dëshironi t'u ofroni shërbimet tuaja? A janë ata individë, biznese të vogla apo korporata të mëdha? Merrni parasysh faktorë të tillë si mosha, gjinia, vendndodhja dhe interesat kur përcaktoni tregun tuaj të synuar.

Parashikimi financiar

Fillimi i një biznesi mund të vijë me disa kosto, kështu që do t'ju duhet një parashikim financiar. Merrni parasysh shpenzimet e mundshme, si pajisjet, furnizimet, marketingun, etj. Kuptoni se sa keni nevojë për të investuar dhe si planifikoni ta financoni atë.

Si një adoleshent pa shumë kapital ose histori krediti për të shfrytëzuar, mund t'ju duhet të kërkoni grante ose kredi nga miqtë ose anëtarët e familjes për të filluar. Ju gjithashtu duhet të kuptoni se cilat opsione financimi janë në dispozicion përmes bankave ose investitorët nëse është e zbatueshme. 

Struktura e çmimeve

Ju duhet të merrni parasysh kostot e materialeve, punës dhe shpenzime të tjera. Përveç nëse, sigurisht, planifikoni të jetoni vetëm në ajër dhe diell - gjë që nuk rekomandohet. Ju gjithashtu duhet të mendoni për tregun tuaj të synuar dhe atë që ata janë të gatshëm të paguajnë për mallrat tuaja. Mbani mend, ju nuk jeni vetëm duke shitur një produkt ose shërbim; ju jeni duke shitur markën tuaj dhe veten tuaj. Pra, mos e vendosni veten jashtë tregut ose mos u ngarkoni për punën tuaj të palodhur. Është një akt balancues.

Kostoja e operimit

Me ndihmën e prindit ose mentorit tuaj, ju do të dëshironi të mbuloni kostot e funksionimit në planin tuaj. Faktori në koston e blerjes ose marrjes me qira të pajisjeve ose makinerive të nevojshme, tarifat e mundshme të qirasë për çdo hapësirë ​​fizike të nevojshme dhe kosto të tjera materiale. Ju gjithashtu duhet të mendoni për kostot e punës që lidhen me punësimin e çdo punonjësi të nevojshëm dhe llogaritjen e pagave dhe përfitimeve për ata punëtorë nëse biznesi juaj do të zgjerohet në të ardhmen. 

Emri i biznesit

Zgjedhja e një emri unik dhe të paharrueshëm për biznesin tuaj është thelbësore si adoleshent. Mund t'ju ndihmojë të dalloheni nga konkurrenca dhe të lini një përshtypje të qëndrueshme te klientët e mundshëm. Mendoni për ide të ndryshme dhe kërkoni reagime nga miqtë dhe familja.

Zgjidhni strukturën e biznesit tuaj

Kur bëhet fjalë për adoleshentët që kërkojnë mënyra për të fituar para, mund të eksplorohen disa struktura të ndryshme biznesi.

Pronësi e vetme

Një opsion është fillimi i një sipërmarrjeje të vetme, e cila nuk kërkon ndonjë dokument ligjor dhe i lejon pronarit të mbajë të gjitha fitimet e bëra nga biznesi. Kjo lloj strukture biznesi funksionon më së miri kur një adoleshent shet mallra në internet ose ofron shërbime bazë, të tilla si ulja e kafshëve shtëpiake ose tutoria. 

Partneriteti i Përgjithshëm

Adoleshentët duhet të konsiderojnë gjithashtu krijimin e një partneriteti të përgjithshëm nëse planifikojnë të fillojnë një biznes me miqtë; kjo do të lejojë që secili partner të ketë një pjesë të barabartë në vendimmarrje dhe të ardhura.

Partneriteti i kufizuar

Një partneritet i kufizuar për adoleshentët është një mënyrë inovative për të ndihmuar të rinjtë të fitojnë njohuri financiare, mendjemprehtësi biznesi dhe aftësi bazë për menaxhimin e parave. Ky lloj partneriteti u mundëson adoleshentëve të mësojnë bazat e krijimit të një biznesi dhe menaxhimit të investimeve nën drejtimin e një mentori ose partneri të rritur. 

Ky lloj partneriteti mund të jetë i dobishëm për të dyja palët e përfshira. Adoleshentët mund të fitojnë përvojë në botën reale në drejtimin e një biznesi dhe duke bërë investime të mençura, ndërsa mentorët e tyre të rritur mund të ndajnë ekspertizën e tyre dhe të ofrojnë udhëzime. 

Kompani me përgjegjësi të kufizuar

Një opsion tjetër do të ishte formimi i një Kompani me përgjegjësi të kufizuar (LLC), e cila mbron pronarët në rast se diçka nuk shkon me biznesin. 

Korporatë

Adoleshentët që duan struktura më komplekse mund të zgjedhin të krijojnë një korporatë; kjo përfshin krijimin e dokumenteve të tilla si nenet e themelimit dhe aktet nënligjore që përshkruajnë se si do të funksionojë korporata. Kërkon gjithashtu aksionarë, të cilët duhet të regjistrohen në shtetin ku është krijuar korporata. Edhe pse është më e ndërlikuar se format e tjera të strukturave të biznesit, korporatat ofrojnë mbrojtje me përgjegjësi të kufizuar për pronarët e tyre dhe përfitime tatimore.

Siguroni financimin tuaj

Si adoleshent, mund të mos keni shumë kapital për të punuar, por ka shumë mundësi për të eksploruar.

Grantet: Disa organizata ofrojnë grante posaçërisht për sipërmarrësit e rinj. Bëni kërkimin tuaj dhe shikoni nëse ndonjë është i disponueshëm për llojin e biznesit tuaj.

Kreditë: Nëse jeni të sigurt në planin tuaj të biznesit, mund të merrni në konsideratë marrjen e një kredie. Megjithatë, ecni me kujdes – nuk doni të hyni në kokë me borxhe. Ju gjithashtu do të keni nevojë për ndihmën e një prindi ose të rrituri për t'u kualifikuar nëse jeni i mitur. Në shumicën e rasteve, adoleshentët e mitur nuk mund të lidhin ligjërisht kontrata detyruese. 

Investitorët: Ndoshta ju keni një teze ose xhaxha të pasur që ka pritur një shans për të mbështetur ëndrrat tuaja, ose ndoshta ju mund të parashtroni idenë tuaj të biznesit tek investitorët engjëj. Vetëm sigurohuni që të keni një plan solid përpara se të filloni të bëni çështjen tuaj.

Crowdfunding: Nëse biznesi juaj ka një histori unike ose bindëse, crowdfunding mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për t'i emocionuar njerëzit për t'ju mbështetur. Vetëm mos harroni se duhet shumë punë për të krijuar një fushatë të suksesshme crowdfunding.

Regjistroni biznesin tuaj

Pasi të keni zgjedhur strukturën e duhur ligjore, do ta regjistroni biznesin në shtetin në të cilin planifikoni të operoni. Kjo përfshin dorëzimin e dokumenteve përmes zyrës së Sekretarit të Shtetit që përfshin informacione të tilla si emri i subjektit, adresa, qëllimi dhe lloji i biznesit. Në varësi të shtetit ku po regjistroheni dhe llojit të biznesit, mund të ketë kërkesa shtesë si botimi i njoftimeve në gazetat lokale ose marrja e licencave ose lejeve të caktuara nga agjenci të tjera qeveritare. Mbani në mend, si i mitur mund të keni nevojë për ndihmë nga prindërit ose kujdestari juaj ligjor për shkak të ligjeve dhe rregulloreve shtetërore.

Merrni licencat dhe lejet 

Si një adoleshent që fillon një biznes, marrja e licencave dhe lejeve është një pjesë e rëndësishme e procesit. Në varësi të strukturës së biznesit që zgjidhni, licencat dhe lejet mund të ndryshojnë nga kërkesat shtetërore në ato lokale. Është e rëndësishme të bëni kërkimin tuaj dhe të kontaktoni zyrat e qeverisjes vendore për më shumë informacion rreth asaj që kërkohet për biznesin tuaj të veçantë. 

Hapni një llogari bankare të biznesit

Ju do të dëshironi të hapni një llogari bankare biznesi për të mbajtur fondet e biznesit të ndara nga fondet personale. Edhe pse zakonisht duhet të jeni 18 vjeç për të hapur një llogari biznesi, disa banka ofrojnë llogari të veçanta vetëm për pronarët e bizneseve adoleshente. Nëse nuk po përdorni një llogari specifike për adoleshentë, mund të hapni një llogari të rregullt biznesi me ndihmën e prindit ose kujdestarit tuaj. Ju dhe prindi/kujdestari juaj mund t'ju duhet të sigurojë identifikimin në bankë. Sigurohuni që të hulumtoni banka dhe institucione të ndryshme financiare.

Merrni Sigurim Biznesi

Aksidentet dhe ngjarjet e papritura mund t'i ndodhin kujtdo, dhe kjo përfshin biznesin tuaj të vogël. Mbroni punën dhe investimet tuaja të palodhura duke marrë sigurimin e biznesit.

Sidoqoftë, si i mitur, mund të ketë disa kufizime dhe kërkesa ligjore kur bëhet fjalë për marrjen e sigurimit të biznesit. Disa ofrues sigurimesh mund të kërkojnë që një prind ose kujdestar të nënshkruajë politikën dhe mund të ketë kufizime në llojin dhe sasinë e mbulimit që mund të merrni.

Kur hulumtoni ofruesit e sigurimeve, sigurohuni që të shikoni politikat e tyre për të miturit dhe çdo kërkesë ose kufizim që mund të zbatohet. 

Tregoni biznesin tuaj 

Merrni parasysh zhvillimin e marrëdhënieve me ndikues që mund të ndihmojnë në përhapjen e fjalës për sipërmarrjen tuaj ose krijimin e fushatave të synuara në platformat e mediave sociale si Instagram dhe TikTok për të arritur audiencën më të re. 

doola ka shpinën tuaj

Ju keni arritur në fund të udhëzuesit përfundimtar për sipërmarrjen adoleshente. Tani jeni të pajisur me gjithçka që ju nevojitet për t'i bërë ëndrrat e biznesit tuaj realitet. 

Mbani mend, nuk do të jetë vetëm diell dhe ylber. Do të hasni sfida dhe pengesa gjatë rrugës, por kjo është në rregull. Gabimet dhe dështimet janë pjesë e rrugëtimit dhe e bëjnë suksesin përfundimtar edhe më të ëmbël. Është si të luash një lojë video në modalitetin e vështirë – do të duhet të punosh pak më shumë, por fitorja do të jetë shumë më e ëmbël.

Mos harroni, kur bëhet fjalë për menaxhimin e financave tuaja, doola është këtu për t'ju ndihmuar në çdo hap që nga ngritja e LLC-së tuaj, tek hapja e një llogarie bankare biznesi, tek mbajtja e kontabilitetit. Ne kemi shpinën tuaj!

FAQs

Çfarë biznesi duhet të filloj si adoleshent?

Fillimi i një biznesi si adoleshent mund të duket frikësues, por ka shumë ide që nuk kërkojnë shumë në mënyrën e kapitalit apo burimeve. Shumë adoleshentë kanë gjetur sukses me biznese që variojnë nga mësimi dhe ulja e kafshëve deri te krijimtaria dhe madje edhe shkrimi i pavarur.

Si të filloni një biznes si adoleshent pa para?

Nëse nuk keni akses në para për kostot e fillimit, mund të kërkoni mënyra për t'i kompensuar ato kosto duke shkëmbyer shërbime, duke marrë materiale falas nëpërmjet donacioneve ose duke gërmuar nëpër dyqane të para për furnizime. Ekzistojnë gjithashtu grante të shumta të disponueshme posaçërisht për sipërmarrësit adoleshentë. 

Cilat janë idetë e biznesit për adoleshentët?

Disa ide të njohura biznesi për adoleshentët përfshijnë fillimin e një kanali në YouTube, shitjen e artikujve të punuar me dorë në Etsy, ofrimin e shërbimeve të mbajtjes së kafshëve shtëpiake, kujdesin e fëmijëve, tutorin dhe më shumë. Adoleshentët mund të dëshirojnë gjithashtu të marrin në konsideratë sipërmarrjet fillestare si krijimi i aplikacioneve celulare, ofrimi i shërbimeve të asistentëve virtualë, bërja shofer Uber ose shitja e produkteve përmes Amazon FBA (Fullfillment by Amazon). 

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.