Si të filloni një biznes si fëmijë

Zbuloni se si mendjet e reja mund të marrin frenat dhe të fillojnë sipërmarrjet e tyre të biznesit. Nga ideimi deri te ekzekutimi, ne do të zbulojmë sekretet e suksesit për sipërmarrësit e rinj. Bëhuni gati për t'u frymëzuar dhe mësoni mjetet që ju nevojiten për të pushtuar botën, një stendë limonade në të njëjtën kohë!

A mundet një fëmijë të fillojë një biznes?

Absolutisht! Fëmijët mund të fillojnë një biznes, por ka disa aspekte ligjore që duhen marrë parasysh. Ndërsa të miturit shpesh përballen me kufizime për shkak të moshës së tyre, ata ende mund të drejtojnë ligjërisht një biznes me ndihmën e një të rrituri. 

Ja pse është e rëndësishme të sigurohet ligjshmëria dhe si të veprohet me të.

Udhëzimi i prindërve

Meqenëse të miturit nuk mund të lidhin kontrata ligjërisht të detyrueshme, është thelbësore që një prind ose kujdestar ligjor të mbikëqyrë transaksionet e biznesit. Ky i rritur mund të përballojë përgjegjësi si nënshkrimi i kontratave dhe menaxhimi i dokumenteve ligjore.

Struktura e biznesit

Për t'u siguruar që biznesi juaj është në përputhje me ligjin, merrni parasysh formimin e një entiteti biznesi si një sipërmarrje individuale ose një LLC. Në shumicën e rasteve, një prind ose kujdestar do të duhet të regjistrojë biznesin në emër të të miturit.

Lejet dhe Licencat

Në varësi të llojit të biznesit dhe rregulloreve lokale, mund t'ju duhet të merrni leje ose licenca specifike. Punoni me prindin ose kujdestarin tuaj për të kërkuar dhe siguruar çdo dokumentacion të nevojshëm.

Tatimet

Edhe bizneset e fëmijëve i nënshtrohen taksave. Konsultohuni me një profesionist tatimor ose me prindin/kujdestarin tuaj për të kuptuar detyrimet tuaja tatimore dhe për të siguruar paraqitjen e duhur.

Ligjet e Punës

Ndërsa ligjet e punës së fëmijëve në përgjithësi nuk zbatohen për të miturit e vetëpunësuar, është thelbësore të jeni të vetëdijshëm për çdo kufizim në zonën tuaj, veçanërisht nëse planifikoni të punësoni punonjës.

Mos harroni, operimi i një biznesi ligjor jo vetëm që ju mban në anën e duhur të ligjit, por gjithashtu tregon përgjegjësi dhe profesionalizëm. Pra, bashkohuni me një të rritur të besuar, ndiqni rregullat dhe lëreni shpirtin tuaj sipërmarrës të ngrihet lart!

Kërkesat ligjore për biznesin e fëmijëve

Siç u përmend më lart, fëmijët nuk mund të lidhin ligjërisht një kontratë detyruese pa mbikëqyrjen e një të rrituri. Gjëra të tilla si regjistrimi i biznesit, regjistrimi i taksave dhe marrja e lejeve dhe licencave duhet të mbikëqyren të gjitha nga një kujdestar. 

Për shembull, për të regjistruar biznesin tuaj, duhet të zgjidhni një strukturë biznesi si një sipërmarrje individuale dhe të regjistroni numrin tuaj të identifikimit tatimor. Kjo është e rëndësishme për qëllime tatimore dhe për të mbajtur financat tuaja të balancuara. Për më tepër, mund t'ju duhen gjithashtu licenca ose leje të caktuara në varësi të vendndodhjes suaj dhe mënyrës se si drejtohet biznesi juaj. 

Ide të mira biznesi për fëmijë

Keni nevojë për një frymëzim shtesë për idetë e mira për një biznes? Këtu janë pesë ide të mrekullueshme biznesi për t'u parë. 

1. Kujdesi për lëndinën: Nëse jetoni në një qytet ku ka një bollëk lëndinash dhe madje keni vënë re lëndina e plakut Jenkins po bëhet mjaft e egër, atëherë kjo mund të jetë një mundësi e shkëlqyer për ju që të filloni një biznes për kujdesin e lëndinës. Ky është gjithashtu një biznes i shkëlqyeshëm për të zgjedhur, sepse ju mund t'i bashkoni shërbimet tuaja të kujdesit për lëndinë me gjethet e grumbulluara, punë kopshtarie ose pastrim sezonal të borës. Hidhni një sy se si mund të filloni biznesin tuaj të kujdesit për lëndinë këtu.  

2. Shëtitja e qenve: A i doni kafshët dhe ju pëlqeni jashtë? Pastaj fillimi i një biznesi për shëtitje me qen mund të jetë një biznes argëtues dhe fitimprurës. Njerëzit mund të jenë të zënë me jetën e tyre të përditshme, por nuk duan të lënë pas dore shoqëruesit e tyre me gëzof, kështu që mbajtja e tyre në duart e një shoku të besuar është gjithmonë e nevojshme. Ju mund të postoni reklama në tabelat lokale të posterëve ose të përdorni mediat sociale për t'u lidhur me klientët e mundshëm. Nëse kjo tingëllon si një sipërmarrje argëtuese biznesi, hidhini një sy kësaj artikull.

3. Punime artizanale të bëra me dorë: Nëse jeni krijues dhe ju pëlqen të bëni gjëra, konsideroni të shisni vepra artizanale të punuar me dorë si byzylykë, zinxhirë çelësash dhe kartolina urimi me porosi.
Ju mund të krijoni një dyqan online në platforma si Etsy ose t'i shisni produktet tuaja në panaire dhe tregje artizanale lokale. Media sociale është një mjet i shkëlqyeshëm për diçka vizuale si kjo dhe potencialisht mund të tërheqë blerës.

4. YouTuber: Biznesi klasik i stendave të limonadës është i shkëlqyeshëm dhe përveç këtyre ditëve, ju mund të lidheni me pjesën tjetër të botës përmes videove.
Nëse ju pëlqen të bëni video dhe dini llojin e përmbajtjes që bëhet virale, atëherë të bëhesh një YouTuber mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer biznesi. Mund të filloni me diçka të thjeshtë dhe të krijoni video në lidhje me stilin tuaj të jetesës dhe më pas të punoni drejt gjetjes së një kamareje unike për ju. 

5. Tutoring: A shkëlqeni në një temë të caktuar apo keni një talent si të luani kitarë? Ju mund t'u ofroni njohuritë tuaja fëmijëve më të vegjël në lagjen ose shkollën tuaj për t'u mësuar atyre atë që dini. Ju mund të filloni duke pyetur miqtë dhe familjen nëse dikush që ata njohin mund të dëshirojë ndihmë ose të mësojë diçka të re. Nga atje, ju mund të zgjeroheni në përdorimin e mediave sociale ose reklamave në internet. 

7 hapa për të filluar një biznes si fëmijë ligjërisht

Fillimi i një udhëtimi sipërmarrës si adoleshent mund të jetë një përvojë emocionuese dhe shpërblyese. Jo vetëm që do të mësoni aftësi të vlefshme, por gjithashtu do të ndërtoni vetëbesim dhe do të fitoni potencialisht para. 

Për të siguruar që përpjekja juaj e biznesit të jetë e suksesshme, është thelbësore të ndiqni hapat e duhur dhe të mbani një operacion ligjor dhe profesional. Këtu janë shtatë hapa kyç për të filluar një biznes si fëmijë në mënyrë legale, duke ju vendosur në rrugën për t'u bërë një pronar i ri biznesi që lulëzon në botën e tregtisë.

1 . Zgjidhni një kamare

Hapi i parë që dëshironi të bëni për të filluar biznesin tuaj është të zgjidhni një vend.
Në rast se nuk e dini se çfarë është një kamare; është diçka që specializohet në një temë për një grup të fokusuar njerëzish.

Për shembull, fotografisë me skateboard kujdeset për sportet ekstreme. Ose një grimiere kujdeset për një grup njerëzish të pasionuar pas bukurisë. 

Zgjedhja e një kamareje është e rëndësishme për biznesin tuaj, sepse përcakton produktet ose shërbimet që ofroni dhe ndihmon në përcaktimin e klientëve të duhur. 

Duke zgjedhur një vend që përputhet me pasionin tuaj, do të jeni më të motivuar dhe më të pajisur për të pasur sukses në udhëtimin tuaj sipërmarrës.

2. Hartoni një plan biznesi

Pasi të zgjidhni një kamare, do të dëshironi të bëni një plan. Ky do të jetë udhëzuesi juaj që mund t'i referoheni ndërsa ndërtoni biznesin tuaj. 

Këtu janë gjërat kryesore që duhet të keni parasysh për planin tuaj të biznesit:

Klientët e synuara

Siç u përmend më herët, identifikimi i audiencës tuaj është një hap i rëndësishëm për një biznes të suksesshëm. Pavarësisht nëse është lagjja dhe qyteti juaj lokal ose një demografi specifike në botën e mediave sociale - bëni disa kërkime të lehta në Google dhe shikoni se cilët janë klientët tuaj të synuar bazuar në vendndodhjen tuaj. 

Kostot e parashikuara

Çdo biznes i suksesshëm ka disa kosto të përgjithshme për furnizime, mjete dhe investime fillestare. Thuaj se dëshiron të fillosh të shesësh bluza. Ju do të duhet të merrni parasysh koston e këmishave, transportin dhe kostot e prodhimit. Ju dëshironi të peshoni se sa do të shpenzoni për sa mund të bëni për një bluzë dhe të shihni nëse mund të fitoni. 

Modeli i Çmimeve

Kostot tuaja të parashikuara janë të lidhura me modelin tuaj të çmimeve – ku ju do të përcaktoni saktësisht se si çmimi juaj është produkti ose shërbimi juaj.
Këtu janë disa gjëra për t'u marrë parasysh:

 • Mos e vlerësoni shërbimin ose produktin tuaj shumë të lartë ose shumë të ulët në krahasim me konkurrencën tuaj
 • Shikoni se për çfarë është e gatshme të paguajë audienca juaj e synuar dhe pritshmëritë e tyre 
 • Krijo një strategji çmimi si ofrimi i marrëveshjeve të paketave ose konsultime falas për të shtuar vlerë

Emri i biznesit

Emri i biznesit tuaj do të jetë imazhi kryesor i markës së kompanisë suaj, kështu që zgjidhni një emër që është i lehtë për t'u mbajtur mend, i shkurtër dhe tërheqës. Sigurohuni që emri të mos jetë marrë tashmë duke e kërkuar në Google ose në platformat e mediave sociale.
Ju gjithashtu mund t'i hidhni një sy këtij artikulli në si të gjeni një emër biznesi.

3. Zgjidhni strukturën e biznesit tuaj

Hapi i tretë është të zgjidhni strukturën e biznesit tuaj. Në këtë seksion, do të mësoni llojet kryesore të strukturave të biznesit që njerëzit përdorin si bazë për kompanitë e tyre. 

Pronësi e vetme

Kjo është forma më e thjeshtë e biznesit ku një person është përgjegjës për gjithçka dhe gjithashtu është personalisht përgjegjës për të gjitha detyrimet ligjore. 

Përparësitë:

 • Lehtë për tu vendosur dhe mirëmbajtur
 • Kontroll i plotë mbi mënyrën e drejtimit të biznesit
 • Tatohen në nivel individual

Disavantazhet:

 • Personalisht përgjegjës për të gjitha borxhet 
 • Mund të jetë e vështirë për të mbajtur të gjitha përgjegjësitë e biznesit vetë
 • Më e vështirë për të mbledhur kapital 

Partneriteti i Përgjithshëm

Ngjashëm me një sipërmarrje të vetme, por përfshin dy ose më shumë njerëz që drejtojnë biznesin dhe janë po aq përgjegjës për çdo detyrim. 

Përparësitë:

 • Përpjekje të kombinuara në drejtimin e biznesit
 • Burimet e grumbulluara për investim 
 • Më pak dokumente dhe taksa të thjeshtuara 

Disavantazhet:

 • Mosmarrëveshje të mundshme mes partnerëve
 • Personalisht përgjegjës për çdo borxh ose veprim ligjor
 • Secili ortak është përgjegjës për veprimet e ortakëve të tjerë

Partneriteti i kufizuar

Një shoqëri komandite përfshin të paktën një ortak të përgjithshëm dhe një ose më shumë ortakë të kufizuar. Ortaku i përgjithshëm menaxhon operacionet e biznesit dhe ka përgjegjësi të pakufizuar. Ortaku i kufizuar është zakonisht investitori i biznesit dhe nuk është i përfshirë në operacione. 

Përparësitë:

 • Ortakët e kufizuar kanë mbrojtje me përgjegjësi të kufizuar dhe janë përgjegjës vetëm për shumën e investimit të tyre
 • Partnerët e përgjithshëm kanë kontrollin e operacioneve dhe menaxhimit të biznesit
 • Aftësi për të mbledhur kapital dhe shihen si një subjekt biznesi më serioz

Disavantazhet:

 • Kontroll i kufizuar për vendimet e biznesit si ortak i kufizuar
 • Përgjegjësi e pakufizuar për ortakët e përgjithshëm 
 • Mosmarrëveshje të mundshme midis partnerëve  

Kompani me përgjegjësi të kufizuar

Një Shoqëri me Përgjegjësi të Kufizuar (LLC) është një ent biznesi hibrid që kombinon mbrojtjen nga përgjegjësia e një korporate dhe thjeshtësinë tatimore të një ortakërie/pronari të vetme. 

Përparësitë:

 • Pasuritë personale mbrohen për pronarët e LLC (të njohur si anëtarë) me mbrojtje me përgjegjësi të kufizuar
 • Më pak komplekse dhe e shtrenjtë për t'u mirëmbajtur sesa një korporatë
 • Struktura fleksibile e menaxhimit; anëtarët mund të emërojnë anëtarë të tjerë për të trajtuar operacionet e përditshme

Disavantazhet:

 • Më pak tërheqëse për investitorët sepse LLC-të nuk mund të emetojnë aksione për të rritur kapitalin
 • Më komplekse me përgjegjësi të përsëritura sesa një partneritet
 • I nënshtrohen taksave të vetëpunësimit të cilat mund të jenë më të shtrenjta se një korporatë

Korporatë

Një korporatë është një ent juridik i veçantë që ofron mbrojtje me përgjegjësi të kufizuar për pronarët e saj (aksionarët) dhe mund të emetojë aksione, por përballet me tatimin e dyfishtë. Ndërsa siguron stabilitet dhe tërheq investitorë, kërkon më shumë formalitete dhe shkresa në krahasim me strukturat e tjera të biznesit.

Përparësitë:

 • Përgjegjësia e kufizuar për aksionarët dhe pasuritë e tyre personale mbrohen nga borxhet dhe detyrimet e korporatës
 • Aftësia për të emetuar aksione për investitorët për të rritur kapitalin
 • Më shumë besueshmëri në sytë e partnerëve dhe investitorëve të mundshëm

Disavantazhet:

 • Më komplekse dhe përfshin më shumë dokumente dhe formalitete për t'u mbajtur
 • Më pak fleksibilitet në strukturën e menaxhimit dhe rregullore të rrepta
 • Më e shtrenjtë për të menaxhuar administratën, kontabilitetin dhe detyrime të tjera ligjore 

Si përmbledhje, zgjedhja e një sipërmarrjeje të vetme për të filluar një biznes si fëmijë është më se e mjaftueshme për të filluar. Gjithçka që ju nevojitet zakonisht është numri juaj i sigurimeve shoqërore për t'u regjistruar. 

Për të mësuar më shumë rreth këtyre strukturave të biznesit, mund të lexoni më shumë rreth tyre këtu.

4. Regjistroni biznesin tuaj

Pasi të keni vendosur për një strukturë biznesi, duhet të regjistroni biznesin tuaj. Kjo është e rëndësishme për qëllime tatimore dhe për të legjitimuar biznesin tuaj. Kjo mund të bëhet në disa mënyra, dhe në disa raste — ju kërkohen disa dokumente për t'u regjistruar. Siç u përmend më herët, një pronari individual i duhet vetëm një numër i sigurimeve shoqërore për t'i thënë Shërbimit të të Ardhurave të Brendshme (IRS) se biznesi juaj ekziston. Është gjithashtu e rëndësishme të dini se cilat dokumente të tjera ju nevojiten për ta bërë biznesin tuaj të pajtueshëm ligjërisht.

5. Merrni licencat dhe lejet e nevojshme

Në varësi të vendndodhjes tuaj dhe natyrës së biznesit tuaj, mund t'ju duhet të merrni disa licenca ose leje. Kjo është për të qëndruar ligjërisht në përputhje me aktivitetet e biznesit tuaj nëse është e nevojshme. 

Disa licenca dhe leje mund të përfshijnë:

 • Një leje zonimi për të operuar një biznes në zonën tuaj lokale
 • Lejet shëndetësore për shpërndarje dhe shërbime ushqimore
 • Licencë biznesi për të regjistruar biznesin tuaj në IRS

6. Hapni një llogari bankare të biznesit

Hapja e një llogarie bankare biznesi është një mënyrë e shkëlqyer për t'i mbajtur financat tuaja të organizuara dhe të ndara nga asetet tuaja personale. Kjo është e rëndësishme sepse mund të ndihmojë në thjeshtimin e depozitave tuaja tatimore dhe për të mbrojtur financat tuaja personale nëse ndodh që të ketë një çështje ligjore. 

7. Marketoni biznesin tuaj

Një nga shkëlqimet e kulturës rinore është aksesi në një numër të madh llogarish në mediat sociale. Ndërsa një biznes tipik mund të investojë në reklama në internet dhe marketing të përmbajtjes, disa njerëz po përdorin marketingun e tyre të gjithë në mediat sociale.
Kjo është arsyeja pse postimi në platforma si Facebook, Instagram ose Twitter janë mënyra të shkëlqyera për të tregtuar produktin ose shërbimin tuaj falas. Dhe ju nuk jeni në mëshirën e lagjes tuaj lokale ose të distriktit shkollor. 

Ndihma për Sipërmarrësit e Rinj dhe Aspirues

Fillimi i një biznesi si fëmijë është një udhëtim emocionues dhe një mjet i shkëlqyer për të mësuar mësime të jetës dhe për t'u përgatitur për botën reale, edhe me vështirësitë e papritura që mund të vijnë gjatë rrugës.

Kjo mund të vijë nga menaxhimi i biznesit tuaj, problemet ligjore ose mbajtja e financave tuaja. Me doola, ne e bëjmë formimin e biznesit tuaj një proces argëtues dhe të lehtë, në mënyrë që të mos keni nevojë të ngecni nga të gjithë komponentët ligjorë të drejtimit të një biznesi. 

Na kontaktoni sot për të folur me një nga profesionistët tanë të kontabilitetit!

FAQs

Çfarë mund të shesin fëmijët?

Fëmijët mund të shesin artikuj të ndryshëm si zanate të bëra vetë, produkte furre dhe limonadë ose madje të ofrojnë shërbime si ecja e qenve dhe kujdesi për lëndinë, në varësi të interesave dhe aftësive të tyre.

Cili është një emër i mirë për një biznes për fëmijë?

Një emër i mirë për një biznes për fëmijë do të përfshinte fjalë kyçe për bizneset që kujdesen për fëmijët dhe janë tërheqës dhe të lehtë për t'u mbajtur mend. Shikoni këtë artikull në si të gjeni emra biznesi. 

Cila është mosha më e re për të pasur një biznes?

Nuk ka kufi moshe për të zotëruar një biznes, por ka kufizime ligjore kur bëhet fjalë për të miturit që drejtojnë dhe operojnë biznesin e tyre. 

A mund të hapin fëmijët një dyqan?

Po! Fëmijët mund të hapin çdo lloj dyqani për të cilin janë të interesuar dhe me një bollëk platformash online, çdokush mund të fillojë një biznes online. 

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.