Gjetja e EIN-it tuaj: Një udhëzues hap pas hapi

Ashtu si numri i sigurimeve shoqërore për individët, një numër identifikimi i punëdhënësit është një numër unik identifikimi i lëshuar nga IRS për biznesin tuaj. Por ndërsa shumë njerëz e kanë memorizuar numrin e tyre të sigurimeve shoqërore, pronarët e bizneseve shpesh lihen duke kërkuar për EIN-in e tyre. Nuk je vetem! Njohja e EIN-it tuaj është thelbësore për shumë funksione biznesi, nga depozitimi i taksave të biznesit deri te hapja e një llogarie të re bankare ose aplikimi për kredi. Nëse keni mbetur pa EIN-in tuaj, ne kemi diskutuar tre hapa që përfshijnë të gjitha opsionet se si ta gjeni numrin tuaj EIN.

Çfarë është një EIN?

Një EIN ose një numër identifikimi i punëdhënësit, i quajtur ndonjëherë Numri Federal i Identifikimit Tatimor, përdoret për të identifikuar një ent biznesi dhe është thelbësor për shumë qëllime biznesi. 

Një EIN për bizneset është ekuivalente me një numër të sigurimeve shoqërore (SSN) për individët. Do t'ju duhet ky numër unik nëntëshifror për të paraqitur taksat e biznesit, për të paguar punonjësit, për të hapur llogari bankare, për të marrë kredi dhe më shumë.  

Kur hapni një biznes, duke përfshirë themelimi i një SH.PK ose korporatë, mund të aplikoni për një EIN me IRS përmes formularit SS4. Mësoni se si të merrni formularin SS4 këtu. Ju madje mund të aplikoni për një EIN pa numër të sigurimeve shoqërore. Në shumicën e rasteve, duhen katër javë ose më pak për të marrë një EIN

Pse duhet të dini EIN-in tuaj?

Pronarët e bizneseve përdorin një EIN për të paraqitur taksat, për të hapur llogari bankare, krijoni një llogari në Paypal në SHBA, krijoni një llogari Stripe, merrni një licencë biznesi, ose aplikoni për një kredi biznesi. Kur të merrni letrën tuaj të konfirmimit EIN, mbajeni letrën me dokumente të tjera të rëndësishme biznesi dhe, në mënyrë ideale, mbani mend EIN-in. Nëse keni një gabim EIN ose EIN, është e rëndësishme ta kontrolloni atë dhe të korrigjoni çdo gabim. Për fat të mirë, nëse duhet të dini se ku është EIN, ka mënyra të thjeshta për ta rikuperuar atë. 

Si e gjeni numrin tuaj EIN?

Shumica e bizneseve kanë dokumente të shumta që përmbajnë EIN-in e tyre të ulur përreth, duke përfshirë letrën e konfirmimit EIN, dokumentet e huasë, deklaratat bankare dhe dokumentet e tjera të biznesit. Këtu mund të kontrolloni për EIN: 

1. Kontrolloni letrën tuaj të konfirmimit EIN

Mënyra më e lehtë për të gjetur EIN-in tuaj është të kontrolloni letrën e konfirmimit të IRS që keni marrë me numrin në miratim. EIN shfaqet në anën e sipërme të djathtë të dokumentit. Ju mund të shikoni nëpër letrat dhe skedarët e biznesit dixhital për të parë nëse keni ruajtur një kopje kur keni aplikuar.

Ju do të kishit marrë letrën e konfirmimit në të njëjtën mënyrë që keni aplikuar për EIN. Nëse keni aplikuar me faks, do ta kishit marrë konfirmimin me faks. Nëse keni aplikuar me postë, do ta kishit marrë konfirmimin me postë. 

Nëse keni aplikuar për një EIN në internet, ky dokument origjinal IRS është i disponueshëm në internet. Megjithatë, kur aplikoni në internet, ju keni mundësinë ta merrni letrën përmes postës tradicionale. Për këtë arsye, nëse keni aplikuar online, mund të keni marrë konfirmimin EIN online ose me postë.

Nëse e gjeni, është e rëndësishme të ruani letrën e konfirmimit EIN me dokumentet kryesore të biznesit në mënyrë të sigurt. Nëse nuk e gjeni letrën e konfirmimit EIN, më poshtë janë nëntë opsione të tjera për të gjetur EIN-in tuaj. 

2. Rishikoni Dokumentet e Biznesit

Nëse letra juaj EIN mbetet e pakapshme, mund të keni dokumente të tjera në zyrë që përmbajnë informacionin tuaj EIN. Megjithatë, kjo do të kërkojë kreativitet shtesë, pasi shumë dokumente biznesi bllokojnë të gjitha shifrat e një EIN, përveç disa shifrave të fundit. Këtu është një listë e vendeve për të kontrolluar, sipas prioritetit:

Njoftimet zyrtare tatimore nga IRS

Çdo njoftim zyrtar tatimor nga IRS dërguar biznesit tuaj do të përmend EIN-in në këndin e sipërm djathtas. 

Deklaratat e vjetra të taksave federale

Deklaratat e vjetra të taksave federale do t'ju kërkojnë të futni EIN për të paraqitur taksat e biznesit. Nëse keni ndonjë deklaratë të vjetër tatimore në dosje, ose nëse mund t'i qaseni ato përmes një shërbimi të regjistrimit të taksave në internet si TurboTax, mund të përdorni EIN. 

Licencat dhe Lejet e Biznesit 

Ju duhet EIN për të aplikuar për licenca dhe leje biznesi. Nëse keni aplikime për licencë për ndonjë aktivitet biznesi, kontrolloni në vend në formularin që kërkon EIN. 

Raporti i kredisë së biznesit

Raportet e kreditit të biznesit përdorin gjithashtu EIN të plotë të kompanisë për të gjurmuar rezultatet e kreditit. Këto raporte tregojnë rezultatet e kreditit të kompanisë, raportin e aktivitetit dhe EIN-in e kompanisë. Mund të kërkoni lehtësisht raportin e kredisë së biznesit tuaj falas në internet. 

Aplikimet për kredinë e biznesit të vjetër

Kreditë e biznesit kërkojnë një EIN. Nëse keni në dosje aplikime të vjetra për kredi biznesi, ky është një vend për të gjetur lehtësisht EIN-in e kompanisë. 

Pasqyrat e llogarisë bankare të biznesit ose Profili i llogarisë në internet

Pasqyrat e llogarive bankare të biznesit ose llogaritë bankare në internet janë të nevojshme për të pasur EIN-in tuaj në dosje. Ju duhet të jeni në gjendje të aksesoni deklaratat bankare në internet duke u identifikuar në faqen e internetit ose aplikacionin e bankës suaj.

Disa banka do të fshehin të gjitha, përveç 4 shifrave të fundit të EIN-it për siguri, por ju mund ta kërkoni deklaratën me EIN-in e plotë. Ata do t'ju kërkojnë të verifikoni identitetin tuaj dhe më pas duhet të jeni në gjendje të aksesoni deklaratën menjëherë.  

Dokumentet e listës së pagave 

Dokumentet e listës së pagave, të tilla si 1099 formularët që keni marrë si kontraktues i pavarur ose i lëshuar për kontraktorët e pavarur, do të duhet të përfshijnë EIN. Ju mund të kontrolloni për dokumentet individuale të listës së pagave. Nëse punësoni një kontabilist ose shërbim të listës së pagave, ata do të jenë në gjendje t'ju ndihmojnë të gjeni EIN-in. 

3. Telefononi IRS

Opsioni i tretë për të gjetur një EIN që mungon është të telefononi drejtpërdrejt IRS. Ata kanë një linjë të taksave të biznesit dhe specialitetit të dedikuar për të ndihmuar bizneset. Mund t'i telefononi në 800-829-4933 nga e hëna deri të premten nga ora 7:00 e mëngjesit deri në orën 7:00 me kohën lokale.

Si të kërkoni EIN-in e një biznesi tjetër?

Nëse keni nevojë të kërkoni EIN-in e një biznesi tjetër, ai është mjaft i disponueshëm nga sa pritej. Mund t'ju duhet EIN për qëllime të vlerësimit ose verifikimit të rrezikut përpara se të bëni biznes me ta. Disa nga opsionet për të kërkuar EIN të një kompanie tjetër janë të njëjtat siç u përmendën më lart: 

  • Kontrollo raporti i kredisë së kompanisë.
  • Kontaktoni departamenti i kontabilitetit të kompanisë dhe kërkoni informacionin EIN.
  • Kërkoni faqet e internetit shtetërore dhe federale. Sekretari i Shtetit në shtetin ku ndodhet biznesi ose Komisioni i Letrave me Vlerë (SEC) nëse kompania tregtohet publikisht, janë opsione të mira. 
  • Punësoni një palë të tretë nëse nuk mund të gjeni EIN-in e një kompanie tjetër. Ata do të paguajnë një tarifë dhe do të japin EIN për biznesin e kërkuar.   

Këshilla përfundimtare për menaxhimin e financave të biznesit

EIN-i juaj është thelbësor për kaq shumë funksione biznesi sa ia vlen ta mësoni përmendësh. Edhe nëse nuk mund ta gjeni letrën EIN, është e qartë se keni shumë mundësi të tjera për të marrë EIN. Nuk ka humbur për mirë! Nëse keni nevojë për ndihmë në menaxhimin e financave të biznesit tuaj për t'u fokusuar në rritje, shërbimet e kontabilitetit doola mund t'ju ndihmojë të mbani gjurmët e EIN-it tuaj, të menaxhoni kontabilitetin dhe madje ta bëni regjistrimin e taksave të biznesit pa stres. 

FAQs

A mund të kërkoj një EIN në faqen e internetit të IRS?

Ju nuk mund të kërkoni në faqen e internetit të IRS për EIN të biznesit tuaj ose atë të kompanive të tjera. Megjithatë, EIN-i juaj është i disponueshëm në letrën e konfirmimit EIN, deklaratat tatimore të biznesit të paraqitura më parë ose dokumentet e financimit. Ju gjithashtu mund të telefononi IRS për të marrë EIN-in e biznesit tuaj ose të kontrolloni raportin e kreditit të një kompanie tjetër për të gjetur EIN-in e tyre.

A mund të vidhet identiteti i biznesit tuaj me EIN?

Po, për fat të keq, nëse dikush vjedh EIN-in e biznesit tuaj, ai mund ta përdorë atë për të hapur linja krediti, për të paraqitur deklarata mashtruese tatimore ose për të bërë shpenzime të konsiderueshme në emër të biznesit. Mbrojtja e EIN-it tuaj është e rëndësishme për të parandaluar vjedhjen e identitetit ose mashtrimin e biznesit. 

A mund të përdor të njëjtin EIN për një biznes tjetër?

Ju mund të përdorni të njëjtin EIN për biznese të shumta nëse bizneset e tjera nuk janë krijuar si subjekte juridike të veçanta (si një korporatë ose LLC). Për shembull, nëse jeni një pronar i vetëm i shumë bizneseve, mund të përdorni të njëjtin EIN për të gjitha bizneset. Por, nëse janë persona juridikë të veçantë, si p.sh një LLC për jorezidentë në SHBA or një LLC në Illinois, do t'ju duhet një EIN i ndryshëm për çdo biznes. 

Si të anuloni një EIN? 

Pasi një EIN i caktohet një biznesi, ai është numri i përhershëm i identifikimit të tatimpaguesit federal për atë ent biznesi. Një EIN nuk ripërdoret ose ricaktohet kurrë nga IRS. Sidoqoftë, mund t'i dërgoni një letër IRS-së duke kërkuar të mbyllni llogarinë tuaj të biznesit dhe të anuloni EIN-in. 

Do t'ju duhet të përfshini emrin ligjor të biznesit, EIN, adresën e postës së biznesit dhe arsyen që dëshironi të mbyllni biznesin. Ju mund ta dërgoni kërkesën në: Shërbimin e të Ardhurave të Brendshme, Cincinnati, OH 45999.

A kërkohet një EIN për të gjitha bizneset e vogla?

Jo të gjithë bizneset e vogla duhet të aplikojnë për një EIN. Megjithatë, nëse paguani punonjësit, dorëzoni deklarata tatimore për punësim, mbani taksat në burim mbi të ardhurat ose pagat, veproni si korporatë ose punoni me lloje të caktuara korporatash, do t'ju duhet një EIN si një biznes i vogël. 

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.