Çfarë është taksa e tregtisë elektronike? Një udhëzues fillestar

Me faqet e tregtisë elektronike që lulëzojnë globalisht, duke ndërtuar një afarizëm tregtie ofron mundësi për të tregtuar për një audiencë të gjerë gjatë krijimit të markës tuaj. Nëse tashmë jeni duke shitur produkte në internet, mund të keni klientë në të gjithë vendin ose në të gjithë botën. Kjo është e shkëlqyeshme për biznesin tuaj, por mund ta bëjë llogaritjen dhe mbledhjen e taksës së shitjeve komplekse. 

Nëse shisni në internet, jeni duke shitur në mënyrë efektive në 50 shtete, që do të thotë se do t'ju duhet të përmbushni 50 ligje unike të taksave mbi shitjet, plus ligjet lokale të taksave mbi shitjet. Lexoni më tej për të mësuar se si të lundroni në mënyrë efektive taksën e tregtisë elektronike. 

Kuptimi i taksave të tregtisë elektronike

Taksat e tregtisë elektronike janë taksa mbi shitjet e vendosura për mallrat e shitura në internet ose përmes faqeve të tregtisë elektronike. Çdo shtet vendos rregullat e veta të taksës së shitjeve dhe shumë qeveri vendore ngarkojnë taksë shtesë mbi shitjet. Taksat e shitjes mblidhen dhe derdhen nga shitësi. 

Në rastin e tregtisë elektronike, nëse shitësi nuk mbledh taksat e shitjes, konsumatorit mund t'i kërkohet të paguajë drejtpërdrejt taksat e shitjes. Për shembull, nëse blini mobilje në internet nga një shtet pa taksë shitjeje, por jetoni në Illinois, do të jeni përgjegjës për diferencën në taksat nëpërmjet taksave të përdorimit.

Bizneset duhet të paguajnë taksat e përdorimit për blerjet e tyre të pataksuara gjatë paraqitjes së deklaratave të shitjeve dhe përdorimit të taksave. Konsumatorët duhet të raportojnë shitjet e pataksuara dhe të paguajnë taksat e përdorimit me deklaratat vjetore të taksave shtetërore.

Pesë shtete nuk kanë asnjë taksë shitjeje:

  • Alaska
  • Delaware
  • Montana
  • New Hampshire
  • Oregon

Për më tepër, disa shtete kanë norma më të ulëta tatimore për mallra ose artikuj të veçantë të përjashtuar nga tatimi mbi shitjet. Për shembull, Illinois ka një taksë mbi shitjet 6.25%, por artikujt ushqimorë kanë një taksë të reduktuar prej 1%. Për këtë arsye, llogaritjet e taksave të tregtisë elektronike bëhen komplekse.

Nëse ju duhet të mblidhni tatimin mbi shitjet ndërshtetërore të produkteve ose shërbimeve, varet nga ligjet specifike shtetërore dhe lidhja ekonomike midis shitësit dhe konsumatorit që mund të shkaktojë një detyrim tatimor. Për fat të mirë, ekziston një softuer i shkëlqyer shitjesh në dispozicion për t'ju ndihmuar të përcaktoni lidhjen ekonomike për kompaninë tuaj. 

Si të përcaktoni cilat taksa të mblidhen?

Taksat që do të mblidhen varen nga vendndodhja e klientit dhe ligjet specifike tatimore në atë juridiksion. Dikur ishte që nëse biznesi kishte një magazinë apo dyqan fizik në shtet, duhej të vinte tatimin mbi shitjen, por ky nuk është më kriteri i vetëm.

Shumica e shteteve vendosin taksa bazuar në vendndodhjen fizike të konsumatorit, jo të biznesit. Kjo do të thotë që ju duhet të paguani taksën e duhur të shitjes për vendbanimin e konsumatorit. Nëse biznesi juaj është në Nju Jork, dhe konsumatori është në Iowa, ju do të ngarkoni normën e taksave të shitjeve të Iowa-s. Por ka përjashtime. Prandaj, për shumicën e bizneseve të tregtisë elektronike, alternativa më e mirë është përdorimi i softuerit ose konsultimi me profesionistët e taksave për të përcaktuar taksat e sakta për të mbledhur. 

Si të mblidhni tatimin në tregtinë elektronike?

Kërkesa për të mbledhur taksat në shtete të ndryshme varet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë vëllimin e shitjeve të biznesit dhe ligjet e lidhura ekonomike të shtetit. Bizneset duhet të konsultohen me ekspertë tatimorë për të kuptuar detyrimet e tyre specifike.

Ekzistojnë zgjidhje të ndryshme softuerësh të shitjeve të tregtisë elektronike që ju lejojnë të integroni pa probleme softuerin tatimor dhe të ngarkoni automatikisht taksat e aplikueshme. Për shembull, platformat kryesore të tregtisë elektronike ju lejojnë të integroni TaxJar ose TaxCloud në dyqanin tuaj online për të ngarkuar me lehtësi taksën e duhur.  

Çfarë është Lidhja Ekonomike?

Një nga faktorët kryesorë që përdorin shtetet për të përcaktuar nëse një shitës i tregtisë elektronike duhet të paguajë tatimin mbi shitjen është lidhja ekonomike midis biznesit dhe shtetit. Lidhja ekonomike ose lidhja tatimore i referohet shkallës së lidhjes midis një biznesi dhe një shteti. Bazuar në pragjet e përcaktuara nga shteti, lidhja ekonomike mund të shkaktojë detyrime tatimore. Këtu është shtet pas shteti udhëzues për taksat e shitjeve të lidhjes ekonomike

Nëse biznesi juaj ka lidhje ekonomike në një shtet, ju duhet të mbledhni taksat e shitjeve për të gjitha shitjet e bëra në atë shtet. Tradicionalisht, shitësit me pakicë me një prani fizike në një shtet, të tilla si zyra ose magazina, kishin një lidhje tatimore mbi shitjet, e cila do të përjashtonte bizneset e tregtisë elektronike nga mbledhja e tatimit mbi shitjet në shumicën e shteteve. 

Megjithatë, kjo ndryshoi me vendimin e Gjykatës së Lartë të vitit 2018 në Dakotën e Jugut kundër Wayfair. Tani, shtetet lejohen të përcaktojnë lidhjen e taksave të shitjeve për të përfshirë bizneset e tregtisë elektronike pa prani fizike në shtet. Keni nevojë për më shumë ndihmë? Merrni tonën udhëzues gjithëpërfshirës për lidhjen tatimore këtu

Si të paguani tatimin në tregtinë elektronike?

Procesi i dërgimit të taksave të tregtisë elektronike fillon me përcaktimin e lidhjes tuaj ekonomike me secilin shtet. Do t'ju duhet të kontrolloni kriteret e secilit shtet, të përdorni softuer që llogarit automatikisht lidhjen ose të punoni me një profesionist tatimor.

Pastaj, do t'ju duhet të regjistroheni në të gjitha shtetet e nevojshme dhe të mblidhni dhe të paguani taksat për të qenë në përputhje. Ju mund të filloni me shtetin ku është i regjistruar biznesi juaj dhe çdo shtet tjetër ku keni depo ose zyra.

Në përgjithësi, do t'ju duhet të regjistroni biznesin tuaj në departamentin e të ardhurave të secilit shtet për të filluar mbledhjen e taksave. Ju gjithashtu mund t'ju duhet të merrni një leje shitësi ose leje tatimore mbi shitjet, në varësi të ligjeve të shtetit. 

Cilat janë përjashtimet nga taksat e tregtisë elektronike?

Disa shtete ofrojnë përjashtime ose pragje për bizneset e vogla, ku ato mund të përjashtohen nga mbledhja ose heqja e taksave nëse vëllimi i tyre i shitjeve bie nën një prag të caktuar. Këto pragje ndryshojnë sipas shtetit.

Në shumicën e shteteve, kufijtë e shitjeve për lidhjen e taksave të shitjeve janë mjaftueshëm të konsiderueshëm për të mos prekur bizneset e vogla. Një prag i zakonshëm është 100,000 dollarë në shitje ose 200 transaksione. Massachusetts, Kalifornia, Teksasi dhe Nju Jorku kanë një prag prej 500,000 dollarësh, që ju jep edhe më shumë fleksibilitet. Por ka disa përjashtime, duke përfshirë Oklahoma dhe Kansas, me pragje shumë më të ulëta. Për këtë arsye, kontrollimi i ligjeve të secilit shtet është thelbësor. 

Më pas, softueri i shitjeve ose softueri i kontabilitetit mund t'ju ndihmojë të gjurmoni me kujdes shitjet tuaja për të kuptuar se ku po shisni dhe cili është vëllimi juaj sipas shtetit. Mund të gjeni tabela, harta dhe kërkesa të dobishme me Konferenca Kombëtare e Legjislaturës Shtetërore ose Bordi Drejtues i Tatimeve të Shitjeve të thjeshta (SSTGB).

Çfarë ndodh nëse nuk mbledhni ose paguani taksat?

Dështimi për të mbledhur ose paguar taksat siç kërkohet mund të rezultojë në gjoba, gjoba dhe pasoja ligjore. Bizneset duhet të respektojnë ligjet tatimore për të shmangur problemet e mundshme nga taksat shtesë të prapambetura deri te gjobat e larta ose, në raste ekstreme, burgosje.

Thjeshtimi i taksave për bizneset e tregtisë elektronike

Taksa e shitjeve mund të duket jashtëzakonisht e ndërlikuar kur operoni një biznes të tregtisë elektronike në 50 shtete. Për fat të mirë, ka zgjidhje softuerike për të llogaritur automatikisht lidhjet ekonomike, për të ndjekur pragjet e shitjeve dhe për të përditësuar politikat e koleksioneve të kompanisë.

Nëse dëshironi të qëndroni 100% në përputhje dhe të keni dosje tatimore pa shqetësime, merrni parasysh paketën tatimore të doola. Ai do të përgatisë dhe depozitojë formularë tatimorë për kompanitë dhe pronarët e tregtisë elektronike, për t'ju ndihmuar të siguroni pajtueshmërinë ndërkohë që menaxhoni dhe rritni biznesin tuaj. Merrni paketën tatimore të doola për të kursyer kohë dhe për të mbrojtur kompaninë tuaj!

FAQs

A duhet të paguaj taksa për shitjet në tregtinë elektronike?

Po, ju duhet të paguani taksa për shitjet në tregtinë elektronike. Sidoqoftë, nëse keni një vëllim të ulët shitjesh, mund të përjashtoheni në shumë shtete. Merrni një të plotë Udhëzues tatimor i shitjeve të tregtisë elektronike këtu!

A mund të kontrollohem për pajtueshmërinë tatimore të tregtisë elektronike?

Po, ju mund të auditoheni për regjistrimet tatimore shtetërore dhe federale. Nëse nuk arrini të paraqisni saktë taksat e tregtisë elektronike, mund të përballeni me gjoba ose gjoba. 

Sa shpesh më duhet të paguaj taksat?

Në përgjithësi, ju duhet të paguani taksat çdo tremujor. Megjithatë, do t'ju duhet të paguani taksat në bazë të kërkesave të frekuencës së paraqitjes së secilit shtet dhe datës së taksës së shitjeve.

Si mund të siguroj pajtueshmërinë me rregulloret tatimore të tregtisë elektronike?

Ju mund të siguroni pajtueshmërinë me rregulloret tatimore të tregtisë elektronike duke përdorur softuer të besueshëm tatimor të integruar me softuerin e shitjeve. Ju gjithashtu mund të punoni me një profesionist tatimor për të kontrolluar dyfish të gjitha dosjet tatimore dhe për të ndihmuar në sigurimin e pajtueshmërisë.  

Si mund të gjurmoj dhe raportoj taksën e shitjeve për biznesin tim të tregtisë elektronike?

Ka softuer për ndjekjen e shitjeve në dispozicion në pika të ndryshme çmimesh. Për të gjurmuar dhe raportuar taksën e shitjeve për biznesin tuaj të tregtisë elektronike, merrni parasysh softuerin e gjurmimit të shitjeve si Salesforce, QuickBooks, Xero, Zoho Books, TaxCloud, TaxJar, Avalara dhe Vertex. 

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.