A keni nevojë për një LLC për të shitur në Etsy?

Etsy është një nga vendet më të mira për të shitur produkte estetikisht tërheqëse dhe të mira. Pra, nuk është çudi që njerëzit duan të hyjnë në aksion duke shitur pasionet e tyre në internet.
Por cilat janë kërkesat ligjore? Keni nevojë për një LLC për të shitur në Etsy?

Në këtë artikull, do të mësoni gjithçka rreth fillimit të biznesit tuaj në Etsy dhe kërkesat dhe përgjegjësitë ligjore që vijnë me zotërimin e një biznesi.

Fillimisht vendosni nëse jeni duke bërë një biznes apo një hobi

Përpara se të futemi në detaje se si të filloni një biznes në Etsy, le të përcaktojmë së pari nëse kjo ngutje do të jetë një hobi apo një biznes serioz.

Ky vendim do të përcaktojë nëse keni nevojë për një LLC, një licencë biznesi ose ndonjë dokument tjetër ligjor përpara se të shisni. 

Do të mësoni nga Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme (IRS) nëse kompania juaj është me reputacion apo jo. Ky është një tregues i rëndësishëm se si do të duket struktura e kompanisë suaj dhe cilat aspekte ligjore janë të përfshira.

Më poshtë do të gjeni detaje se çfarë përbëhet nga një ent biznesi legjitim në krahasim me një hobi. 

Shitet si Biznes

IRS përcakton nëse aktiviteti juaj është një biznes apo një hobi bazuar në rregullin e humbjes së hobi.

 
Kjo do të thotë nëse shpenzimet tuaja tejkalojnë të ardhurat tuaja, kjo mund të shkaktojë një kompensim në të ardhurat tuaja, duke rezultuar në IRS që të pretendojë biznesin tuaj si një hobi dhe jo si një ent biznesi.

Këtu janë disa mënyra kryesore që IRS do të konsideronte nëse biznesi juaj është një hobi apo jo. 

 • A është sjellja juaj e biznesit profesional? 
 • A jeni ekspert dhe ose ofroni vlera të shkëlqyera?
 • A ka pasur fitime të herëpashershme?
 • A është kjo një përpjekje me kohë të plotë?
 • A ka stabilitet financiar?

Këta janë disa shembuj se si IRS i përcakton sipërmarrjet tuaja si një hobi ose një biznes serioz. 

Lexoni artikullin e plotë mbi rregullin e humbjes së hobi dhe si ta shmangni atë këtu.

Shitet si hobi

Kur vjen puna për të ndjekur hobin tuaj, nuk keni nevojë për një licencë biznesi.
Megjithatë, nëse dëshironi të kërkoni ndonjë zbritje ose të gëzoni përfitimet ligjore që vijnë me zotërimin e një biznesi, kjo nuk do të jetë e zbatueshme. 

Për shembull, thoni se keni investuar në disa mjete për të filluar një ngutje anësore në zdrukthtari. Këto shpenzime mund të grumbullohen shpejt dhe do të ishte e mençur t'i shtoni ato në një listë zbritjesh për biznesin tuaj.

Por siç u përmend më lart, nëse përpjekjet tuaja për të mbajtur hobi nuk konsiderohen serioze dhe nuk zhvilloni një shkallë të ardhurash gjatë 3-5 viteve, IRS do ta shënojë biznesin tuaj si një hobi dhe nuk do të kualifikohet biznesin tuaj për të bërë zbritje në investimet tuaja fillestare.

Mënyra më e mirë për të shmangur që biznesi juaj të shënohet si një hobi është të siguroni një rrjedhë të përsëritur të ardhurash që tregon zellin tuaj ndaj kompanisë.

Tani, le të shohim se cila strukturë biznesi është më e mira për ju nëse jeni gati të çoni pasionet tuaja një hap më tej. 

Vendosni strukturën e biznesit: Pronësi e vetme ose LLC

Nëse jeni serioz për biznesin tuaj dhe dëshironi t'i shndërroni pasionet tuaja në një punë me kohë të plotë, gjëja tjetër që duhet të dini është se çfarë lloj strukture biznesi do të ishte më e mira për ju.
Më poshtë janë dy struktura të zakonshme biznesi që njerëzit zgjedhin kur bëhet fjalë për shitjen në Etsy. 

Pronësi e vetme

Një sipërmarrje individuale është një lloj strukture biznesi ku një individ i vetëm zotëron dhe drejton biznesin dhe është personalisht përgjegjës për borxhet dhe detyrimet e tij. Kjo strukturë biznesi është një zgjedhje e zakonshme kur bëhet fjalë për shitjen në Etsy për shkak të thjeshtësisë së saj. Ka shumë më pak dokumente dhe vendosja e hapave fillestarë është e lehtë. 

Disa nga avantazhet kryesore të një sipërmarrjeje individuale janë:

 • Fillimi me kosto të ulët
 • Të jesh shefi i vetes
 • Mbajtja e të gjitha fitimeve
 • Lehtësia e ndryshimit të strukturës së biznesit tuaj në të ardhmen

Megjithatë, ka edhe disa disavantazhe për të qenë një pronar i vetëm. Për shembull, detyrimet ligjore që lidhen me një sipërmarrje individuale mund të jenë problematike në rast të një padie. Kjo është për shkak se pasuritë tuaja personale janë të lidhura me llogaritë tuaja të biznesit dhe nuk mbrohen nga detyrimet.

Përveç kësaj, ngritja e kapitalit është gjithashtu më e vështirë, pasi bankat dhe investitorët nuk i besojnë lehtësisht një biznesi që nuk ka mbrojtje ndaj detyrimeve. 

LLC

Një Shoqëri me Përgjegjësi të Kufizuar (LLC) është një lloj strukture biznesi që kombinon mbrojtjen nga përgjegjësia e një korporate me fleksibilitetin dhe përfitimet tatimore të një ortakërie ose sipërmarrjeje të vetme.

Në varësi të mënyrës se si planifikoni të operoni biznesin tuaj Etsy, një LLC mund të jetë një zgjedhje e mirë kur krijoni strukturën e biznesit tuaj. 

Ajo ofron fleksibilitetin më të madh kur bëhet fjalë për tatimin, pronësinë dhe veprimin ligjor – duke e bërë strukturën ligjore të një SH.PK një nga avantazhet më të mëdha si strukturë biznesi.

Megjithatë, mund të ketë disa disavantazhe për një SH.PK si kostoja, dokumentet e gjera dhe taksat komplekse. 

Nëse nuk jeni ende të sigurt se cila strukturë biznesi i përshtatet më mirë nevojave tuaja ose keni më shumë pyetje në lidhje me LLC-të, shikoni këtë blog për të marrë më shumë detaje mbi formimin e biznesit LLC. 

Disa këshilla kur shisni në Etsy si biznes

Fillimi i një biznesi në Etsy mund të jetë një sipërmarrje fitimprurëse, por gjithashtu kërkon planifikim dhe strategji të kujdesshme për të qenë i suksesshëm. Këtu janë disa këshilla për t'u mbajtur parasysh kur shisni në Etsy si biznes.

Njihuni me të brendshmet dhe daljet e Etsy 

Procesi i regjistrimit është i drejtpërdrejtë dhe kërkon informacion bazë si emri, adresa e emailit dhe fjalëkalimi. Pasi të keni krijuar llogarinë tuaj, do të jeni në gjendje të filloni të listoni produktet tuaja.

Për të shitur produktet tuaja, ju duhet të merrni fjalën. Ju mund ta bëni këtë duke promovuar produktet tuaja përmes mediave sociale, duke shfaqur reklama dhe duke bashkëpunuar me shitës të tjerë të Etsy.
Disa shitës pretendojnë se renditja e produktit tuaj në Etsy nuk mjafton për të nxitur shitjet, prandaj sigurohuni që jeni të gatshëm të shpenzoni kohë dhe investim për të drejtuar një fushatë të suksesshme. 

Kur bëhet fjalë për pagesën, Etsy lejon shitësit të pranojnë pagesa nëpërmjet transaksioneve me kartë krediti/debiti, PayPal, Google Pay, Apple Pay dhe disa ofrues të tjerë të palëve të treta. Mund të shikoni politikën e plotë të pagesës së Etsy këtu.

Hapni një llogari bankare të veçantë ose biznesi 

Një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni kur filloni një biznes në Etsy është hapja e një llogarie bankare të veçantë biznesi.

Ndarja e financave tuaja personale dhe të biznesit është e rëndësishme për disa arsye:

 1. Organizimi: Pasja e një llogarie bankare të veçantë për biznesin tuaj e bën më të lehtë monitorimin e të ardhurave dhe shpenzimeve tuaja. Kjo e bën më të lehtë menaxhimin e financave dhe përgatitjen e taksave.
 2. Profesionalizmi: Një llogari e veçantë bankare i jep biznesit tuaj një imazh profesional dhe u tregon klientëve se ju e merrni seriozisht biznesin tuaj.
 3. Pajtueshmëria me ligjet: Në disa vende, kërkohet me ligj që të mbani një llogari bankare të veçantë për biznesin tuaj. Kjo siguron që pasuritë tuaja personale të mbrohen nëse biznesi juaj has në vështirësi financiare.
 4. Mbajtja më e mirë e të dhënave: Mbajtja e shënimeve të veçanta për transaksionet e biznesit tuaj e bën më të lehtë harmonizimin e llogarive tuaja, monitorimin e fluksit të parave tuaja dhe marrjen e vendimeve të informuara financiare.

Në përgjithësi, hapja e një llogarie bankare ose llogarie biznesi të veçantë është një hap vendimtar për të filluar një biznes të suksesshëm në Etsy. Duke ndarë financat tuaja personale dhe të biznesit, ju mund të menaxhoni më mirë financat tuaja, të përmbushni kërkesat ligjore dhe të krijoni një imazh profesional për biznesin tuaj.

Marrja e sigurimit

Kur filloni një biznes në Etsy, një aspekt i rëndësishëm për t'u marrë parasysh është sigurimi. Mbrojtja e biznesit tuaj nga rreziqet e mundshme dhe pretendimet e detyrimeve është e rëndësishme për suksesin dhe paqen tuaj mendore. 

Këtu janë disa lloje sigurimesh që duhet të keni parasysh kur filloni një biznes në Etsy:

 1. Sigurimi i Përgjegjësisë së Produktit: Ky sigurim ju mbron në rast se një nga produktet tuaja dëmton ose i shkakton dëm një klienti. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse shisni produkte që mund të jenë potencialisht të rrezikshme.
 2. Sigurimi i pronës komerciale: Nëse keni një biznes ose vend pune, ky sigurim mbulon dëmtimin e pronës suaj dhe përmbajtjes së saj, si pajisjet dhe inventarin.
 3. Sigurimi i biznesit të bazuar në shtëpi: Nëse e drejtoni biznesin tuaj Etsy jashtë shtëpisë tuaj, ky lloj sigurimi mund t'ju mbrojë nga përgjegjësia dhe dëmtimi i pronës tuaj personale.
 4. Sigurimi i ombrellës komerciale: Ky lloj sigurimi ofron mbrojtje shtesë nga përgjegjësia përtej asaj që mbulojnë politikat tuaja të tjera të sigurimit. Është veçanërisht e rëndësishme për bizneset që janë të ekspozuara ndaj rreziqeve të larta si përpunimi i metaleve apo zdrukthtaria. 

Është e rëndësishme të përcaktoni nevojat e biznesit tuaj dhe të kuptoni llojet e sigurimeve në dispozicion. Me mbulimin e duhur të sigurimit, ju mund të mbroni biznesin tuaj dhe të siguroheni që jeni të përgatitur për të gjitha rreziqet dhe detyrimet e mundshme.

Duke e çuar biznesin tuaj Etsy në nivelin tjetër

Fillimi i një biznesi në Etsy mund të jetë një përpjekje fitimprurëse dhe përmbushëse, por mund të jetë e frikshme kur ka kaq shumë gjëra për t'u marrë parasysh për ta bërë atë të suksesshëm.

Për fat të mirë, ka burime të panumërta që mund t'ju ndihmojnë të rritni pa probleme biznesin tuaj.

Në doola, ne ofrojmë një sërë shërbimesh që e bëjnë të lehtë ndërtimin e strukturës së biznesit tuaj. Kjo do t'ju kursejë kohën e investimit për të mësuar të gjitha aspektet ligjore konfuze dhe do t'ju lejojë të ktheheni në fokusimin në zanatin tuaj.

Për shembull, Doola's Kontabiliteti është një nga ato shërbime që synojnë të thjeshtojnë jetën tuaj. 

Ne i mbajmë të gjitha shpenzimet tuaja të organizuara, të përditësuara dhe në përputhje, në mënyrë që të mund të vazhdoni të punoni pa pasur nevojë të shqetësoheni vazhdimisht për taksat. 

Shkurtimisht, tërheqja e shitjes në Etsy është joshëse dhe një sipërmarrje e vlefshme, por është gjithashtu më mirë të ndërmerren veprimet e duhura për të siguruar një biznes fitimprurës dhe në përputhje. 

FAQs

A llogaritet një dyqan Etsy si biznes?

Po, nëse jeni duke shitur produkte ose shërbime në Etsy me synimin për të bërë një fitim, dyqani juaj Etsy mund të konsiderohet një biznes dhe i nënshtrohet detyrimeve tatimore.

 A jam i vetëpunësuar nëse shes në Etsy?

Nëse po drejtoni një dyqan Etsy me synimin për të fituar një fitim, ju konsideroheni të vetëpunësuar dhe përgjegjës për pagimin e taksave të vetëpunësimit.

A paguani taksa kur shisni në Etsy?

Po, ju kërkohet të paguani taksa kur shisni në Etsy si të ardhura. Shitjet Etsy konsiderohen të ardhura të tatueshme.

A kam nevojë për një llogari biznesi për Etsy?

Nuk kërkohet të keni një llogari biznesi; megjithatë, ka përfitime për ta bërë këtë si organizimi, mbajtja e kontabilitetit dhe mbrojtja nga përgjegjësia. 

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.