Zgjedhja me mençuri: Karta e kreditit të biznesit kundrejt kartës së debitit

Kartat e kreditit të biznesit dhe kartat e debitit janë mënyra të lehta dhe të përshtatshme për të bërë blerjet e kompanisë. Mund të duken të ngjashme, por a funksionojnë në të njëjtën mënyrë? Si pronar biznesi, zgjedhja e mënyrës së duhur të pagesës mund të përmirësojë aftësinë tuaj për të menaxhuar financat tuaja dhe për të rritur biznesin tuaj. Kur bëhet fjalë për zgjedhjen midis një karte krediti biznesi dhe kartë debiti, si e dini se cila është më e mira për kompaninë tuaj? Le të zbulojmë në këtë artikull.

Çfarë është një kartë krediti biznesi?

Një kartë krediti biznesi ofron qasje në një linjë krediti rrotulluese që mund ta përdorni për të bërë blerje. Në këmbim të dhënies së kredisë, kompania e kartës së kreditit ngarkon interesin dhe tarifat për bilancin tuaj të papaguar. Ju mund t'i shmangni këto kosto duke paguar plotësisht bilancin e kartës tuaj të kreditit kur të merrni faturën.  

Çfarë është një kartë debiti biznesi?

Një kartë debiti biznesi është një kartë pagese e lidhur me llogarinë rrjedhëse të kompanisë suaj. Ndërsa bëni blerje në kartën tuaj të debitit të biznesit, banka juaj zbret automatikisht fondet nga llogaria juaj. Aftësia juaj për të blerë mallra dhe shërbime me kartën tuaj të debitit të biznesit është e kufizuar nga sa para keni në llogarinë tuaj bankare.  

Ngjashmëritë midis kartave të kreditit të biznesit dhe kartave të debitit

Jo vetëm që kartat e kreditit të biznesit dhe kartat e debitit duken njësoj, por ato gjithashtu ndajnë shumë ngjashmëri, si p.sh.

Përshtatshëm për t'u përdorur

Një kartë debiti ose krediti biznesi e bën më të lehtë blerjen e mallrave dhe shërbimeve. Ju nuk keni nevojë të shqetësoheni për mbajtjen e parave të gatshme ose shkrimin e një çeku. Plus, shumë shitës online pranojnë vetëm karta krediti ose debiti për blerje.  

Shpenzime të veçanta biznesi dhe personale

Një kartë debiti ose krediti e dedikuar biznesi ndihmon në ndarjen e transaksioneve të kompanisë suaj nga shpenzimet personale. Mbajtja e shpenzimeve personale dhe të biznesit të ndara e bën më të lehtë ndjekjen e kostove dhe menaxhimin e financave të kompanisë suaj. 

Qasje në shpërblime dhe përfitime

Shumë karta krediti biznesi dhe karta debiti ofrojnë programe shpërblimi ku mund të fitoni para ose pikë ndërsa bëni blerje. Përdorni kartën tuaj të kreditit ose të debitit të biznesit për blerje dhe mund të kurseni para me shpërblime për kthimin e parave ose të fitoni pikë që mund të blihen për përfitime udhëtimi, argëtimi ose shitjeje me pakicë. 

Mjetet e Menaxhimit Financiar

Llogaritë e debitit ose kartës së kreditit të biznesit mund ta bëjnë më të lehtë ndjekjen e financave të kompanisë suaj. Shumë llogari të kartave të debitit ose kreditit vijnë me mjete në internet që ndihmojnë në gjurmimin e shpenzimeve të kompanisë suaj. Disa mjete online kanë aftësi buxhetimi, kështu që ju mund të shihni lehtësisht se si shpenzimet tuaja aktuale krahasohen me ato që keni planifikuar. 

Dallimet midis kartave të kreditit të biznesit dhe kartave të debitit

Ndërsa kartat e kreditit të biznesit dhe kartat e debitit mund të duken të njëjta, ka disa dallime të dallueshme midis tyre. Le të hedhim një vështrim në dallimet:

Qasja në para

Një kartë debiti biznesi ju lejon të tërhiqni lehtësisht para nga karta juaj llogari kontrolluese e biznesit. Ndërsa mund të paguani një tarifë të vogël për të tërhequr fonde, qasja e shpejtë në para mund të jetë e dobishme në raste urgjente.   

Ju gjithashtu mund të tërhiqni para duke përdorur kartën tuaj të kreditit të biznesit. Sidoqoftë, përdorimi i kartës suaj të kreditit për të hyrë në para mund të jetë i kushtueshëm, pasi shumica e kompanive të kartave të kreditit ngarkojnë norma më të larta interesi për paradhëniet në para.  

Tarifat e interesit

Nëse nuk paguani plotësisht borxhin në kartën tuaj të kreditit të biznesit çdo muaj, do t'ju ngarkohen interesa dhe tarifa për bilancin e papaguar. Nëse nuk keni një normë të ulët promocionale, shumica e kompanive të kartave të kreditit ngarkojnë norma interesi dhe tarifa më të larta për bilancin që mbani në ciklin tjetër të faturimit.  

Përdorimi i një karte krediti biznesi për të financuar blerjet e kompanisë suaj mund të jetë i kushtueshëm. Ju shpesh paguani norma më të larta interesi për kompaninë e kartave të kreditit sesa do të bënit nëse merrni një kredi ose linjë kredie në një bankë.  

Ndërkohë, një kartë debiti përdor fondet në llogarinë tuaj bankare për të paguar blerjet tuaja. Si i tillë, ju nuk paguani interes për atë që blini sepse nuk keni marrë hua.  

Ndërtoni kredi biznesi 

Ju huazoni para me një kartë krediti biznesi dhe pranoni t'i ktheni ato më vonë. Aktiviteti mbi kredinë tuaj rrotulluese raportohet te zyrat e kreditit. Duke monitoruar nga afër shpenzimet tuaja dhe duke bërë pagesa mujore në kohë pa përjashtim, kompania juaj mund të krijojë kredi. Duke krijuar një histori të mirë krediti, kompania juaj mund të ketë akses në opsionet e ardhshme të huadhënies.   

Një kartë debiti përdor para direkt nga ju Llogari bankare për të bërë blerje. Meqenëse nuk po huazoni para, nuk ka asgjë për të raportuar në zyrat e kreditit

Akumulimi i mundshëm i borxhit

Bërja e blerjeve duke përdorur kartën tuaj të kreditit të biznesit është e lehtë dhe e përshtatshme. Megjithatë, është gjithashtu e mundur të mbishpenzoni duke përdorur një kartë krediti nëse nuk jeni të kujdesshëm. Ju mund të grumbulloni shpejt borxhin. Meqenëse kompanitë e kartave të kreditit ngarkojnë norma dhe tarifa të larta interesi, borxhi juaj mund të rritet shpejt. Pavarësisht nga komoditeti, ju mund ta gjeni lehtësisht veten duke notuar në borxhin e kartës së kreditit nëse nuk jeni të kujdesshëm.  

Me një kartë debiti biznesi, shpenzimet tuaja janë të kufizuara në paratë në llogarinë tuaj bankare. Ju nuk do të rrezikoni të grumbulloni borxhe ose të keni interes dhe tarifa të kushtueshme në bilancin tuaj të papaguar.  

Rreziku i përgjegjësisë personale

Edhe nëse karta e kreditit është në emrin e kompanisë suaj, kompania e kartës së kreditit mund t'ju mbajë personalisht përgjegjës nëse karta përfshin një garanci personale klauzolë. Sipas klauzolës, nëse kompania juaj mbetet prapa në pagesat e saj mujore, kredia juaj personale mund të goditet.

Tarifat e mbitërheqjes

Llogaria bankare e kompanisë suaj është e lidhur drejtpërdrejt me kartën tuaj të debitit të biznesit. Nëse shpenzimet tuaja tejkalojnë paratë që keni në llogarinë tuaj, mund të pësoni tarifa të mëdha mbitërheqjeje. Tarifat e mbitërheqjes nuk zbatohen për kartat e kreditit.

Mbrojtja e mashtrimit 

Kartat e debitit lidhen me llogarinë tuaj bankare, kështu që mbrojtja e parave tuaja kundër tërheqjeve ose tarifave mashtruese është më e vështirë. Ju mund të keni vështirësi të kundërshtoni ndonjë tarifë të paautorizuar nëse karta juaj e debitit humbet ose vidhet. Bankave mund të duhen disa ditë ose javë për të hetuar akuzat mashtruese. 

Përveç kësaj, kartat e debitit mund të mos ofrojnë të njëjtën mbrojtje kundër mashtrimit që ofrojnë kartat e kreditit - për shembull, politika e përgjegjësisë zero të Visa-s përjashton blerjet me karta komerciale. Nuk do të keni akses në fondet në mosmarrëveshje derisa çështja të zgjidhet. Nëse shuma në fjalë është e rëndësishme, kjo mund të sforcojë fluksin e parave të kompanisë suaj.  

Një kartë krediti biznesi ofron mbrojtje më të madhe kundër mashtrimit. Nëse karta juaj humbet ose vidhet, nuk do të duhet të shqetësoheni për blerjet që nuk keni bërë.  

Ndikimi në Rezultatin e Kredisë

Kur përdorni një pjesë të konsiderueshme të bilancit të kartës suaj të kreditit të biznesit ose jeni prapa në pagesat mujore, rezultati i kreditit të kompanisë suaj mund të bjerë. Nëse karta juaj e kreditit të biznesit lidhet me kredinë tuaj personale, pagesat me vonesë ose përdorimi i lartë i kartës mund të zvarritin gjithashtu rezultatin tuaj të kreditit.  

Zgjidhjen e kontesteve

Nëse shihni një tarifë që nuk e njihni, mund ta kundërshtoni atë me lëshuesin e kartës suaj të kreditit. Mosmarrëveshja e një transaksioni në kartën tuaj të debitit mund të jetë më sfiduese pasi tashmë keni paguar për blerjen nga llogaria juaj bankare. 

Ju keni barrën e provës dhe mund të jeni më të motivuar për të kontaktuar drejtpërdrejt me tregtarin për të zgjidhur çështjen. Përndryshe, blerjet me kartë krediti mund të jenë më të lehta për t'u kundërshtuar sepse mund ta bëni këtë përpara se të bëni një pagesë dhe të prisni për procesin e hetimit.  

Zgjidhni opsionin më të mirë të pagesës për kompaninë tuaj 

Zgjedhja midis një karte krediti dhe një karte debiti varet nga mënyra se si e menaxhoni tuajën biznes financat. Kur vlerësoni qëllimet dhe zakonet tuaja financiare dhe kuptoni ndryshimin midis kartave të kreditit të biznesit dhe kartave të debitit, mund të gjeni opsionin që i përshtatet më së miri kompanisë suaj. Një kartë krediti biznesi mund të ofrojë mbrojtje më të mirë nga mashtrimi dhe fleksibilitet financimi, megjithëse pagesat mund të ndikojnë në biznesin tuaj ose në rezultatin personal të kreditit. Me kartat e debitit, nuk mund të shpenzoni më shumë sesa keni.  

Formimi i një LLC sjell mbrojtje dhe besueshmëri të shtuar për kompaninë tuaj. Marr doolaEkspertët e besuar për të ndihmuar në ngritjen e LLC tuaj me lehtësi. Ne ju mbështesim me dokumentacionin, pajtueshmërinë bankare dhe tatimore. Filloni duke ofruar disa informacione bazë dhe na lini neve ngritjen e rëndë.

FAQs

Cila është më e mirë për biznesin tim: një kartë krediti apo një kartë debiti?

Zgjedhja midis një karte krediti biznesi ose një karte debiti biznesi varet nga nevojat financiare të kompanisë suaj dhe aftësia për të menaxhuar kredinë në mënyrë efektive. Një kartë debiti biznesi mund t'ju ndihmojë të qëndroni në buxhet pasi nuk mund të shpenzoni më shumë sesa keni në bankë. Një kartë krediti biznesi mund të jetë e dobishme nëse keni nevojë të bëni një blerje të madhe ose dëshironi të krijoni historinë e kreditit të kompanisë suaj.  

Cilat janë avantazhet e përdorimit të një karte krediti biznesi?

Një kartë krediti biznesi ofron avantazhe të tilla si komoditeti dhe lehtësia e përdorimit. Një kartë biznesi mbron nga aktiviteti mashtrues dhe ndihmon në ndërtimin e historisë së kreditit. Ju mund të kurseni para shtesë ose të grumbulloni pikë të vlefshme shpërblimi vetëm duke përdorur kartën tuaj të kreditit të biznesit.  

Cilat janë përfitimet e përdorimit të një karte debiti biznesi?

Një kartë debiti biznesi mund t'ju ndihmojë të menaxhoni më mirë financat e kompanisë suaj dhe të shmangni shpenzimet e tepërta. Kartat e debitit janë të lehta për t'u përdorur dhe të pranuara gjerësisht nga shumica e shitësve. Ju nuk paguani tarifa interesi ose tarifa kur bëni blerje. Ju nuk keni nevojë për një rezultat të mirë krediti pasi kartat e debitit të biznesit zbresin para nga llogaria bankare e kompanisë suaj.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.