1099 vs LLC: Cili është ndryshimi?

Nëse punoni si një kontraktues i pavarur ose një sipërmarrës, vendosja midis punës si pronar i vetëm ose formimit të një shoqërie me përgjegjësi të kufizuar (LLC) mund të jetë vendimtare për suksesin afatgjatë. Kështu, debati mbi 1099 vs LLC. Ndërsa të dyja ofrojnë liri të konsiderueshme, struktura juaj e zgjedhur mund të ndikojë në biznesin tuaj dhe në rritjen e mundshme me kalimin e kohës. Më poshtë do të gjeni avantazhet dhe disavantazhet e një sipërmarrjeje individuale dhe një LLC për t'ju ndihmuar të zgjidhni strukturën më të mirë të biznesit për qëllimet tuaja. 

Çfarë është një kontraktues i pavarur ose punonjës i 1099?

Një kontraktor i pavarur ose punonjës i 1099 është një individ që punon për një kompani ose kompani në bazë të kontratës. Ata nuk janë, siç nënkupton kreu i mësipërm, në të vërtetë fare punonjës të kompanisë. Në vend të kësaj, një kontraktues i pavarur është i vetëpunësuar. Si një kontraktues i pavarur, ju kryeni shërbime që nuk kontrollohen nga një punëdhënës duke specifikuar se kur do të bëhet dhe si do të bëhet.  

Termi 1099 punonjës vjen nga fakti se kontraktorët merrni një formular 1099-misc nëse fitojnë më shumë se 600 dollarë nga një klient i vetëm. Ju jeni automatikisht një pronar i vetëm nëse nuk formoni një ent tjetër biznesi si një kontraktues i pavarur. Por, shumë kontrata të pavarura zgjedhin të punojnë përmes një LLC ose ndonjë strukture tjetër biznesi. 

Avantazhet e një sipërmarrje individuale

Ka avantazhe të rëndësishme për të punuar si një pronar i vetëm, duke përfshirë:

 • Kontroll i plotë: Ju nuk keni nevojë të raportoni aktivitetet tuaja në ndonjë organizatë të jashtme ose të paraqisni dokumente specifike përtej deklaratës suaj individuale të tatimit mbi të ardhurat. 
 • Kostot më të ulëta të kokës: Ju mund të drejtoni një sipërmarrje të vetme jashtë shtëpisë tuaj dhe madje të zbrisni kostot e zyrës tuaj në shtëpi nga të ardhurat tuaja për qëllime tatimore (për sa kohë që nuk përdoret për qëllime të tjera). Nuk do të keni punonjës, duke ulur shpenzimet totale.
 • Përfitimet tatimore: Taksat janë të thjeshta si një pronar i vetëm - ju dorëzoni deklaratën tuaj individuale të tatimit mbi të ardhurat dhe përfshini të gjitha të ardhurat pa u shqetësuar për pajtueshmërinë shtesë të biznesit. Ju mund të zbrisni disa shpenzime të kualifikuara biznesi për të zvogëluar detyrimin tuaj total tatimor. 

Disavantazhet e një ndërmarrje individuale

Ka disa disavantazhe për t'u konsideruar si një pronar i vetëm, domethënë:

 • Me përgjegjësi të pakufizuar: Nëse dikush zgjedh të padisë ju ose biznesin tuaj për ndonjë arsye, ju do të jeni personalisht përgjegjës; ky është një rrezik i rëndësishëm për sipërmarrësit individualë. 
 • Qasje e kufizuar në financim: Si një pronar i vetëm, ju mund të mos kualifikoheni për kredi biznesi ose forma të tjera financimi për të rritur biznesin tuaj. 
 • Mundësi të kufizuara rritjeje: Si një pronar i vetëm, ju nuk mund të punësoni punonjës për të zgjeruar biznesin tuaj. Kjo kufizon rritjen e biznesit në punën tuaj (edhe pse ju mund të punësoni kontraktorë të pavarur). 

Çfarë është një LLC me një anëtar?

Nëse anët negative të një sipërmarrjeje individuale ju shqetësojnë, merrni parasysh një LLC me një anëtarë. A SH.PK me një anëtarë është subjekt juridik juridik me vetëm një anëtar (ju). SH.PK-të ofrojnë avantazhe të rëndësishme, nga strukturat e thjeshtuara të taksave deri te mbrojtje më e madhe ligjore. Siç nënkupton edhe emri, një LLC ju mbron nga përgjegjësia personale. Kur punoni përmes një LLC, asetet tuaja personale nuk do të jenë në rrezik nëse biznesi juaj përballet me padi ose falimentim. 

Një LLC gjithashtu ju jep një strukturë fleksibël menaxhimi me dokumente minimale dhe ndjekje. Një LLC mund të punësojë kontraktorë të pavarur ose punonjësit. Formimi i një LLC ofron gjithashtu mundësinë për të zgjedhur të jetë një S-Corp për avantazhet tatimore, duke optimizuar më tej rritjen dhe potencialin e fitimit. Mësoni si të krijoni një LLC për përkthyes të pavarur

Avantazhet e një LLC

Një LLC është struktura e preferuar e biznesit për shumë pronarë biznesi për arsye të mirë. Këtu janë avantazhet:

 • Mbrojtje me përgjegjësi të kufizuar për anëtarët: Një LLC parandalon humbjen e pasurive personale në rast padish ose mosmarrëveshjesh. Kur mbani llogari bankare të veçanta, kjo thjeshton gjithashtu ndarjen e fondeve personale dhe të biznesit.
 • Taksimi i kalimit: Me një LLC, ju mund të paraqisni të ardhura në deklaratën tuaj tatimore individuale dhe jo në taksat e biznesit. Kjo thjeshton përgatitjen e dokumenteve dhe taksave, në mënyrë që të mund të përqendroheni në biznes. 
 • Struktura fleksibile e menaxhimit: Një LLC nuk ka të njëjtat kritere strikte si një S-corporation ose C-corporation, kështu që ju mund të menaxhoni lehtësisht përparimin e biznesit pa shqetësime për pajtueshmërinë. 

Disavantazhet e një LLC

Një ent biznesi LLC nuk është pa disa të meta, disa prej të cilave përfshijnë:

 • Taksa më të larta në krahasim me një taban pronësia: Ndërsa detyrimi juaj tatimor duhet të jetë i ngjashëm si për një LLC ashtu edhe për një sipërmarrje individuale, ju mund të keni shpenzime shtesë të paraqitjes dhe përgatitjes së taksave nëse vendosni të paraqisni taksa veçmas për LLC. Ekzistojnë gjithashtu tarifa nominale për formimin dhe mirëmbajtjen e LLC.
 • Aftësia e kufizuar për të mbledhur kapital: Një LLC nuk ka opsionin për të rritur kapitalin duke ofruar aksione, siç bën një korporatë. Ndërsa një LLC mund të jetë në gjendje të kualifikohet për një kredi biznesi, ajo është e kufizuar në sigurimin e opsioneve të tjera të financimit. 
 • Kërkesat ligjore dhe dokumentet: Ndërsa dokumentet dhe kërkesat ligjore për një LLC janë relativisht të thjeshta, ju duhet të plotësoni ende kërkesat, të cilat kërkojnë pak kohë dhe kosto. 

Cilat janë ndryshimet midis një LLC dhe një kontraktori të pavarur?

Puna si një kontraktues i pavarur ose përmes një SH.PK ofron shumë nga të njëjtat avantazhe. Ju do të punoni për veten tuaj, do të vendosni orët tuaja dhe do të mbani struktura të thjeshta kontabël ku mund të raportoni të ardhurat në deklaratën tuaj tatimore individuale. Megjithatë, ekzistojnë disa dallime kryesore si kërkesat e regjistrimit dhe mbrojtja e përgjegjësisë. Këtu është një përmbledhje se si secili mund të ndikojë në biznesin tuaj në afat të gjatë. 

regjistrim

Një kontraktues i pavarur nuk ka nevojë të regjistrohet për të filluar punën. Në varësi të shërbimeve që ofroni, mund t'ju duhet të regjistroheni në organin qeverisës shtetëror ose vendor. Kjo është veçanërisht e vërtetë për karrierat shumë të rregulluara si mjekët ose avokatët. Për profesione të tjera, duke përfshirë hidraulikë, elektricistë, programues kompjuterësh, artistë, stilistë ose shkrimtarë, zakonisht mund të filloni të punoni pa regjistruar biznesin tuaj. Sidoqoftë, ia vlen gjithmonë të kontrolloni dy herë rregulloret shtetërore dhe lokale. 

Nga ana tjetër, një LLC duhet të regjistrohet në organin qeverisës shtetëror, zakonisht me sekretarin e shtetit. Ju gjithashtu mund t'ju duhet të regjistroni LLC në dhomën lokale të tregtisë. Gjeni mbështetje për të formuar dhe regjistruar një LLC këtu

Struktura Ligjore

Si një pronar i vetëm, ju nuk keni një person juridik për të punuar. Ka të mirat dhe të këqijat për këtë (shih më lart). Në të kundërt, një LLC është një ent ligjor biznesi që mund të hapë llogari bankare, të kualifikohet për kredi biznesi, të punësojë punonjës dhe të depozitojë taksa në mënyrë të pavarur. Kjo strukturë ligjore ofron fleksibilitet të madh me mbrojtjen ligjore. 

Tatimet

Si një kontraktues i pavarur ose një pronar i LLC, ju mund të paraqisni të ardhura nga biznesi në deklaratën tuaj individuale të tatimit mbi të ardhurat. Si pronar i LLC-së, ju gjithashtu mund të zgjidhni të paraqisni taksat veçmas për njësinë e biznesit, megjithëse kjo mund të rrisë kostot dhe kohën e përgatitjes së paraqitjes. Mësoni më shumë rreth Kërkesat për paraqitjen e taksave në SHBA për bizneset

Detyrim

Ndoshta, ndryshimi më i madh midis një kontraktori të pavarur dhe një LLC është mbrojtja e përgjegjësisë. Një LLC ofron mbrojtje nga përgjegjësia për pronarët e saj në rast padish, falimentimi ose pretendimesh të tjera ligjore. Prandaj, një LLC mbron pasuritë tuaja personale. Një sipërmarrje e vetme nuk ofron mbrojtje ligjore ose mbron asetet tuaja. Në rast padish, ju do të jeni personalisht përgjegjës. 

drejtuesit

Për sa i përket menaxhimit të një kontraktori të pavarur kundër një SH.PK, të dy kanë struktura të thjeshta menaxhimi. Menaxhimi i pavarur i kontraktorit është disi më i thjeshtë, pasi një LLC duhet të plotësojë kërkesat ligjore. Por ky faktor është i papërfillshëm, krahasuar me shqetësimet e tjera të diskutuara këtu. 

Operacionet e biznesit

Dallimet midis një kontraktori të pavarur dhe një SH.PK për operacionet e biznesit janë minimale. Nëse zgjidhni të formoni një LLC me një anëtarë, operacionet e biznesit tuaj do të jenë shumë të ngjashme me ato të një kontraktori të pavarur. Sidoqoftë, një LLC mund të zgjedhë të punësojë punonjës ose të sigurojë kredi biznesi për të ndihmuar me operacionet e biznesit, duke çuar potencialisht në zgjerim më të shpejtë. 

A duhet të formojë një kontraktor i pavarur një SH.PK?

Për shumicën e kontraktorëve të pavarur, krijimi i një SH.PK kërkon përpjekje minimale dhe kosto të ulëta, ndërsa ofron avantazhe të konsiderueshme. Mbrojtja ligjore, mundësia për të punësuar punonjës për të zgjeruar biznesin dhe mundësia për të siguruar kredi biznesi e bëjnë formimin e një LLC një zgjedhje të zgjuar biznesi. 

Këshilla përfundimtare për 1099 vs LLC

A duhet të mbeteni një pronar i vetëm apo të formoni një LLC? Ndërsa ju me siguri mund të filloni të punoni si një pronar i vetëm, një LLC ofron avantazhe të rëndësishme për të mbrojtur pasuritë tuaja nga përgjegjësia. Në mënyrë të ngjashme, zgjedhja për ta bërë LLC një S-corp mund të ofrojë kursime dhe avantazhe shtesë të tatimit mbi të ardhurat. 

Për të mësuar se si të kurseni në taksa dhe të investoni në biznesin tuaj këtë vit, kontaktoni Doola. Softueri i tij i kontabilitetit është krijuar për të shërbyer si mjeti më i mirë për themeluesit e zënë si ju. Merrni shërbimet e kontabilitetit Doola këtu dhe shikoni se si mund ta ndihmojnë biznesin tuaj të rritet këtë vit!

FAQs

Si mund të zgjidhni subjektin e duhur të biznesit për nevojat tuaja?

Merrni parasysh planin për biznesin tuaj, mundësitë e zgjerimit, rrezikun për asetet tuaja personale, avantazhet tatimore të strukturave të biznesit dhe nevojën për financim të ardhshëm për rritjen e biznesit. Për shumicën e pronarëve të vetëm, një LLC ofron avantazhe të rëndësishme, por ndonjëherë, një S-corporation ose C-corporation do të ofrojë avantazhe më të mëdha. 

Si i mbroni pasuritë tuaja personale si kontraktues i pavarur?

Si një kontraktues i pavarur, ju mund të mbroni pasuritë tuaja duke formuar një LLC dhe duke drejtuar aktivitete biznesi përmes asaj strukture biznesi. 

A mundet një kontraktues i pavarur të punësojë punëtorë të tjerë?

Një kontraktues i pavarur nuk mund të punësojë punonjës me kohë të plotë, por mund të punësojë kontraktorë të tjerë të pavarur. 

A mund të keni një LLC dhe ende të merrni një formular 1099?

Po, SH.PK-të do të marrin 1099 formularë për sa kohë që nuk kanë zgjedhur të formojnë një S-corp. Mësoni më shumë rreth Partneritetet LLC dhe 1099 formularë këtu

Çfarë lloj sigurimi duhet të ketë një LLC?

Një LLC duhet të ketë sigurim të përgjegjësisë së përgjithshme për të mbrojtur biznesin. Ju gjithashtu mund të keni nevojë për sigurim të përgjegjësisë profesionale, sigurim të kompensimit të punëtorëve ose mbulime specifike për të përmbushur kontratat, në varësi të aktiviteteve të biznesit të LLC.

Faqja e internetit e doola është vetëm për qëllime informacioni të përgjithshëm dhe nuk ofron këshilla zyrtare ligjore ose tatimore. Për këshilla tatimore ose ligjore, ne jemi të lumtur t'ju lidhim me një profesionist në rrjetin tonë! Ju lutemi shikoni tonën Kushtet Politika e privatësisë. Faleminderit dhe ju lutemi mos hezitoni të kontaktoni me çdo pyetje.

Filloni biznesin tuaj të ëndrrave dhe mbajeni atë 100% në përputhje

Kthejeni idenë tuaj të ëndrrave në biznesin tuaj të ëndrrave.